Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Alice Cooper - Along Came A Spider
Jaar van release: 2008
Label: SPV / Steamhammer Records
Alice Cooper - Along Came A Spider
Als het vijfentwintigste studio-album van levende legende Alice Cooper in mijn handen valt, raak ik behoorlijk nerveus. Na twee industrieel getinte metal albums keerde de grondlegger van de shock rock in 2003 met het ontzettend leuke The Eyes Of Alice Cooper op geslaagde wijze terug naar een jaren zeventig garage/hard rock sound (met een moderne produktie). Op Dirty Diamonds waren de hoogtepunten twee jaar later wat dunner gezaaid, maar uitschieters als The Saga Of Jesse Jane en de titeltrack maakten die cd toch tot een plezierige luisterervaring.

Ditmaal komt Cooper met een interessant conceptalbum over een arachnofobische psychopaat en bekruipt mij onwillekeurig de gedachte dat misschien, heel misschien, de hoogtijdagen van onbetwistbare meesterwerken als Killer (1971) en Welcome To My Nightmare (1975) terug zullen keren. Zodra ik Along Came A Spider aan een reeks luisterbeurten onderwerp, neemt een gevoel van teleurstelling echter steeds meer de overhand. Hoewel Alice als een Oscarwinnaar in de huid van het lugubere hoofdpersonage kruipt, wordt hij helaas in de steek gelaten door de simplistische composities. De riffs zijn standaard, de refreinen zijn voorspelbaar en de teksten missen diepgang. Kleine gastbijdragen van Ozzy Osbourne en Slash kunnen daar weinig aan verhelpen.

In vergelijking met Dirty Diamonds is het aantal uitschieters nog verder afgenomen. De morbide humor waar Alice Cooper nochtans patent op heeft, komt ditmaal alleen op de track The One That Got Away tot uiting. Verder valt Salvation in positieve zin op, zowel in muzikaal als tekstueel opzicht. Deze gevoelige ballade grijpt namelijk terug op Cooper’s sound van eind jaren zeventig en verwoordt de twijfels die de schizofrene seriemoordenaar voelt tijdens een helder moment waarop hij zich afvraagt of de moorden die hij heeft gepleegd wellicht een vergissing waren. Voor de fans van Alice Cooper bevat de epiloog van het album tot slot nog een leuke verwijzing naar oud werk, maar daarmee is de koek op.

Along Came A Spider is eigenlijk alleen voor de trouwe fans interessant, die blij zullen zijn dat ze weer een cd aan hun verzameling toe kunnen voegen en allicht tevreden zijn met een paar bovengemiddelde nummers. Nieuwe fans zal deze plaat echter niet opleveren. Dankzij een lange reeks klassieke songs en albums zal Alice Cooper nooit in de vergetelheid raken, maar dit is niet een langspeler waarvoor hij herinnerd zal worden.

Tracklist:
1. Prologue/I Know Where You Live
2. Vengeance Is Mine
3. Wake The Dead
4. Catch Me If You Can
5. (In Touch With) Your Feminine Side
6. Wrapped In Silk
7. Killed By Love
8. I’m Hungry
9. The One That Got Away
10. Salvation
11. I Am The Spider/Epilogue

Score: 65 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 22 juli 2008

Koop dit album in

Meer Alice Cooper:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Alice Cooper - Along Came A Spider
Reactie van Darker op 23-07-2008 om 08:10u
Score: 40 / 100

Jammer, dit is echt een misser! Ook qua productie een ramp!

Alice Cooper - Along Came A Spider
Reactie van Matthijs op 23-07-2008 om 11:05u
Score: 60 / 100

Helaas kunnen de 3 laatste nummers de overige tegenvallende composities niet compenseren, de productie is niet slecht maar de gitaren zijn hopeloos.

Alice Cooper - Along Came A Spider
Reactie van dennis op 23-07-2008 om 22:12u

enkeltje bejaardenhuis!!

Alice Cooper - Along Came A Spider
Reactie van Guy op 03-08-2008 om 10:52u
Score: 75 / 100

Zeker niet de beste Alice-CD, maar wel eentje waar je zelfs na tien beluisteringen beter nog geen waardeoordeel over geeft! Hoe meer ik de nummers laat insijpelen, hoe meer ze prijsgeven en hoe beter ik ze vind.

Toen ik een maand geleden de vooruitgeschoven single 'Vengeance is Mine' voor het eerst te horen kreeg, was ik als Alice-kenner ;-) danig teleurgesteld, maar stilaan is daar verandering in gekomen en blijkt het een stevige rocker die ik Alice maar al te graag tijdens één van zijn opwindende shows zou horen brengen.

Het is voor een conceptalbum toch nog een vrij afwisselend geheel geworden met als uitschieters 'Wake The Dead' (schatplichtig aan 'Let forever Be' van de Chemical Brothers!!), 'Your Feminine Side', de ballade 'Killed By Love' en het typische Cooperiaanse 'Salvation'. Mag ik ook nog even vermelden dat de teksten van Cooper tot de betere rockteksten mogen gerekend worden?

Wie deze CD qua productie maar niets vindt zou misschien eens moeten overwegen om zich een deftige muziekinstallatie aan te schaffen die de details prijsgeeft in plaats van naar aftandse mp3's op één of andere i-Pod te luisteren.

Alice Cooper - Along Came A Spider
Reactie van Jo op 14-09-2008 om 21:15u
Score: 85 / 100

Goed commentaar Guy. Je moet dit album vaker beluisteren wil je ervan gaan genieten. Dit is geen "gaat erin als koek" album dat je na 10x beluisteren snel in een hoek gooit. Het is een blijvertje!!!

Over de productie wil ik het volgende zeggen en wel dat ik heel blij ben dat dit eens geen bombastisch, overgeproduceerd geheel is zoals bijvoorbeeld Def Leppard of Within Temptation albums.

Ten slotte, dit is natuurlijk mijn persoonlijke mening maar denk maar eens na over hoeveel echte artiesten er nog bestaan in dit Idols, Starmaker, Wanna be popstar tijdperk. Alice Cooper is een van de weinigen en heeft mij al vaak bewezen een door en door rasartiest te zijn die zijn eigen weg gaat en zich niet door platenmaatschappijen de wet laat schrijven door commercieel aantrekkelijke muziek te gaan maken..

Alice Cooper - Along Came A Spider
Reactie van Rob op 22-08-2010 om 13:33u
Score: 6 / 100

Ik ben een groot Alice Cooper fan, maar deze cd mist gewoon bijna alles. Leuk bedacht allemaal, maar muzikaal en tektueel wil is het allemaal veel te snel gemaakt zo lijkt het. Vengeance in mine is met clip of live met theater erbij wel te pruimen, maar de rest zakt gelijk beneden de middelmaat. Vooral het laatste nummer I'm the spider is tenenkromend slecht. Jammer want mijn verwachtingen waren hoog. Waarom in nu pas een recentie schrijf? Een album moet groeien, meerdere draaibeurten krijgen, oftewel een kans krijgen. Alice heeft zijn kans gehad met dit album en compleet misgeschoten. Nu maar wachten op het volgende album. Welcome to my nightmare part two met hulp van Desmond Child en Bob Ezrin.