Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

10-05-2021

Anaal Nathrakh - Hell Is Empty, And All The Devils Are Here
Jaar van release: 2007
Label: Feto Records
Anaal Nathrakh - Hell Is Empty, And All The Devils Are Here
Normaliter begint men pas in de laatste week van december met vuurwerk te knoeien, maar in Birmingham was het dit jaar al vroeg feest. Eind oktober al, om precies te zijn, want toen knalde Hell Is Empty, And All The Devils Are Here – het vierde album van de Britse extremisten Anaal Nathrakh – zich een weg naar menig jaarlijstje van de liefhebber van brute muziek. En dat terwijl we nog nauwelijks bekomen zijn van het vorig jaar verschenen meesterwerk Eschaton.

Veel bands lopen bij zo’n snelle opvolger het risico in herhaling te vallen, maar bij Anaal Nathrakh valt dat gelukkig mee. Toegegeven, Hell Is Empty betreedt geen schokkende nieuwe paden in vergelijking met zijn voorgangers (of het moeten de ietwat toegenomen grind-invloeden in de zang zijn), maar het album weet je als luisteraar wél weer die heerlijke adrenalinestoot te geven waar Anaal Nathrakh patent op lijkt te hebben. De ongebreidelde agressie en enorme intensiteit gaan nog steeds hand in hand met ijzersterke composities en geniale (en stiekem zeer muzikale) solo’s. Ook de sporadisch opduikende cleane refreinen zijn niet meer nieuw, maar wederom érg sterk.

Het niveau van Eschaton wordt met dit nieuwe album wat mij betreft echter nét niet geëvenaard, mede omdat Hell Is Empty géén briljante gastvocalen van Attilla Csihar bevat. Qua composities doen nummers als Virus Bomb, Shatter The Empyrean en de furieuze afsluiter Castigation And Betrayal echter niet onder voor het betere werk op de voorgaande albums, waardoor dit vierde album wederom een knaller van formaat is geworden.

Met Hell Is Empty bevestigt Anaal Nathrakh nog maar eens haar positie als één van de meest indrukwekkende extreme metalbands van dit moment – een band die bovendien wél nog iets weet toe te voegen aan de talloze anonieme releases in de black-, death- en grindscene. Sterker nog, misschien is Anaal Nathrakh na Napalm Death wel de meest invloedrijke extreme metalband die Engeland rijk is. Zoals altijd bij deze band is dit album dan ook verplichte aanschaf.

Tracklist:
1. Solifugae (Intro)
2. Der Hölle Rache Kocht in Meinem Herzen
3. Screaming of the Unborn
4. Virus Bomb
5. The Final Absolution
6. Shatter the Empyrean
7. Lama Sabachthani
8. Until the World Stops Turning
9. Genetic Noose
10. Sanction Extremis (Kill Them All)
11. Castigation and Betrayal

Score: 87 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 31 december 2007

Koop dit album in

Meer Anaal Nathrakh:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Anaal Nathrakh - Hell Is Empty, And All The Devils Are Here
Reactie van trooper op 31-12-2007 om 17:14u
Score: 90 / 100

inderdaad een sterk album die hoog in mijn eindejaarslijst staat. elk nummer heeft zijn sterke punten. favoriete nr.'s: het openingsnummer,the final absolution en shatter the empyrian.

Anaal Nathrakh - Hell Is Empty, And All The Devils Are Here
Reactie van DirkGrijs op 01-01-2008 om 14:03u

mooi album, maar het bezorgt mij niet dat gevoel van ongeremde agressie zoals the codex necro dat kan, bijvoorbeeld bij het nummer pandemonic hyperblast

Anaal Nathrakh - Hell Is Empty, And All The Devils Are Here
Reactie van Belisarius op 24-02-2008 om 15:22u
Score: 99 / 100

een van de beste cd's ooit uitgebracht. Vooral de lieden shatter the empyrean, the final absolution en lama sabacthani