Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Watain - Sworn To The Dark
Jaar van release: 2007
Label: Season of Mist
Watain - Sworn To The Dark
Vier jaar zijn alweer verstreken sinds Watain het uitstekende album Casus Luciferi op de mensheid losliet. In die jaren is er wel het een en ander gebeurd: de band ging op tour met het herrezen (en weer ten onder gegane) Dissection en tekende een contract bij het relatief grote label Season of Mist. Beide veranderingen zijn terug te horen op het recent uitgebrachte derde album Sworn To The Dark. Voor de één zal dat positief zijn, voor de ander negatief.

Over welke veranderingen heb ik het dan? Ten eerste de toegenomen Dissection-invloeden, die zeer duidelijk aanwezig zijn op dit album. Ik zou zelfs durven te stellen dat dit album – met uitzondering van de zang – als Dissection-album op de markt gebracht had kunnen worden zonder dat iemand het echt zou merken. Toch bedoel ik dat niet als kritiek. Watain liet al op de eerdere albums horen prima in staat te zijn uitstekende black metal-nummers met kop en staart te schrijven, en die kunst is men alleen maar beter gaan beheersen.

Daarnaast is ook goed te horen dat Watain bij een groter label zit. De productie klinkt namelijk zeer transparant. Ook dat bedoel ik niet negatief. Hoewel ik de eerste luisterbeurten nog moest wennen aan het érg heldere geluid, weet de band haar smerige en naargeestige sfeer tot op zekere hoogte in stand te houden. Hoewel ik Watain uiteindelijk tóch met een smeriger geluid prefereer, doet de productie geen moment afbreuk aan de kracht van de muziek.

Al met al is Sworn To The Dark een album dat een paar aandachtige luisterbeurten vergt, maar bol staat van de kwaliteit. Luister alleen maar al eens naar nummers als Legions Of The Black Light en Satan's Hunger: beide lange nummers die uitblinken in uitstekend gitaarwerk en boordevol afwisseling kennen en dodelijke melodieën bezitten. Verder staat er geen enkel slecht nummer op het album, hoewel de twee korte niemendalletjes Withershins en Dead But Dreaming achterwege mochten blijven. Een van de betere releases van 2007 tot nu toe.

Tracklist:
1. Legions Of The Black Light
2. Satan's Hunger
3. Withershins
4. Storm Of The Antichrist
5. The Light That Burns The Sun
6. Sworn To The Dark
7. Underneath The Cenotaph
8. The Serpent's Chalice
9. Darkness And Death
10. Dead But Dreaming
11. Stellarvore

Score: 85 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 6 maart 2007

Koop dit album in

Meer Watain:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Watain - Sworn To The Dark
Reactie van SpakenburgMetal op 06-03-2007 om 14:35u
Score: 91 / 100

Een album wat idd door kan gaan als Dissection album, maar juist daarom zo goed is. Dissection stond mijns inziens op eenzame hoogte, met uitzondering van het laatste album. Geen band die in staat was om de duistere sfeer te creeren die Dissection destijds maakte. Met dit album van Watain is er een waardige opvolger opgestaan. Krachtige goede blackmetal songs bomvol sfeer, waarin je tussen de dikke mistflarden de kadavers al aan de bomen ziet bungelen ergens in een Scandinavisch woud! Heerlijk! Sluit je ogen en geniet!

Watain - Sworn To The Dark
Reactie van lekkerekutjes op 06-03-2007 om 20:59u
Score: 90 / 100

Deze plaat is gewoon FUCKING goed, geen gezeik. Legions of the black light....... (Ik heb genoeg gezegd ;) )

Watain - Sworn To The Dark
Reactie van satyr op 07-03-2007 om 08:22u

christenunie leer 1st eens nederlands,en leer zeker 1st iets van metal want dissection is totaal geen death metal sukkel,mense die graag melo black metal horen moeten zeker eens catamenia gaan horen

Watain - Sworn To The Dark
Reactie van mug op 07-03-2007 om 18:41u
Score: 90 / 100

dissection????dit is toch de nwe van watain,je moet dit geweldige bandje niet vergelijken met vergane glorie,maar gewoon naar de kwaliteit van de muziek luisteren,o ja ze toeren nog met de duitse slayer?de zwitserse venom?en de nederlandse destruction volgens de recenties van dit e-magazine.

Watain - Sworn To The Dark
Reactie van spakenburgmetal op 07-03-2007 om 20:42u

De vergelijking met Dissection wil alleen maar aangeven op welk hoog nivo deze band (wel degelijk black) staat te spelen.

Watain - Sworn To The Dark
Reactie van spakenburgmetal op 13-03-2007 om 14:41u

lazer op man! lekker stoer een iemands naam te misbruiken. watje

Watain - Sworn To The Dark
Reactie van hyppy op 26-03-2007 om 11:27u
Score: 85 / 100

het lijkt hier zwaremetalen wel :p Watain is niet erg consistent ls je de alba onderling bekijkt, maar wel zeer geslaagd wel tamelijk