Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Amorphis - The Karelian Isthmus
Jaar van release: 1993
Label: Relapse Records

Amorphis - The Karelian Isthmus

Alweer een tijd geleden, ergens in 1995, heb ik dit album bij de welbekende Large besteld. Daarnet vond ik het weer terug in een stapel cd's en heb hem toen maar weer eens opgezet. Volgens de band zelf is het "a crushing crusade of majestic, atmospheric death/doom metal". Tijd voor een review.

Dit debuutalbum (als ik mij niet vergis) van de Finse metalers begint met een karakeristiek Amorphis riedeltje van driekwart minuut, waarna het volgende nummer bombastisch uit je speakers rolt. Heavy!. Lekkere langzame, rauwe muziek met evenzo rauwe vocals, wat best knap is aangezien de heren toen volgens mij nog vrij jong waren (In de booklet wordt je namelijk getrakteert op een foto van een stel heel boos kijkende pubers).
Grails Mysteries gaat eigenlijk een beetje verder waar nr 2 ophield. Weer goed in het gehoor liggende riffjes, maar misschien ietwat saai. Het is ook een redelijk kort nummer. Tijd voor Warriors Trial.

De heren doen duidelijk niet aan afwisseling, maar of dat nu een minpunt is laat ik in het midden, het stampt allemaal wel lekker weg. Weer lekker trage stukken waardoor je achter je compu fijn mee begint te bangen, afgewiseld met ietwat snellere gedeeltes al kom je geen dubbele bass tegen.
Black Embrace. Begint weer net als de andere nummers maar na een paar seconden zowaar een snel stuk met coole riffjes en een dubbele bass. Ook kom je in dit nummer wat geluidseffecten tegen (Woei!) als toegevoegde waarde. Lekker nummer.
Exile of the Sons of Uisliu begint eens niet met een sloom stukje maar beukt er gelijk lekker in. Na een tijd een slepende langzame melodie, afgewisseld met wat typische Amorphis riffjes en het geluid van een huilende wind. Dit is echt een nummer wat uren in je hoofd kan blijven zitten.

The Lost Name of God opent met een mooie, klagende gitaarriedel, waarna het weer net zo gaat als bij alle nummers: slepende slome stukken afgewisseld met het snellere werk.
In het volgende nummer, The Pilgrimage, duikt er opeens overduidelijk een synth op! Klinkt niet verkeerd. Verder niets nieuws. Misery Path is weer een bombastisch nummer, maar springt er niet echt uit. Over het geheel iets sneller dan de rest.
Sign from the North Side begint als een echt headbanger en zet het eigenlijk het hele nummer door. Diepe, rauwe riffs afgewisseld met klagende gitaren. Vulgar Necrolatry, het laatste nummer, beukt er gelijk op los, maar bediend zich later toch weer van de trage slepende melodieen.

Over het algemeen een zeer aardig album. Ik kan me herinneren dat toen ik hem kocht, samen met Amorphis' volgende album, Tales Of The Thousand Lakes, ik ze helemaal het einde vond. Nu moet ik bekennen, 7 jaar en heel veel andere bands later, dat ik het nog steeds niet slecht maar wel en beetje eentonig vind. Deze twee albums worden overigens vaak bestempeld als "de ouwe Amorphis" en met goed recht. Het nieuwere werk van Amorphis is toch iets progressiever en melodieuzer. ik zal hier verder niet op ingaan, dat laat ik liever over aan de echt Amorphis kenners (Demorpheus?).

Speelduur: 44 min 30 sec

1 Karelia
2 The Gathering
3 Grails Mysteries
4 Warriors Trial
5 Black Embrace
6 Exile of the Sons of Uisliu
7 The Lost Name of God
8 The Pilgrimage
9 Misery Path
10 Sign from the North Side
11 Vulgar Necrolatry

Score: 75 / 100

Reviewer: Suncross
Toegevoegd: 30 mei 2002

Koop dit album in

Meer Amorphis:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een_Metalfan op 31-05-2002 om 04:40u
Score: 80 / 100

>Exile of the Sons of Uisliu begint eens niet met een sloom stukje maar beukt er gelijk lekker in. Na een tijd een slepende langzame melodie, afgewisseld met wat typische Amorphis riffjes en het geluid van een huilende wind. Dit is echt een nummer wat uren in je hoofd kan blijven zitten.> Misschien wel leuk om te weten en te checken dat in dit nummer een rif gejat is van Maiden's Alexander the Great. Ik heb het over het middenstuk.. letterlijk overgenomen (die gitaarharmonieën). Ik vind het een heel sterk album, harder en minder melodieus en ook wat slechter geproduceerd dan "Tales.." maar zeker de moeite waard. Er wordt een goed atmosfeertje gecreëerd en lekker weg stampen de nummers absoluut! Forostar

Reactie van Demorpheus op 01-06-2002 om 08:44u
Score: 90 / 100

om eerlijk te zijn was dit mijn eerste echte metalalbum :) maaruh, het is duidelijk dat Amorphis met deze cd (uit 1993 alweer) toch wel een invloed heeft gehad in de death/doom scene. ik kan trouwens dit album niet echt objectief beoordelen aangezien mijn opinie doorspekt is met jeugdsentiment :P Het is wel heel gaaf om te zien hoe Amorphis een duidelijke muzikale evolutie heeft gehad, ze hebben toch steeds hun eigen unieke sound, maar dan toch net op elk album op net een andere manier uitgevoerd. Deze band doet gewoon waar ze zelf zin in hebben en hebben schijt aan hokjes, en zo hoort het ook.

Reactie van namen_zijn_voor_watjes op 22-05-2009 om 20:04u
Score: 94 / 100

Waarom zijn er zo weinig reviews van deze band? Geweldig album, wel een beetje eentonig.