Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-05-2021

Saxon - The Inner Sanctum
Jaar van release: 2007
Label: SPV / Steamhammer Records

Saxon - The Inner Sanctum

Hoera, er is weer een nieuw Saxon album! The Inner Sanctum is de opvolger van het in 2004 uitgekomen Lionheart en gaat verder waar dit album ophield. Waar Lionheart op een aantal punten zoals continuïteit en echte interessante songs nog wat te kort schoot, hebben ze hier weer een topper te pakken die zich kan meten met een moderne klassieker als Killing Ground.

Saxon is de afgelopen tien jaar al bezig geweest met een volwassen soms wat progressief geluid. Op Lionheart leidde dat soms tot saaie songs die het net niet helemaal hadden. Dat probleem is op The Inner Sanctum in zijn geheel verdwenen, en combineren zij hun volwassener geworden geluid met de sterke snelle rocknummers zoals we die gewend zijn uit de beginjaren.

Het album opent sterk met State Of Grace waarin we perfect de synthese horen van oud en nieuw, om vervolgens door te knallen met een aantal echt snelle metalnummers. Echt bekend staat Saxon niet om hun langzame ballad achtige tracks, hoewel ze op diverse albums hebben laten horen het wel te kunnen. Zo ook op The Inner Sanctum met het nummer Red Star Falling. Een mooi ingetogen rockballad een beetje in de stijl van The Eagle Has Landed. Niet alleen is de muziek gegroeid, maar zijn de teksten ook wat van een serieuzere aard. Uiteraard vliegen de strijdkreten nog om de oren, maar daarnaast zit er een wat scherper randje aan de tekst van bijvoorbeeld If I Was You waarin het concept van in andermans schoenen staan nog maar eens wordt aangestipt. Dit nummer zal tevens de eerste single bij dit album zijn.

Niet alles is koek en ei op deze nieuwe plaat. Het acht minuten durende Atila The Hun heeft een wat saai refrein en duurt eigenlijk wat te lang om het nummer goed te doen. Dat is gelukkig slechts een van de weinige minpunten op deze nieuwe Saxon met een bekend geluid.

Dit nieuwe album van Saxon is er weer eentje om je vingers bij af te likken met een berg sterke nummers die ongetwijfeld tijdens de komende tour gespeeld zullen worden. Een drukke periode voor Saxon, want naast het uitbrengen van dit album en hun aankomende tour komt frontman Biff Byford ook nog eens met autobiografie.

Tracklist:
1. State Of Grace
2. Need For Speed
3. Let Me Feel Your Power
4. Red Star Falling
5. I’ve Got To Rock (To Stay Alive)
6. If I Was You
7. Going Nowhere Fast
8. Ashes To Ashes
9. Empire Rising
10. Atila The Hun

Score: 85 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 1 maart 2007

Koop dit album in

Meer Saxon:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Rinus op 01-03-2007 om 19:39u
Score: 70 / 100

Ben een Saxon liefhebber vanaf eind jaren 70. Standaard Saxon CD. Had meer in kunnen zitten.

Reactie van rudy op 02-03-2007 om 22:50u
Score: 89 / 100

Saxon. Echt een kei goeie groep zowel de full-cds als dvds zijn kei goed wil ik tot rust komen of mij lekker ontspannen een plaatje van Saxon en mijn dag kan niet meer stuk.

Reactie van Gert op 11-03-2009 om 20:20u
Score: 82 / 100

Best OK!!!