Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Serenity - Fallen Sanctuary
Jaar van release: 2008
Label: Napalm Records

Serenity - Fallen Sanctuary

Verrassing van het jaar alarm! Net op het moment dat ik overal in het openbaar er eerlijk voor uit kwam dat symfonische power metal zijn beste tijd gehad heeft en dat Nightwish en Kamelot mij (lees goed: mij persoonlijk) niet meer trekken, komt het magistrale Fallen Sanctuary van het Oostenrijkse Serenity om mij weer bij de les te halen.

Nog steeds ben ik niet zeker of de band hier gebruikt maakt van een echt orkest, maar de strijkers en hoorns doen niet onder voor de laatste werken van Nightwish en vervullen hun rol prima in de nummers zonder ook maar een moment de overhand te nemen. Zo heeft een nummer als Coldness Kills een prachtig vioolintro dat in de loop van het nummer orkestbombast wordt om afgewisseld te raken met prachtige akoestische gitaarpartijen. Het absolute sterkste punt van Serenity is echter de machtige zang van Georg Neuhauser die qua stemgeluid niet onderdoet voor Tony Kakko (Sonata Arctica) of Roy Kahn (Kamelot), zonder ook maar een moment als een kloon van beiden te klinken. Op Coldness Kills is zijn stem voornamelijk majestueus, terwijl hij op een sneller nummer als To Stone She Turned ook lekker krachtig kan klinken. Het beste komt zijn heldere geluid tot zijn recht tijdens de a capella partijen van het eveneens prachtige Velatum.

De drumpartijen zijn gelukkig, in tegenstelling tot wat bij veel power metal bands het geval is, krachtig en creatief, terwijl de gitarist met enkele stevige riffs en wonderschone melodieën strooit. Daarentegen staat helaas een bassist die weinig opvalt in het geheel, maar toch goed is opgenomen in de mix. Het geheel is vanzelfsprekend overgoten met een grote laag toetsen/orkest, maar op een evenwichtige manier in de composities verwerkt zonder voor een grote geluidsbrij te zorgen.

De songs zelf zijn lekker gevarieerd: van up tempo power metal tot epische ballads, met veel aandacht voor orkest, stevige gitaarpartijen en prachtige zanglijnen. Dit alles maakt Serenity’s nieuwe album een absolute verplichte aanschaf voor de liefhebbers van Nightwish en Kamelot en een meer dan waardevolle aanvulling voor de casual power metal liefhebber.

Tracklist:
1. All Lights Reversed
2. Rust Of Coming Ages
3. Coldness Kills
4. To Stone She Turned
5. Fairytales
6. The Heartblood Symphony
7. Velatum
8. Derelict
9. Sheltered (By The Obscure)
10. Oceans Of Ruby

Score: 91 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 26 augustus 2008

Koop dit album in

Meer Serenity:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Serenity - Fallen Sanctuary
Reactie van Alex op 26-08-2008 om 17:58u
Score: 95 / 100

Weer een puike cd van Serenity. Maar dat was na het geweldige debuut van vorig jaar niet meer echt een verrassing.

Serenity - Fallen Sanctuary
Reactie van VADERNL op 27-08-2008 om 14:28u
Score: 95 / 100

Toppertje.
Verplichte kost;)

Serenity - Fallen Sanctuary
Reactie van Erwin op 27-08-2008 om 23:50u
Score: 88 / 100

The heartblood symphony is echt een briljant nummer. Wat een gitaarmelodieen. Alex zegt het al goed: op het debuut stonden al een paar klassenummers en Serenity heeft hun werk absoluut goed voortgezet. De zang is helder, afwisselend en past perfect bij symfonische power metal. Het is te hopen dat ze met hun komende tour ook Nederland gaan bezoeken. Dan zal ik er zeker bij zijn!

Serenity - Fallen Sanctuary
Reactie van speedfreak op 30-08-2008 om 19:46u
Score: 90 / 100

Wow.
Luister eens naar :the heartblooded sympony,geweldig nummer.

Serenity - Fallen Sanctuary
Reactie van jurrie op 10-09-2008 om 10:02u
Score: 90 / 100

Nadat ik regelmatig "Rust of coming ages" op Kink Aardschok voorbij hoorde komen vond ik het hoog tijd eens het hele album te proberen. Ik moet zeggen dat ik mij mij heel goed kan vinden in de review. deze cd is een zeer goede kennismaking met deze band voor mij. Vooral de zanger vind ik een geweldige stem hebben. Hij deed mij ook direct denken aan Tony Kakko, maar zoals de review zegt, zeker geen kloon en wel degelijk een eigen stemgeluid.

De digipack met bonus track (Journey's End) is direct bij Napalm Records voor 13 euro te krijgen. Leg daar nog een mooi album (zoals in mijn geval het geweldige debuutalbum van Alestorm) voor 12 euro bij en je hebt voor een kleine 30 euro (met verzenden) een mooie aanvulling op je muziekcollectie!

Serenity - Fallen Sanctuary
Reactie van rocktom op 03-05-2011 om 09:48u
Score: 90 / 100

Mooi album! Songs zitten goed in elkaar, goede zanger. Absoluut een aanrader voor mensen die Sonata Arctica en Kamelot ook goed vinden. Ze hebben februari dit jaar een nieuw album uitgebracht. Heb ik nog geen review van gezien hier??