Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2020

Funeral - As the Light Does the Shadow
Jaar van release: 2008
Label: Indie Recordings

Funeral - As the Light Does the Shadow

As the Light Does the Shadow is het vierde album van de band Funeral sinds hun oprichting begin jaren negentig. Hun muzikale richting genaamd funeral doom wordt beschouwd als hun eigen creatie en geldt tegenwoordig als een subgenre van doom. Uiteraard kennen we doom als log en flink deprimerend, maar met de doom metal van deze mannen is het onmogelijk om nog aan iets aan vrolijks te kunnen denken. Wellicht gekleurd door het vele persoonlijke leed in de historie van de band met, is het kwellende trage geluid van Funeral niet bestemt voor mensen die het liefst alleen naar blije riedeltjes luisteren.

Opvallend is vooral de zang van Frode Forsmo die bijzoner helder klinkt. De zanglijnen zijn erg aangrijpend waarbij er per song vooral rond een paar tonen gevarieerd wordt, waardoor het melancholische geluid nog eens bevestigd wordt door een ogenschijnlijke monotonie. Die monotonie is met recht ogenschijnlijk, want het bereik van Forsmo is vrij groot. Een wat nadelig effect is, dat het soms wel heel erg saai lijkt te worden, zeker wanneer alles extreem lang gerekt wordt. Natuurlijk kun je bij doom metal moeilijk het punt aandragen, dat het soms net iets te lang duurt, maar de ruim zeventig minuten aan pure miserie die we hier voorgeschoteld krijgen, kan wat moeilijk te verteren zijn.

Tijdens In the Fathoms of White and Reason horen we onverwachte gast Rob Lowe enkele vocalen voor zijn rekening nemen, bekend van Candlemass en Solitude Aeternus. Naar eigen zeggen van de band een enorme eer, omdat zonder Candlemass Funeral nooit zou hebben bestaan, en Solitude Aeturnus een van de grootste band in het genre is.

Tien ontzettend donkere, zware, en onmetelijk troosteloze nieuwe songs van Funeral voor alle mensen die willen dat de winter wat eerder zijn intrede doet dan dat reeds het geval is. Wanneer doom metal jouw stijl is, kun je niet om As the Light Does the Shadow heen.

Tracklist:
1. The Will to Die
2. Those Fated to Fall
3. The Strength to End It
4. The Elusive Light
5. In the Fathoms of Wit and Reason
6. Towards the End
7. Let Us Die Alone
8. The Absence of Heaven
9. Hunger
10. Fallen One

Score: 83 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 17 september 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]