Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2020

Hardingrock - Grimen
Jaar van release: 2007
Label: Candlelight Records
Hardingrock - Grimen
Na een periode van stilte is Emperor sinds enige tijd weer bezig met een aantal live optredens. Zanger Ihsahn (Vegard Tveitan) heeft in de tussentijd geen winterslaap gehouden en is druk bezig geweest met onder andere zijn eerste eigen solo-album. Nu heeft hij samen met zijn vrouw Heidi Solberg Tveitan en violist Grimen (Knut Buen) het project Hardingrock opgezet met het album Grimen als resultaat.

Voor deze plaat heeft het trio zich gericht op traditionele Noorse melodieën en teksten in combinatie met metal en het Noorse nationale instrument: de Harding viool. Zowel klassieke muziek als heavy metal zijn naar eigen zeggen van invloed geweest op het album. Diversiteit lijkt hierbij het sleutelwoord te zijn.

Het openingsnummer Daudingen begint met gesproken tekst in het Noors. Vervolgens begint de muziek rustig te kabbelen en voegt een vrouwenstem zich in het geheel. Het zoete geluid van Heidi doet denken aan een zangeres als Liv Kristine, hoewel eerstgenoemde prettiger in het gehoor ligt. Toch krijgt het nummer dankzij Heidi een hoog gothic metal gehalte.

Een totaal ander geluid heeft het nummer Faens Marsj. Dit nummer opent met een intro, dat niet zou misstaan in het repertoire van Finntroll en zanger Ihsahn gooit zijn strot los. Daarnaast kan hij prima overweg met clean vocals, wat blijkt uit het heerlijke nummer Fanitullen. De Harding viool past perfect bij dit nummer vol tempowisselingen.

Het nummer dat wellicht het gehele album het beste weergeeft is Den Bergtekne. Met een dreigend en zwaar intro gaat dit nummer van start, waarna de viool alleen op de voorgrond treedt. Zangeres Heidi pakt de draad weer op om vervolgens het stokje door te geven aan een gereciteerd stuk. Het nummer sluit weer duister en zwaar af; precies zoals het nummer ook begon.

Grimen bestaat voor het merendeel uit rustige en ingetogen nummers, waarbij veel aandacht is voor de viool en waarin de Noorse teksten voorgedragen worden door Ihsahn. De continue aanwezigheid van de viool (hetzij op de voor-, hetzij op de achtergrond) had iets subtieler gekund. Ik kan het me goed voorstellen dat mensen zich na een tijdje gaan irriteren aan dit geluid. De opgezegde teksten halen naar mijn idee veel vaart uit het album. Meer snellere en hardere (metal) nummers zouden dit album een stuk interessanter en boeiender maken. Desondanks een goed debuutalbum van een project waarvan we hopelijk meer gaan horen.

Tracklist:
1. Daudingen
2. Fanitullen
3. Faens Marsj
4. Margit Hjukse
5. Den Bergtekne
6. Faen På Bordstabelen
7. Grimen
8. Fossegrimen

Score: 75 / 100

Reviewer: Nicole
Toegevoegd: 24 augustus 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Hardingrock - Grimen
Reactie van Hieronimus op 24-08-2007 om 14:18u

Uh, Star of Ash is de band van Heidi Tveitan, Ihriel is haar bijnaam.
Ben wel benieuwd hoe het album in z'n geheel klinkt - na dat ene nummer op hun MySpace een tijdje terug beluisterd te hebben was ik niet zo enthousiast.

Hardingrock - Grimen
Reactie van Baldurs Tod op 26-08-2007 om 14:59u
Score: 70 / 100

Dat nummer op de myspace vond ik een van de betere. Het album viel me over het algemeen wat tegen, maar het is zeker niet slecht.

Hardingrock - Grimen
Reactie van Nicole op 28-08-2007 om 14:17u

@ Hieronimus:

Zeer scherp opgemerkt! Mijn dank hiervoor!. Ik vond het al een rare bijnaam, maar zo stond het wel vermeld bij bandleden op Myspace, dus vandaar. Zal het zo aanpassen!

Er staan nu overigens twee nummers op hun Myspace.