Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

14-12-2019

Equilibrium - Sagas
Jaar van release: 2008
Label: Nuclear Blast Records
Equilibrium - Sagas
Het debuut Turis Fratyr uit 2005 was op z'n zachtst gezegd een overdonderende plaat. De wilde mix van black metal, folk metal en epische sfeermuziek drong gelijk door tot in de kern van de hersenpan, om zich daar vervolgens voor goed te nestelen. Weinig pagan metalplaten draaide ik vaker dan dat bewuste album. Oorzaak was dat deze band niet verviel in een hopeloze eenheidsworst zoals veel trendy folk metal bandjes dat wel doen. Geen voorspelbare huppeldeuntjes of accordeons die op gezette tijden werden ingezet, maar spannende composities die op bepaalde momenten zelfs als progressief omschreven konden worden.

En jawel! Deze Duitse band flikt het dus gewoon even keihard opnieuw om de oortjes onder de vikinghelm nog een stukje harder te laten klapperen. Ik durf het volledig weer te geven als feit. Dit is de beste pagan metal plaat ooit verschenen. Alle Ensiferums, Korpiklaani's en Alestorms ten spijt, hier is sprake van echt vakmanschap. De plaat kent allereerst geen goedkope opzet. Maar liefst dertien nummers passeren in bijna tachtig (!) minuten de revue. Daar vinden we geen enkele vuller tussen. Openingstrack Prolog auf Erden geeft de luisteraar vanaf de eerste noot al het gevoel dat er iets bijzonders staat te gebeuren. Zelfs het intermezzo Heiderauche is van een ongekende schoonheid en daarnaast een welkome afwisseling tussen al het muzikale geweld.

Het album bevat eigenlijk slechts hoogtepunten. Hoogtepunten die zo veelzijdig zijn, dat ik er eigenlijk nauwelijks wat zinnigs over kan melden. Dit is met recht een plaat die je moet ondergaan. Unbesiegt begint bijvoorbeeld met een haast exotisch intro, waarna het geweld op een ongekend felle manier losbarst. De prachtige melodielijnen gaan hand in hand met de hysterische zangpartijen en ook muzikaal komen er de nodige agressieve momenten voorbij. Verrat is qua opbouw bijna pure black metal, maar Equilibrium zou Equilibrium niet zijn, als er niet de nodige epische momenten zouden langskomen. Wat te denken trouwens van de fenomenale wijze waarop in een nummer als Dämmerung heerlijke traditionele metalriffs passeren. Gefeest wordt er natuurlijk ook met pakkende krakers als Heimwärts en Blut im Auge. Solo's, schitterend keyboardwerk, traditionele instrumenten, weergaloze agressie, vuig zangwerk, ik kan nog wel doorgaan met het opsommen van alle prachtige elementen op dit album, maar zoals ik al zei, het is een album om zelf te ondergaan.

Waar ik nog wel even aandacht aan wil besteden is het klapstuk van de cd. 'Nog een klapstuk?' hoor ik lezers denken. Ja, want er staat één nummer op de cd dat eigenlijk écht alle populaire viking metalbands overbodig maakt. Het betreft de afsluiter Mana. Een instrumentaal nummer van ruim een kwartier. Het nummer opent in de beste Moonsorrow traditie, maar het bevat zoveel meer afwisseling. Elke overgang brengt de luisteraar nieuwe verrassingen en nog meer overweldigende melodieën. De tranentrekkend mooie fluitsolo van de bekende Ulrich Herkenhoff (o.a. van de soundtrack van Lord of the Rings - Return of the King) is een werkelijk weergaloos slot. Dit is niet luisteren, dit is een avontuur op zich.

Een wereldschijf van deze fantastische band. Objectief gezien is dit misschien wel de beste pagan metal cd ooit gemaakt, naast dat ik er zelf ook helemaal ondersteboven van ben. Sagas overtuigt al bij de eerste luisterbeurt, maar groeit nog veel verder. Het is echt een ongelofelijke prestatie. Zeurpieten zullen de productie misschien een tikje te glad vinden, of de zang iets te weinig gevarieerd, maar dat maakt eigenlijk niet uit. De composities, de instrumentbeheersing en toepassing van allerlei invloeden, het gebeurt allemaal op zo'n schitterende manier dat ik dit een waar meesterwerk durf te noemen. Tachtig minuten avontuur, bloederige veldslagen en de mooiste epische sferen die ik tot nu toe op een album ben tegengekomen.

Tracklist
1. Prolog auf Erden
2. Wurzelbert
3. Blut im Auge
4. Unbesiegt
5. Verrat
6. Snüffel
7. Heimwärts
8. Heiderauche
9. Die Weide und der Fluß
10. Des Sängers Fluch
11. Ruf in den Wind
12. Dämmerung
13. Mana

Score: 98 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 21 juni 2008

Koop dit album in

Meer Equilibrium:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Equilibrium - Sagas
Reactie van Hieronimus op 21-06-2008 om 10:57u

Heilige schijt, als je er zó positief over denkt dat het zelfs beter is dan Bathory, ga ik dit checken.

Equilibrium - Sagas
Reactie van Kees op 21-06-2008 om 11:11u
Score: 70 / 100

Geinig, maar niets bijzonders. Stem maakt het 13 in een dozijn.

Equilibrium - Sagas
Reactie van Dennis op 21-06-2008 om 13:11u

wachten wordt alleen maar moeilijker zo! deze moet ik gaan horen!

Equilibrium - Sagas
Reactie van Roy op 21-06-2008 om 13:25u

Hun debuut was al briljant inderdaad en ik was al nieuwsgierig naar Sagas, maar dat is na de recensie alleen maar erger geworden. GIMME NOW!

Equilibrium - Sagas
Reactie van PindakaasRuud op 21-06-2008 om 15:36u

98? Dat moet wel een geniale plaat zijn.
Plaatje besteld, ben benieuwd

Equilibrium - Sagas
Reactie van Victor op 21-06-2008 om 19:55u

Wat? 98? Jeroen, toch niet ziek mag ik hopen?
Anders moet ik deze plaat heel erg nodig hebben!!

Equilibrium - Sagas
Reactie van Baldurs Tod op 21-06-2008 om 21:38u

Turis Fratyr is was een geweldig album, erg vaak gedraaid. Wat ben ik benieuwd geworden na deze review, zal hem deze week gelijk bestellen.

Equilibrium - Sagas
Reactie van Jeroen op 22-06-2008 om 01:30u

wat betreft het Kees commentaar.

Ik vind het muzikaal echt fantastisch. Het element dat er misschien net voor zorgt dat er geen perfecte score uitrolt is misschien inderdaad de zang. Dan nog staat er genoeg op de plaat dat de score onderbouwt.

Equilibrium - Sagas
Reactie van Metalmachine op 22-06-2008 om 13:01u

Het debuut album is een van de beste pagan metal platen ooit. Ik ben echt heel erg benieuwd naar de nieuwe plaat. Ik hoop dat ie de oude overtreft! met een score van 98 zorgt dit voor veel aandacht!

Equilibrium - Sagas
Reactie van Jeroen op 22-06-2008 om 13:50u

beter dan Bathory:P

zoveel lijkt dit niet op Bathory, Jeroen

Equilibrium - Sagas
Reactie van Corne op 23-06-2008 om 07:56u
Score: 75 / 100

Het is heus wel een aardige plaat.
Maar niets bijzonders, de stem is inderdaad een minpuntje.
En ik vind als je iets episch wilt horen, dan moet je maar Moonsorrow luisteren.

Equilibrium - Sagas
Reactie van Abyss op 26-06-2008 om 17:48u
Score: 95 / 100

Dit is mijn eerste reactie hier.

Dit is echt een geniale plaat!
Ik vind de zang juist wel genoeg gevariëerd. Er zijn zowel hoge screams, mid-ranged screams en grunts aanwezig, wat wil een mens nog meer.

Muzikaal gezien is dit ook een geweldige CD. Veel folkelementen en vooral, veel snelle, melodische en vooral goeddoordachte riffs.


Voor mij dus DE cd van 2008.

greetz

Equilibrium - Sagas
Reactie van dennis op 27-06-2008 om 20:24u
Score: 99 / 100

Kan niets anders zeggen dan. eensch..... eensch en nog eens keihard EENSCH

Equilibrium - Sagas
Reactie van Een Metalfan op 29-06-2008 om 18:54u
Score: 85 / 100

'Objectief gezien is dit misschien wel de beste pagan metal cd ooit gemaakt'

van een cd kun je niet objectief zeggen of deze goed is of niet. Iemand anders kan dit maar een matige plaat vinden en die vindt dat objectief.

Prima review verder ben het er grotendeels wel mee eens ;)

Equilibrium - Sagas
Reactie van Renegade666 op 30-06-2008 om 18:35u
Score: 100 / 100

ik ben helemaal eens met de review, gewoon een uber album,

en zoals Abyss zeim album fan 2008

Equilibrium - Sagas
Reactie van Smetsar op 08-07-2008 om 19:19u
Score: 95 / 100

Ik heb deze cd gekocht dankzij deze review, want ik had nog nooit iets van Equilibrium gehoord. Prachtcd!!! Enig minpuntje is het wat onleesbare artwork... Maarja, het is de muziek die telt!

Equilibrium - Sagas
Reactie van Srachex op 20-08-2008 om 17:19u

Ik ben het ook volledig met deze revieuw eens. De sfeer die de plaat tijdens het spelen uitsraalt is geweldig! Hier kunnen nog veel paganbandjes wat uit leren!

Equilibrium - Sagas
Reactie van Éomer op 30-08-2008 om 00:35u
Score: 98 / 100

Een GRANDIOOS album!!! Echt, kan er niks anders van maken...ja, of misschien wel... Subliem!

Debuutplaat "Turis Fratyr" was al een knaller van jewelste, de heren doen het nog eens dunnetjes over en nog beter! Hij pakte me bij de strot, de eerste luisterbeurt, en laat me maar niet los. Heb 'em inmiddels alweer bijna grijsgedraaid...

Je kunt dus wel zeggen dat ik het enigzins eens ben met de reviewer... :P

Equilibrium - Sagas
Reactie van Toby op 13-09-2008 om 12:33u
Score: 99 / 100

Na de review van "Turis Fratyr" ben ik verslaafd aan deze band. Speciaal naar duistland gereden voor Sagas.

In het begin een beetje teleurgesteld in de geluidskwaliteit. een beetje het idee dat de verschillende instrumenten er niet uit komen, klinkt als een brij van geluid. Dat was op de TF toch beter (en ook dé reden dat ik verslaafd ben geraakt.)

De muziek en composities zijn echter wel weer weergaloos en uniek. Normaal ben ik een CD na 2 nummers wel gehoord, maar hier is iedere nummer anders (uizondering is de zang, blijft idd minder)

Top album, top band!

Equilibrium - Sagas
Reactie van Santtu Pikkarainen op 16-09-2008 om 15:57u
Score: 98 / 100

De eerste keer dat ik hem hoorde vond ik hem 'leuk maar niet bijzonder'. Toch nog een paar keer geluisterd. En potverpielekes! Die plaat wordt gewoon iedere luisterbeurt beter!
Mana is in een woord: kippenvel!

Equilibrium - Sagas
Reactie van jonas op 16-11-2008 om 13:04u
Score: 99 / 100

het is goddelijk dit album, ik heb dit laten blazen op mijn logitech z-5500 man man ö
heroisch , machtig , krachtig
en dan opeens weer rap en vrolijk

die Heimwärts vindk ik wel super plaatje!

Equilibrium - Sagas
Reactie van Jim op 29-04-2009 om 14:28u
Score: 98 / 100

Snap niet hoe mensen de zang hier ''minder'' vinden. Het past geweldig bij de muziek.

Equilibrium - Sagas
Reactie van Daniël op 21-06-2009 om 10:19u
Score: 98 / 100

Echt dit is een van de beste pagan metal bands ooit.
Wat een plaat ongeloofelijk elk nummer past gewoon.
Er zit van alles in. Ongeloofelijk dat is het gewoon

Mana <3

Equilibrium - Sagas
Reactie van rick op 13-04-2011 om 22:21u
Score: 99 / 100

Equilibrium is geniaal episch, vrolijk, hard en vooral muzikaal. Er is geen enkel nummer dat ik oversla als ik dit album draai. Saga's is een meesterwerk daar ben van overtuigd.