Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

Neal Morse - Sola Scriptura
Jaar van release: 2007
Label: InsideOut Music
Neal Morse - Sola Scriptura
Toen Neal Morse in 2002 definitief Spock’s Beard de rug toekeerde, dacht bijna iedereen dat Neal ons zou bestoken met slappe en Christelijk geïnspireerde poprockalbums. Maar wat blijkt? Elk jaar verwent Neal ons met een nieuwe progrock plaat waarop enkele lange epische progrocksongs prijken. Songs van hoog allooi.

Het nieuwe album is wederom een conceptalbum dat bestaat uit drie lange songs en een korte ballade die samen voor ruim 75 minuten hoorplezier zorgen. Meneer Morse schittert weer op de keyboards, zet een puike prestatie neer achter de microfoon en speelt een lekker potje gitaar. Vaste bassist Randy George en Dream Theater-drummer Mike Portnoy zijn uiteraard een meer dan uitstekende ritmesectie, maar de grote verrassing is toch wel Paul Gilbert.

Ja, de knotsgekke gitaarvirtuoos Gilbert (Mr. Big, Racer X en geniaal soloartiest) werd door Neal gevraagd en dat pakt fantastisch uit. Zo is het materiaal een stuk harder geworden en flitst Gilbert met zoveel enthousiasme over zijn gitaarhals dat de muziek een nieuwe dimensie van virtuositeit bereikt. En als Paul zijn akoestische gitaar vastneemt, is het helemaal genieten.

Het album opent met twee lange (29 en 25 minuten) songs die evenveel variatie bevatten als er kleuren zijn in het lichtspectrum. Lange songs saai? Niet als ze geschreven zijn door Morse. Daarna volgt het korte Heaven In My Heart dat best mooi is, maar toch wordt overtroffen door het afsluitende The Conclusion.

Hoewel de nieuwe reïncarnatie van Spock’s Beard eveneens indruk maakt, zijn de hersenspinsels van Neal toch nog een stuk indrukwekkender. Voor ondergetekende is Sola Scriptura alvast de beste Morse soloplaat. Zeker omdat de teksten deze keer ook boeiend is voor godloze zielen die houden van een brokje filosofie. Centraal in het verhaal staat de gekende historische ‘ketter’ Luther die pleit voor de zuivere leer van het Christendom en de dogma’s en wetten van de kerkinstantie verwerpt. Met alle gevolgen van dien.

Ach, ik ga maar zwijgen voor deze recensie even lang wordt als een gemiddeld Neal Morse song. Prachtig album. Verplichte aanschaf.

Tracklist:
1. The Door
2. The Conflict
3. Heaven In My Heart
4. The Conclusion

Score: 91 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 17 februari 2007

Koop dit album in

Meer Neal Morse:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Ruben op 28-02-2007 om 00:35u
Score: 90 / 100

Helemaal mee eens, dat stukje flamenco vind ik waanzinnig goed. Rest van het album is ruig en divers, artwork past goed bij de sfeer op de cd. Ik denk dat ik deze beter vind dan

Reactie van Thijs op 01-03-2007 om 09:30u
Score: 95 / 100

Wat een plaat! Deze staat zeker (nu al) in mijn top 5 van 2007.

Reactie van Jeene op 20-03-2007 om 16:02u
Score: 95 / 100

1)Testimony Live- bij geweest in 013(testimony) mooiste ooit gehoord/gezien. 2)ONE -was muzikaal beter. 3)?MARK -verhaal sterker dan muziek. 4)Sola Scriptura- Het leven van Luther op een hele mooie manier op muziek gezet. muzikaal hoogstandje -terecht staat hij op het grote podium straks met het festival hier in ned. MUZIKAAL: weer wat geleerd.

Reactie van Joël op 10-10-2007 om 22:17u
Score: 100 / 100

I love JESUS!!!