Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Collateral Damage - Promo 2007
Jaar van release: 2007
Label: Eigen beheer
Collateral Damage - Promo 2007
Death mag dan alweer heel wat jaren uit de roulatie zijn, de invloeden van deze legendarisch formatie zijn echter onuitroeibaar. Hoewel deathmetal inmiddels vele gezichten rijk is, duiken Death-gerelateerde klanken nog regelmatig op bij oudgedienden, maar ook jonge bands lenen er nog eens graag een nootje of twee.

Bij Collateral Damage blijft het daar niet bij, deze Zeeuws-Vlaamse band schuift haar bewondering voor Death niet al te ver uit zicht, ook wijst de band zèlf naar Death, als het om belangrijke muzikale invloeden gaat. Maar Death of geen Death, bovenal speelt Collateral Damage progressieve deathmetal en middels de eerste promo worden de geurvlaggen alvast uitgezet.
Aan de drie nummers tellende (en behoorlijk goed geproduceerde) demo te oordelen speelt Collateral Damage moderne, gevarieerde, technische, allesbehalve monotone mid-tempo deathmetal. Vernieuwing schuwt de band allerminst, de nummers combineren de klassieke techniek met frisse breaks, scherpe solo`s en zeer veelzijdige vocalen. Collateral Damage heeft duidelijk verscheidene kwaliteiten in huis en daarmee potentie.

Mijn probleem met de demo is echter dat de nummers, hoewel ze best leuk in elkaar zitten, overtuigingskracht ontberen. Daar bedoel ik niet noodzakelijk gebrek aan snelheid mee, ook technische mid-tempo deathmetal kan intimideren. De nummers van Collateral Damage missen een "WOW-punt", een moment waarop de luisteraar opspringt en wenst dat de herhaling nabij is. De demo wordt eerder gebruikt om de muzikale koers en de skills van de muzikanten te introduceren, dan om de luisteraar omver te spelen. De nummers doen nog niet echt aan spetteren, gieren of knuppelen, de nadruk ligt eerder op een globale kennismaking met de band.

Op zich is dit niet erg, want ook daar is een demo natuurlijk voor bedoeld. Maar als er sprake van een full-length gaat zijn, dan zou ik persoonlijk veel meer voor een "volle kracht vooruit"-benadering willen pleiten.

Tracklist:
1.Near Death
2.Serene Sixteen
3.Towards Synthesis

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 26 maart 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Rob op 06-04-2008 om 13:55u
Score: 92 / 100

Vette shit. Precies de metal waar ik van hou.
Een lagere stemming van de gitaren zouden de band nog bruter (en nog beter) maken, het klinkt allemaal wat te ijl door die reguliere E-stemming.
Ben benieuwd naar een full-length CD van deze band. Wie geeft Collateral Damage een deal?.