Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

┴smegin - Arv
Jaar van release: 2008
Label: Napalm Records
┴smegin - Arv
In 2003 leverde het Noorse ┴smegin al een prachtig schijfje af met Hin Vordende Sod S°, dat naar mijn idee altijd een ondergeschoven kindje is gebleven binnen het folk metalgenre. Nu vijf jaar later krijgen we opvolger Arv, Noors voor erfenis, voor onze kiezen. Hoewel de opnames in de zomer van 2008 zijn afgerond, bevat het album zowel ouder als nieuwer materiaal.

De band heeft de nodige wisselingen in de line-up gehad en in principe bestaat ┴smegin nu uit vier heren aangevuld met een bataljon gastmuzikanten. Toen men in 1998 begon, wilde men heavy metal combineren met de traditionele romantiek van folk. Inmiddels gaat het op Arv om een bijzondere mix van melancholische folk en metal, zoals het prachtige openingsnummer Fandens MŠlkeb°tte al laat horen.

Het is lastig om Arv duidelijk te omschrijven, want het staat bol van de verschillende en prachtige melodieŰn en instrumenten. Ik noem gevoelige violen, een hammondorgel, accordeon, mandoline en de voor mij onbekende mellotron. Hieraan worden stevige, soms ook slepende en melancholische composities toegevoegd met stevige gitaarpartijen en drums. Ook qua zang is er voldoende variatie, van verschillende getalenteerde zangeressen tot rauwe en diepe grunts en clean vocals. Let wel, door de bijzondere mix van al deze elementen heeft Arv wel een aantal luisterbeurten nodig.

In vergelijking met debuutalbum Hin Vordende Sod S° gaat Arv meer de folk kant op, maar toch weet het een juiste dosis metal vast te houden. Lasse Lammert (Alestorm) heeft het schijfje voorzien van een prima productie. En het artwork is dan wel simpel, maar het past precies bij de muziek van ┴smegin die het unieke karakter en de schoonheid van Noorwegen wil laten zien.

Op een opvolger hoeven we gelukkig niet lang te wachten: de band zit momenteel wederom in de studio om hun meesterwerk Tusind Tabte Siaeles Kakofoni (2-cd!) op te nemen. Ik ben in ieder geval erg benieuwd en Arv is alvast een fijn voorproefje!

Tracklist:
1. Fandens MŠlkeb°tte
2. Hiertebrand
3. Generalen Og Troldharen
4. Arv
5. Yndifall
6. Gengangeren
7. Prunkende, Stolt I Jokumsol
8. En Myrmylne

Score: 80 / 100

Reviewer: Nicole
Toegevoegd: 5 februari 2009

[ Terug naar de Album Reviews ]

┴smegin - Arv
Reactie van Asmegin op 06-02-2009 om 14:47u
Score: 70 / 100

Op zich geen slechte release, maar wel een zware tegenvaller in vergelijking met het debuutalbum.

┴smegin - Arv
Reactie van Smetsar op 07-02-2009 om 13:39u
Score: 80 / 100

Leuk schijfje!