Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Ben Mazzarol (Chaos Divine) - 35
  • Blaise Borboën-Léonard (Unexpect) - 36
  • Jack Russell (Great White) - 61
  • Mark Boals (Yngwie Malmsteen) - 63
  • Matt Marinelli (Borealis) - 36
  • R.J. Herrera (Suicidal Tendencies) - 60
  • Van Williams (Nevermore) - 55
Review

Thronar - Unleash The Fire
Jaar van release: 2008
Label: Twilight
Thronar - Unleash The Fire
Wie denkt aan Arnhem en folk metal, zal ongetwijfeld meteen aan de band Heidevolk denken. Maar onze Gelderse hoofdstad heeft meer te bieden en wel in de vorm van Thronar. Dit zestal bracht in 2003 haar eerste promo uit, die later uitgroeide tot het album For Death And Glory. Inmiddels heeft de band enkele wijzigingen in de line-up ondergaan; zo heeft zanger Koen Donderbaard Thronar verlaten en richt gitarist Reamon (eveneens gitarist bij Heidevolk) zich nu volledig op de zang. Hierdoor heeft een nieuwe gitarist de gelederen van de band mogen versterken, evenals een nieuwe drummer.

In deze formatie heeft Thronar haar nieuwste plaat, Unleash The Fire, opgenomen. De battle metal van deze heren en dame doet denken aan Turisas en in mindere mate Moonsorrow. Mijn collega Kristof schreef in zijn recensie van Thronar’s debuut dat de band ‘een stoere, melodieuze en spannende mix van heavy metal en vikingmetal’ maakt. En of het aan de nieuwe bandleden heeft gelegen laat ik in het midden, maar feit blijft wel dat Thronar zich met deze plaat heeft verbeterd en een stap vooruit heeft gedaan. De nummers zijn pakkend geschreven en net zoals op het debuutalbum wordt er veel gespeeld met de zang: gesproken, clean en battle screams wisselen elkaar af. Ook is dit album een stuk epischer van aard dan zijn voorganger, luister bijvoorbeeld maar eens naar Final War, hoewel de toetsen wat meer op de achtergrond zijn geschoven.

Het onderwerp van de teksten lijkt echter te zijn veranderd. Op de eerste plaat gaat het voornamelijk over zaken als strijden, de dood en eer. Nu is er in de teksten meer aandacht voor een geschiedenislesje. Zo vertelt The Old Condamned Immortal over een Russisch sprookje, het nummer Hannibal Ad Portas gaat uiteraard over de Carthaagse veldheer Hannibal en King Of The Eburones verhaalt over een Germaans of Keltisch volk dat in delen van Nederland, België en Duitsland heeft geleefd.

Wat onveranderd is gebleven, is de bijdrage van Werend Vrijlandt en op dit album ook Nico van Montfort. Zij verzorgen de cleane zang en ik moet zeggen dat deze op bepaalde momenten nogal iel klinkt. Ik ben benieuwd hoe Thronar zou klinken als een aantal van deze zangpartijen zou worden vervangen door een heus koor, à la een band als Turisas, wat zou kunnen zorgen voor een voller geluid. Een ander miniem minpuntje is het ontbreken van een (of meerdere natuurlijk) echte meezinger(s) of knaller(s). Alle nummers steken goed in elkaar, maar er is, voor mij althans, geen nummer dat er echt uitspringt. Hoe dan ook, de Arnhemmers hebben met Unleash The Fire zeker een geslaagde tweede plaat afgeleverd, die voor iedere liefhebber van folk metal het luisteren waard is!

Tracklist:
1. Prelude To War
2. Shield To Shield
3. To Ride, Kill And Harvest
4. King Of The Eburones
5. Hannibal Ad Portas
6. The Old Condamned Immortal
7. Eating The Enemy
8. Thronar
9. Final War (Unleash The Fire)

Score: 80 / 100

Reviewer: Nicole
Toegevoegd: 26 juli 2008

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.