Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-11-2019

Aborted - Strychnine.213
Jaar van release: 2008
Label: Century Media Records
Aborted - Strychnine.213
Vroeger was een abortus nog iets heel verschrikkelijks. In een donker steegje met een breinaald in de vrucht porren, in de hoop dat deze onder de brute forcering het lichaam zou verlaten en dat je zelf nog in leven bleef.
Tegenwoordig kunnen de klinieken strippenkaarten uit gaan reiken daar de verwijdering van de ongewenste buikbewoner slechts een medisch fluitje van een cent is. Koffie en een koekje na afloop, volgende graag!

Diezelfde strippenkaarten lijken de (ex-)grinders van Aborten voor de studio's te gebruiken want de nieuwe albums volgen elkaar in een rap tempo op. Sinds 1998 is er sowieso geen jaar voorbijgegaan zonder dat Aborted weer met een release kwam, tussen de full-lengths zit tegenwoordig ook steeds minder tijd. Vorig jaar Slaughter & Apparatus: A Methodical Overture, dit jaar Strychnine.213 en wie weet wat er volgend jaar gaat komen. Net als de abortus heeft ook Aborted de duistere, bloederige en sinistere kant inmiddels achter zich gelaten. Goremageddon: The Saw and the Carnage Done markeerde dit keerpunt, vanaf die tijd is Aborted muzikaal op experimentele toer. Weliswaar technischer en diverser, toch mis ik de goorheid van weleer en de recente albums doen mij weinig tot niks. Te clean en modern, Aborted mag van mij nog steeds een smerig bloedbad in de pan hakken.

Voor Strychnine.213 geldt nagenoeg hezelfde. Over het vakmanschap van de ervaren muzikanten hoeft geen twijfel te bestaan, toch baart deze nieuwe plaat geen opzien. Het ruikt niet naar geronnen bloed, de nummers zijn redelijk nietszeggend, te melodieus en hebben een groove die ik helemaal niet op een cd van Aborted zou willen horen. Strychnine.213 lijkt te veel op een routineklus die een band met high skills gemakkelijk kan klaren. De cd ademt geen emotie, alles klinkt te gecontroleerd. Op Strychnine.213 neigt Aborted muzikaal (en deels vocaal) te veel naar de Amerikaanse melodieuze death (veelal ook als "metalcore" omschreven), wel agressie maar zonder vuile handen.

Uiteraard heeft een band als Aborted, dankzij de eerste twee cd's, de pech dat de critici die zich het liefst daaraan vergrijpen, iedere cd die daar van afwijkt waarschijnlijk minder goed zullen vinden. Dat is natuurlijk meten met twee maten, toch blijft Strychnine.213 ook afgezien daarvan een beduidend zwakkere plaat waarop enkel The Chyme Congeries de poespas min of meer laat voor wat het is, in het voordeel van flink rossende deathmetal.
Dat een band zich wil blijven ontwikkelen is ergens wel begrijpelijk, Aborted loopt in mijn ogen in dat opzicht iets te hard van stapel waardoor de oerkwaliteiten ondersneeuwen.

Tracklist:
1. Carrion
2. Ophiolatry On A Hemocite Platter
3. I35
4. Pestiferous Subterfuge
5. The Chyme Congeries
6. A Murmur In Decrepit Wits
7. Enterrement Of An Idol
8. Hereditary Bane
9. Avarice Of Vilification
10. The Obfuscate

Score: 63 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 19 juni 2008

Koop dit album in

Meer Aborted:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Aborted - Strychnine.213
Reactie van Arjan op 19-06-2008 om 11:46u

Ik denk er precies hetzelfde over.

Aborted - Strychnine.213
Reactie van Een Metalfan op 19-06-2008 om 12:26u

Archaic Abbatoir was hun hoogtepunt, daarna ging het berg afwaarts idd..

Aborted - Strychnine.213
Reactie van metahead666 op 19-06-2008 om 16:08u
Score: 85 / 100

Vette cd!!!!

Aborted - Strychnine.213
Reactie van Ali op 19-06-2008 om 17:13u
Score: 85 / 100

Ben het niet eens met de review. Dat de band afgestapt is van grind/goorheid e.d. betekend nog niet dat het een waardeloze cd is. Ik ben nog steeds van mening dat Aborted juist het moderne en hun 'roots' goed combineren. Hun vorige cd liet juist zien dat ze nog iets nieuws konden brengen in de scene. En live op Waldrock was het harder dan menig andere band.

Deze cd is niet beter dan de vorige, maar zeker geen 63 punten waard. Het is toch niet een cd van één of ander pruts bandje? Het geluid is super, goede structuur in de songs en ik geloof dat ze met deze cd ook al een aardige tour in het vooruitzicht hebben en daarmee aardig aan de weg timmeren overzees...

Aborted - Strychnine.213
Reactie van DirkGrijs op 19-06-2008 om 18:00u

Dit album is mijn kennismaking met deze band dus het hele grind-gebeuren van Aborted ken ik niet. Niets van hun verleden wetende vind ik dit een degelijk album. Niet geweldig, maar zeker wel ok.

Aborted - Strychnine.213
Reactie van iron_dennis op 19-06-2008 om 19:07u
Score: 55 / 100

Aborted hinkt voor mij teveel op twee gedachten!

Aborted - Strychnine.213
Reactie van Carnivore op 20-06-2008 om 00:26u
Score: 80 / 100

Zelf ervaringen met die breinaald? Blijkbaar niet...

Aborted - Strychnine.213
Reactie van Rory op 22-06-2008 om 03:10u
Score: 85 / 100

Helemaal niet eens met de review. De begindagen komen toch niet meer terug, de band evolueert en kiest voor nieuwe paden. Accept that.
Ik vind de nieuwe plaat best goed, en beter dan de vorige twee. Meer groove en meer melodie, ik vind het best ok. Of had je liever geram en gedreun gehad om ze dan te klasseren als "nog maar eens een death metalband die de snelste wil zijn" of zo? Liever niet.
Vind het een goeie stap in de evolutie van Aborted. Goeie plaat.

Aborted - Strychnine.213
Reactie van Wout op 08-08-2008 om 19:12u
Score: 85 / 100

Ik kan die groove en meer midtempo passages wel waarderen. Grind hoor je inderdaad niet meer terug. De vele breaks en dus die midtempo groovepassages maken dit voor mij een keihard beukende death metal plaat. Daarnaast heeft deze band (zeker de laatste vier cd's) al een tijd niet echt meer iets te maken met echte goregrootheden als Regurgitated, NCC, Sublime Cadaveric Decomposition en (oude) Exhumed.

En om deze band in verband te brengen met metalcore (ook al kick ik zelf erg op het genre) vind ik een behoorlijke misser. Een break of 'breakdown-achtig' stukje in de muziek maakt een band natuurlijk niet meteen metalcore. Een band als Aborted komt vocaal gezien soms wel wat in de buurt als een All Shall Perish (een band die wel onvervalste deathcore speelt). Zo'n band zou ik kunnen linken met het metalcore genren aangezien deze band gebruik maakt van een overvloed aan breakdowns en andere metalcore-elementen.
Ook vergelijkingen met de carriere van Carcass (al regelmatig gelezen) vind ik wat ver gaan. Deze werden met Heartwork en Swansong nog wel een stuk melodieuzer en weken in een korte tijd nog veel meer af van hun voorgaande platen.

Al met al: Ik vind dat deze band met deze review op een verkeerde manier beoordeeld wordt.

Aborted - Strychnine.213
Reactie van Hellhammer op 25-12-2009 om 17:58u
Score: 90 / 100

et is nie opdat een band van zijn geluid van de eerste cd's afwijkt dat het daarom slecht is. Ik vind deze cd gewoon machtig.

Aborted - Strychnine.213
Reactie van Een Metalfan op 24-05-2012 om 12:30u

Melodieuze death, ook wel metalcore genoemd? Euhm, in mijn ogen toch wel twee verschillende genres hoor.