Enquête

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in juni 2022 is uitgebracht?

Alestorm – Seventh Rum Of A Seventh Rum
Alexisonfire – Otherness
Artificial Brain – Artificial Brain
Bleed From Within – Shrine
Civil War – Invaders
Coheed And Cambria – Vaxis II: A Window Of The Waking Mind
Dinbethes – Balans
Dir En Grey – Phalaris
Hellevaerder – In De Nevel Van Afgunst
Jorn – Over The Horizon Radar
Kardashev – Liminal Rite
Khold – Svartsyn
Kreator – Hate Über Alles
Motionless In White – Scoring The End Of The World
Origin – Chaosmos
Porcupine Tree – Closure / Continuation
Saor – Origins
Satyricon – Satyricon And Munch
Seventh Wonder – The Testament
Soreption – Jord
Temple Of Void – Summoning The Slayer
White Ward – False Light
Wind Rose – Warfront
Wrang – De Vaendrig
een ander studio-album uit juni 2022

[ Uitslag | Enquêtes ]

  5 juli:
 • Escuela Grind, ZALM en Spetterpoep
 • Rammstein
 • 6 juli:
 • Old Man Gloom, Dead Neanderthals en Strom|Morts
 • Turnstile
 • 7 juli:
 • Idles
 • 8 juli:
 • Idles
 • 9 juli:
 • Grima, Ultar en Bloody Tyrant
 • Semblant, As I May, secret Rule en Structural
 • 10 juli:
 • Grima, Ultar en Bloody Tyrant
 • Steel Panther
Kalender
Vandaag jarig:
 • Michael Sadler (Saga) - 68

Vandaag overleden:
 • Michael Konovaloff (Hell City) - 2015
Review

Jethro Tull - Aqualung
Jaar van release: 1971
Label: Island Records
Jethro Tull - Aqualung
Ik houd van heavy metal in al zijn gedaantes, maar luister tussendoor graag naar allerlei andere soorten muziek. Ik vind het dan ook jammer dat ik voor Metalfan.nl geen retro reviews kan schrijven van klassiekers van de hand van bijvoorbeeld Elton John, Green Day, Eagles, Supertramp, Pet Shop Boys, Bob Dylan, R.E.M. of de Frank Boeijen Groep. Gelukkig hoeft er over de toelaatbaarheid van Jethro Tull geen discussie gevoerd te worden. De ‘experts’ van de Amerikaanse muziekindustrie hebben deze band in 1989 immers de allereerste Grammy voor beste hard rock / metal performance toegekend, voor het sterke comeback-album Crest Of A Knave.

Bovendien heeft Jethro Tull met het succesalbum Aqualung uit 1971 bijgedragen aan de popularisering van hard rock. Hoewel deze langspeler een aantal korte, akoestische folksongs bevat, zijn het de stevige nummers die de radio hebben gehaald. Frontman Ian Anderson bedient zich weliswaar van een dwarsfluit en een akoestische gitaar, maar tweede man Martin Barre mocht zich deze keer flink uitleven op zijn zessnarige elektrische verlengstuk. De zware openingsriff van de epische titelsong zet meteen de toon voor het album, terwijl Barre’s solo in dit nummer tot de mooiste gitaarerupties behoort die op plaat is vastgelegd.

Als eigenaar van een platenzaak kun je Aqualung wellicht het beste rubriceren onder progressieve rock, omdat Jethro Tull invloeden uit diverse genres combineert, afwijkende songstructuren hanteert en ongebruikelijke instrumenten (de dwarsfluit) gebruikt. Voor 1971 rockt dit album echter bijzonder hard. Naast de titeltrack zijn met name Cross-Eyed Mary, Hymn 43, Locomotive Breath en Wind-Up de songs die liefhebbers van jaren zeventig hard rock aan zullen spreken. Zo begint de bescheiden hitsingle Locomotive Breath met klassiek pianospel en bevat het een voor Tull karakteristieke fluitsolo, maar nodigt het grootste deel van dit weergaloze nummer uit tot headbangen.

Dat Aqualung wel degelijk invloed heeft gehad op de ontwikkeling van heavy metal, blijkt uit de namen van artiesten die coverversies hebben opgenomen van songs van dit album. Locomotive Breath is gecovered door W.A.S.P. en Helloween, Hymn 43 door Overkill (en andere stevige acts als Sheer Terror en Alabama Thunderpussy) en Cross-Eyed Mary door niemand minder dan Iron Maiden. Verschillende metalbands die aan de wieg stonden van nieuwe subgenres als power en thrash metal hebben dus eer betoond aan dit meesterwerk van Jethro Tull. Daarom verdient Aqualung naar mijn mening een plekje op deze site.

Uiteindelijk doet het er echter niet toe in welk hokje een langspeler het beste past, maar of de muziek iets met je doet. Juist door de afwisseling tussen harde passages, folk en zelfs gospel-elementen (in het hemelse My God), gecombineerd met diepzinnige teksten, is Aqualung meer dan zomaar rockmuziek: Het is een spirituele belevenis. Voor mij is dit één van de meest inspirerende albums ooit en ik verwacht dat veel muziekliefhebbers hier plezier aan zullen beleven, ongeacht of hun voorkeur uitgaat naar classic rock, folk, progrock of heavy metal. Op 29 oktober aanstaande treedt Jethro Tull overigens in de Ijsselhallen te Zwolle aan en zullen een aantal nummers van deze plaat hoogstwaarschijnlijk ook live te bewonderen zijn.

Tracklist:
1. Aqualung
2. Cross-Eyed Mary
3. Cheap Day Return
4. Mother Goose
5. Wond’ring Aloud
6. Up To Me
7. My God
8. Hymn 43
9. Slipstream
10. Locomotive Breath
11. Wind-Up

Score: 95 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 19 oktober 2008

Jethro Tull - Aqualung
Reactie van da -Z- op 19-10-2008 om 16:00u

"Ik vind het dan ook jammer dat ik voor Metalfan.nl geen retro reviews kan schrijven van klassiekers van de hand van bijvoorbeeld Elton John, Green Day, Eagles, Supertramp, Pet Shop Boys, Bob Dylan, R.E.M. of de Frank Boeijen Groep."

Wellicht had je dan ook niet moeten kiezen voor een website meet de naam METALfan.nl. Begrijp me niet verkeerd hoor, die groepen hebben inderdaad klassiekers uitgebracht, maar dit is het verkeerde platform daarvoor. Daar hebben we de OOR voor

Jethro Tull - Aqualung
Reactie van Rinus op 19-10-2008 om 23:26u

Jethro tull hoort hier m.i. niet thuis.
Die grammy in 1989 was een lachertje.Jethro Tull - Aqualung
Reactie van Johnny op 20-10-2008 om 11:29u

Ik heb er een live cd van. En vroeger een aantal keren gezien op de Duitse tv en ik vond ze wel goed.

Ik vind ze wel orgineel. Maar ook zij hebben net zoals bv Deep Purple hun klassiekers in de jaren 70 afgeleverd

Jethro Tull - Aqualung
Reactie van Teun op 23-10-2008 om 10:36u
Score: 88 / 100

Luister dan het fenomenale Roots to Branches uit 1996 maar eens..

Zeker Aqualung vind ik hier op zijn plaats. Invloedrijk album en (first wave) of Heavy Metal natuurlijk :P

Jethro Tull - Aqualung
Reactie van TomTom op 31-10-2008 om 13:02u

Pet Shop Boys ???????

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.