Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 30-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • ADM (The Birthday Massacre) - 45
 • Billy Idol (Generation X) - 66
 • Cherie Currie (The Runaways) - 62
 • John Moyer (Disturbed) - 48
 • Mike Stone (Queensrÿche) - 52
 • Richard Barbieri (Porcupine Tree) - 64
 • Roger Glover (Deep Purple) - 76
 • Stephan Lill (Vanden Plas) - 53
 • Zoltán "Piócásember" Király (Akela) - 41

Vandaag overleden:
 • Aleksander "Olass" Mendyk (Acid Drinkers) - 2008
 • Munetaka Higuchi (Loudness) - 2008
 • Scott Smith (Loverboy) - 2000
Review

Nile - Ithyphallic
Jaar van release: 2007
Label: Nuclear Blast Records
Nile - Ithyphallic
Mocht u zich afvragen waarom uw tere, dunne haartjes aan de onderachterkant van uw schedel de laatste tijd steeds stinkend verdwijnen, peins niet langer, ik zal het u vertellen. De hete adem van de Zwarte Woestijn hijgt namelijk in uw nek. De zwarte heuvels rijzen in al hun duivelsheid de hoogte in, krioelend van de giftige cobra's en de mastabagraven, die zich onder de heuvels verschuilen, barsten open zodat de hongerige mummies de vrijheid richting vers vlees wordt geboden.
U snapt mij uiteraard direct, de nieuwe plaat van Nile besluipt u van alle kanten.

Tot zeventien juli blijft het bij sluipen, na die dag is Ithyphallic officieel onder het volk en dan zal dit exemplaar geheid de nodige slachtoffers maken. Karl Sanders wrijft al tevreden in zijn handen, volgens de frontman is Ithyphallic het beste dat Nile tot op heden heeft gefabriceerd. Dat belooft dus heel wat, nietwaar? Yess, my preciouss, yess... ware het niet dat Karl Sanders en ik het deze keer niet eens zijn. Was mijn kopf wat bekender had MTV er geheid een Celebrity Deathmatch van gemaakt.

Negatief hoort u mij over Ithyphallic niet spreken. Ook na het horen van deze schijf ben ik nog steeds heilig overtuigd van de destructieve kracht, de fenomenale technische skills en de ijzersterke composities van ons aller Nile. Nile is geen band die ooit een in mijn ogen slechte cd zal maken, daarvoor zijn de muzikanten, die deze band een wereldstatus bezorgd hebben, veel te bekwaam en ervaren. Men weet feilloos hoe technische, lompe en allesverwoestende deahtmetal moet klinken en ik geloof niet dat we het ooit met minder zullen moeten doen.
Wie zich daarmee kan verzadigen zal vriend Sanders ongetwijfeld gelijk geven, want Ithyphallic klinkt van de eerste tot de laatste noot als kwaliteitstorment, daar kom ik simpelweg niet onderuit. Prima technische deathmetal, die kan Sanders wat mij betreft in al z'n zakken steken.

Onvermijdelijk komt nu echter de grote MAAR: een band die albums als Amongst The Catacombs Of Nephren-Ka, Ramses Bringer Of War en In Their Darkened Shrines heeft gemaakt kan mij niet wijsmaken dat Ithyphallic inderdaad het beste is dat men kan fabriceren. Met Annihilation Of The Wicked is de band begonnen met afstand nemen van de geweldige, duistere, verrijkende en unieke Egyptische sferen en Ithyphallic distantieert oud en nieuw Nile alleen maar meer. De sound van Nile is nog steeds typisch Nile, maar de touch die de band eens geniaal maakte is verdwenen. De unieke sferen en de daarmee gepaarde artistieke composities zijn tot het minimum gereduceerd ten gunste van techniek, snelheid en een overweldigend geluid. Nile is op Ithyphallic niet meer een angstaanjagend spookhuis van het oude Egypte maar slechts een lawine van woeste mummies die u met duizenden tegelijk achterna zitten omdat uw spekjes ze als maaltijd zullen dienen. Ook niet verkeerd natuurlijk, maar als ik mijn voorkeur mag laten spreken dan ga ik veel liever voor de oude aanpak.

Qua techniek en brutaliteit gaat de nieuwe Nile-telg wel een stap verder dan de voorganger, maar dat houdt niet in dat ik Ithyphallic ook noodzakelijk beter vind, met name met het oog op een wellicht stiekeme inspiratieloosheid van een aantal nummers. Voor Nile-begrippen vind ik Ithyphallic goed, maar daar blijft het ook wel bij. De uitschieters Even The Gods Must Die en The Essential Salts zijn een lust voor het oor en ook de instrumentale The Infinity Of Stone is ook een welkome sfeerverfijner, maar voor de rest voel ik mij niet geroepen om de vlag uit te hangen.

Vanaf medio juli bent u zelf de rechter. Tot die tijd kan ik u ter aangenaam vermaak nog aanraden om de betekenis van Ithyphallic te achterhalen. Hoe vet de knipoog is die daarmee gepard gaat moet nog blijken, aan de muziek zal het in ieder geval niet liggen.

Tracklist:
1. What May Be Safely Written
2. As He Creates, So He Destroys
3. Ithyphallic
4. Papyrus Containing the Spell to Preserve Its Possessor Against Attacks From He Who Is In the Water
5. Eat of the Dead
6. Laying Fire Upon Apep
7. The Essential Salts
8. The Infinity of Stone
9. The Language of the Shadows
10. Even the Gods Must Die

Score: 80 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 2 juli 2007

Meer Nile:

Nile - Ithyphallic
Reactie van DirkGrijs op 02-07-2007 om 18:43u

zoals altijd een heerlijke review, Lana. wederom ben ik weer retenieuwsgierig! nog heel even wachten..

Nile - Ithyphallic
Reactie van OOL op 04-07-2007 om 22:31u
Score: 82 / 100

Ik ben het helemaal met de review eens! Er zit een grote MAAR aan dit album. Ik heb In their darkened shrines nog maar eens opgezet....

Nile - Ithyphallic
Reactie van DirkGrijs op 06-07-2007 om 17:42u

heb em toch maar es ff gedownload, stiekem. het is beetje te technisch allemaal, ten koste van de sfeer. spijtig, maar naar de tijd van de darkened shrines gaan we denk ik nooit meer..

Nile - Ithyphallic
Reactie van Batist op 08-07-2007 om 20:49u

Aangezien ik de album nog niet helemaal heb bestudeerd (want dat is een vereiste), kan ik nog geen score plakken op de nieuwe album. Wat echter meteen duidelijk is dat deze inderdaad veeleer de richting ingaat van Annihilation of the wicked. Vraag je mij of dit goed of slecht is, dan ben ik geneigd 'goed' te antwoorden. Je kan niet van bands verwachten dat men steeds voor dezelfde sfeer gaat (en dus ook niet van Nile) richting 'Black Seeds...', 'Amongst the...' en 'In their...' . De kwaliteit van een band als Nile ligt mijns inziens in het vernieuwende, welke ik in bijvoorbeeld In Their Darkened Shrines een beetje miste. Ik was dan ook verheugd het album Annihilation of the wicked te horen omwille van z'n originaliteit en dat ervaar ik ook in de nieuwe album. De laatste klinkt inderdaad zeer technisch maar daardoor ook verfrissend. Als ik de mogelijkheid krijg Nile live aan het werk te zien, dan zal de setlist er een stuk gevarieerder op worden. En neem het mij niet kwalijk, maar ik zal er niet rouwig om zijn!

Nile - Ithyphallic
Reactie van buuze op 11-07-2007 om 20:29u
Score: 100 / 100

schijtreview: geschreven door een ouwe rukker die zichzelf een kenner vind= "vroeger was alles beter".

Nile is als goeie wijn.......

Sinds Black Seeds Of Vengeance gaat het almaar in stijgende lijn.

Nile - Ithyphallic
Reactie van Bryan op 16-07-2007 om 14:11u
Score: 9 / 100

Ben het ook niet helemaal eens met Lana. Feit is natuurlijk dat het een persoonlijk gegeven blijft echter ik vind dit album pakkend vanaf de eerste noot. De riffs zijn bruut, snel en op sommige momenten zelfs meesterlijk in hun eenvoud. Daarnaast zijn de Egyptische sferen zijn nog voldoende aanwezig. Na een paar luisterbeurtjes vind ik dit reeds de beste.

Nile - Ithyphallic
Reactie van LitanY op 20-07-2007 om 14:21u
Score: 80 / 100

Na een paar keer luisteren naar het album moet ik zeggen dat Nile zeker elk album qua techniek en structuren groeit. Maar sinds "Unas, slayer of the Gods" wacht ik met smart op nog zon klassieker. Helaas blijft dat ook nu weer uit.

Desalniettemin een ijzersterk album en aan Nile kunnen weinig DM bands tippen!

Nile - Ithyphallic
Reactie van Darkwave op 21-07-2007 om 19:49u
Score: 70 / 100

Natuurlijk is dit geen slecht album maar ik kom pas los op het eind bij "even the gods must die". Bij de rest van het album mis ik absoluut de afwisseling die de vorige platen zo boeiend maakte. Gek genoeg sukkel ik na het derde nummer in om vanaf 10 weer wakker te schrikken met de gedachte: heb ik nou iets gemist zojuist of is het echt alleen doorjakkeren op het hoogste tempo geweest, want dit is super?! Na enkele luisterbeurten kan ik slechts concluderen dat dit zeker niet het beste Nile album is en ik hoop van harte dat Nile zelf straks tot dezelfde conclusie komt!!

Nile - Ithyphallic
Reactie van Luuk op 23-08-2007 om 00:10u
Score: 80 / 100

Net als al het werk van nile vind ik dit een sterk album. Maar wat in de review staat dat het bruter geworden is... daar kan ik mij toch niet echt in plaatsen, ik vind juist Annihilation of the wicked het bruutst. Annihilation Of The Wicked vind ik ook de beste van nile tot nu toe, toch is ook dit album goed en ga ze bekijken in 013.

Nile - Ithyphallic
Reactie van Santtu op 08-01-2008 om 12:06u
Score: 50 / 100

Ligt het aan mij of wordt deze band gewoon gehypt? Ik vind deze hele plaat niks bijzonders. Gewoon saaie, nergens bijzondere death metal. Goeie death metal knalt en dat mis ik toch echt bij dit album! Eerlijk is eerlijk: dit is het enige album dat ik van ze ken, maar ik heb nog geen behoefte om naar de platenzaak te rennen om een Nile-collectie aan te schaffen....
Er staan wel enkele leukere nummers op het album, maar daar houdt het dan ook echt bij op...

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.