Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-02-2021

Nefarium - Haeretichristus
Jaar van release: 2008
Label: Agonia Records

Nefarium - Haeretichristus

De Italianen van Nefarium brachten eerder dit jaar hun tweede album uit via Agonia Records; Haeretichristus. Snel, gewelddadig en satanistisch zijn de woorden die de muziek van Nefrium het beste omschrijven. Het genre wat de heren ten gehore brengen is black metal en hun muziek is vrij rechttoe rechtaan. Deze aanpak resulteert soms in momenten waarin je aandacht verslapt, omdat het weinig diepgang te bieden heeft, maar over het algemeen heeft Nefarium hier een goed en energiek album afgeleverd.

Bandleden Carnifex, Adventor en Infamis geven zelf aan dat hun muziek door de snelle drums en hun specifieke speelstijl veel raakvlakken heeft met Marduk, Dark Funeral en Setherial. Persoonlijk zou ik niet al te veel waarde hechten aan deze bewering, want de invloeden lijken me daarvoor te gering. Alhoewel, in het nummer Thirty Coins Of Judas meen ik even een paar Marduk-achtige riffs te ontdekken. Voor de rest laat Nefarium gewoon hun eigen stijl horen; hard, recht voor z’n raap en geen ingewikkeld gedoe. Gewoon knallen!

De nummers die Nefarium ons op Haeretichristus voorschotelt zitten degelijk in elkaar. In de meeste gevallen wordt geopend met veel geweld en worden er vervolgens scherpe, melodieuze riffs doorheen gegooid, om met harde hand de toon van het nummer om te gooien. Prima truc, maar hij wordt te veel herhaald, waardoor veel nummers op elkaar zijn gaan lijken. Qua snelheid zit het allemaal wel goed. Veel hoog tempo black metal, waarin maar weinig teruggeschakeld wordt naar een lagere versnelling. Over Carnifex’s stem heb ik een tweeledige mening. Aan de ene kant schreeuwt hij er goed op los en sluit zijn stem prima aan op de muziek, aan de andere kant mis ik variatie en echte vocale uitschieters, die naar mijn mening dit album een stuk interessanter hadden kunnen maken.

Positief en negatief tegen elkaar afwegend, heeft Nefarium met Haeretichristus best een leuk album geproduceerd. Een hoogvlieger zal het echter nooit worden, want daarvoor mist het diepgang en hoor ik teveel ram, beuk en blaaswerk. Geen onverdienstelijke prestatie dus, maar meer iets voor de liefhebbers.

Tracklist:
1. Lucifer's Betrayal
2. The Damned Descent
3. 136 Bastard Priests Murdered
4. Merchants Of Hope
5. Doctrina Haereticorum
6. Thirty Coins Of Judas
7. An Old Black Cage
8. Sin Of An Apostle
9. Episcopal Whip

Score: 70 / 100

Reviewer: Erik
Toegevoegd: 18 mei 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Nefarium - Haeretichristus
Reactie van Michael op 22-05-2008 om 17:53u
Score: 80 / 100

Ik denk zeker dat dit iets voor de liefhebbers is, het is namelijk constant snelle black metal. Dit is echt een cd die de eerste paar luisterbeurten heel gaaf is, maar daarna minder wordt omdat de cd niet zo veelzijdig is.
Ik ben een liefhebber van snelle extreme black metal, dus ik kan de cd erg goed waarderen, maar voor hogere kwaliteit pak ik toch marduk uit mijn cd rek.

Nefarium - Haeretichristus
Reactie van Erik op 23-05-2008 om 21:12u

Persoonlijk vind ik hem zelfs de eerste paar luisterbeurten niet zo gaaf, al heeft hij zo zijn leuke momenten. Met een beetje meer variatie en enthousiaste uitspattingen waarschijnlijk wel.