Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  19 februari:
 • Decapitated, Black Tongue, Archspire en Inferi
 • Gojira, Alien Weaponry en Employed To Serve
 • Katatonia, Sólstafir en SOM
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • Tony Macalpine
Kalender
Vandaag jarig:
 • Clive Edwards (UFO) - 69
 • Daniel "Dani" Férnandez (Dark Moor) - 48
 • Jake Fredén (Nostradameus) - 42
 • Jan-Marco Becker (Superior) - 48
 • Jeff Pilson (Dokken) - 57
 • Kazco Hamano (The Black Mages) - 52
 • Peter "Pepe" Lyse Hansen (Hatesphere) - 43
 • Robert Palmer (The Power Station)† - 73
 • Rod Evans (Deep Purple) - 75
Review

King Crimson - The Condensed 21st Century Guide To King Crimson 1969 – 2003
Jaar van release: 2006
Label: DGM Live

King Crimson - The Condensed 21st Century Guide To King Crimson 1969 – 2003

King Crimson zal bij veel metalfans wellicht onbekend in de oren klinken. Voor hen die ook een oogje hebben op het progressieve, zal deze naam echter direct een belletje doen rinkelen. Deze band met als legendarische frontman gitarist Robert Fripp heeft werkelijk muziekgeschiedenis geschreven door de vernieuwende klanken die er door de jaren heen zijn geproduceerd. Deze vernieuwende klanken zijn echter nooit in vaste samenstelling gedaan. Robert Fripp is dan ook de enige constante factor in het geheel. Deze band is al actief sinds 1969 met in die ruim dertig jaar verschillende periodes van pauze en line-up wisselingen. Elke incarnatie van King Crimson brengt weer een nieuw geluid naar voren, hoewel sommige karakteristieken altijd onmiskenbaar aanwezig zijn. De verschillende versies van de band worden beknopt uitgelegd in het rijkelijk geïllustreerde boekje, en leveren enig licht op de verwarrende ontwikkeling van King Crimson als band. Deze dubbel-cd is een verzamelalbum dat een studio-overzicht geeft van de meest recente overzichtsboxen. Het aantal King Crimson boxen en andere releases is inmiddels al zo talrijk, dat het niet meer bij te houden is, daarom kan dit schijfje een mooie introductie tot de band zijn.

Het eerste deel van deze dubbelaar is gevuld met muziek uit de periode 1969 tot 1974 met daarop stukken vanaf debuut In The Court Of The Crimson King tot aan Red. Een periode waarin het geluid van King Crimson werd gedomineerd door een psychedelische sound die je wel meer terug vindt bij bands uit die periode, welke zich doorontwikkeld tot aan het jazzy geluid van Red. De nummers op dit plaatje zijn vooral afkomstig van het eerste album en de drie latere albums uit de periode 1973 – 1974. De muziek van na het debuutalbum tot aan het vierde album Islands was niet zo vernieuwend als het debuut, en leek zich vooral in de voetsporen van eerder materiaal te treden.

Het tweede schijfje van deze verzamelaar bevat werk uit de periode 1981 – 2003. Na Red bleef het zeven jaar stil rond de band, totdat in 1981 het eerste album uit een drieluik uit zou komen. Het geluid van Discipline, Beat en Three Of A Perfect Pair is wezenlijk anders dan het geluid van voorgaande incarnaties. Moderner, gepoetster, maar nog altijd even uniek en onmiskenbaar. Het is ook het geluid dat we terug kunnen horen in alle latere versies van King Crimson. Complexe gitaarloopjes, onnavolgbare vocalen en teksten van Adrian Belew en onwezenlijke drumritmes. Voor sommigen wellicht iets te progressief, voor anderen een genot voor het oor. Ook op dit tweede deeltje uit deze dubbelaar vinden we vooral weer werk uit het begin en het einde van deze periode. Veel materiaal uit het eerder genoemde drieluik, en veel materiaal van het tot nu toe laatste album The Power To Believe. Het geluid van begin jaren tachtig is hier doorgeëvolueerd tot een futuristisch klinkend geheel, dat soms meer aandoet als een van de soundscapes waar Robert Fripp solo zo bekend mee is geworden.

Hoewel dit album de titel van het beste van King Crimson kan dragen, zijn er toch een aantal hiaten te bekennen; ProzaKc Blues en THRAK zijn bijvoorbeeld niet terug te vinden op deze twee schijfjes. Buiten dat is het een redelijke introductie tot King Crimson voor diegenen die nog niet in het bezit zijn van een van de talrijke re-releases of boxen een leuk album, maar ook een album dat de fans lekker kunnen laten liggen. Het geeft een mooi overzicht van een band die nooit opgehouden is zich door te ontwikkelen, en is als band daarmee een vereiste voor iedereen met een oor naar progressieve muziek.

Tracklist:
CD1:
1. 21st Century Schizoid Man
2. Epitaph
3. The Court Of The Crimson King (abridged)
4. Cat Food (Single Version)
5. Cadence And Cascade
6. Ladies Of The Road
7. Sailor’s Tale (abridged)
8. Larks’ Tongues In Aspic Part I (abridged)
9. Book Of Saturday
10. Fracture (abridged)
11. Starless (abridged)
12. Red
13. Fallen Angel

CD2:
1. Elephant Talk
2. Frame By Frame
3. Matte Kudasai
4. Discipline
5. Heartbeat
6. Waiting Man
7. Neurotica
8. Three Of A Perfect Pair
9. Sleepless (abridged),br> 10. VROOOM
11. Coda: Marine 475 (abridged)
12. Dinosaur (single version)
13. Sex Sleep Eat Drink Dream
14. The Power To Believe I
15. Level Five
16. Eyes Wide Open
17. Happy With What You Have To Be Happy With (EP Version abridged)
18. The Power To Believe III
19. The Power To Believe IV

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 15 november 2006

King Crimson - The Condensed 21st Century Guide To King Crimson 1969 – 2003
Reactie van Een Metalfan op 19-11-2006 om 15:12u

na al die jaren is KC nog altijd even geniaal.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.