Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-02-2020

Necromantia - Scarlet Evil, Witching Black
Jaar van release: 2006
Label: Black Lotus Records
Necromantia - Scarlet Evil, Witching Black
Geen twijfel mogelijk of u weet het, waarde liefhebber van black metal en aanverwanten, dat de kerstman vorig jaar enigszins verlaat was. De kerstman van Black Lotus Records, welteverstaan. Terwijl alle andere kerstgedienden al lang en breed aan het aftaaien waren, zweepte de Black Lotus kerstman zijn Rudolph tot moes, zich haastend naar u. Want op vier januari dit jaar had deze kerstman nog een verrassing voor u in petto.

Uit zijn ( ook al ) juten zak haalt hij voor u tevoorschijn...een Necromantia-box, simpelweg Necromantia getiteld. Een verzamelkast met 4 Necromantia cd`s ( de drie full-lengths en de EP Ancient Pride) keurig op een rij, voorzien van nieuwe hoezen en wat extra tracks. Enkel via de Black Lotus verkrijgbaar en zeer gelimiteerd. Dus u snapt, de kerstman, ook al is 'ie wat laat, heeft zeker een ferme kop koffie voor de boeg. En u trakteert.

En ondertussen pluk ik uit deze box de kraker Scarlet Evil, Witching Black voor u. Deze cd behoeft, lijkt mij, geen introductie. Volgens veel kenners het beste dat Necromantia heeft gemaakt, en daar sluit ik mij graag bij aan. Je moet er van houden, zonder meer. Want Necromantia maakt niet zomaar blek metal zoals we de meeste blek denken te kennen. Het is wat experimenteel, wat symphonisch, en de sfeer waar veel black metal mee staat of valt is niet de ijzingwekkende, rillingvoedende sfeer die rechtstreeks van de gletsjers af lijkt te rollen, maar eerder een mythologische ( wat niet geheel ongegrond is, aangezien de teksten ook deels Griekse mythologie aansnijden). Necromantia combineert op Scarlet Evil, Witching Black de religieuze thematieken met de mythologie van Griekenland, waar de band ook vandaan komt. En muzikaal mondt dat uit in een interessante samenvoeging van geluiden, zowel hele kille en ruisende (neem de vocalen) alswel vrij warme en heldere (toetsen), en alles wat er maar tussen kan voorkomen.

Scarlet Evil, Witching black is zonder meer geen voedsel voor de "steek-de-kerk-maar-in-de-hens-blekkies". Maar dat is oud nieuws, want Necromantia bestaat al langer dan vandaag, en deze cd stamt origineel uit 1995. Maar mocht u daar geen notitie van genomen hebben, wees gewaarschuwd. Dit is geen muziek om er suicidaal van te worden, dit is muziek om puur van te genieten, terwijl de oogkleppen gebroederlijk naast het kunstgebit in `t bakkie liggen. En voor de Necromantia-fans is deze box ( want let wel, de re-releases zijn niet los verkrijgbaar) wellicht een leuk collectors-item en een aardige mogelijkheid om de belangrijkste releases van de band in 1 klap compleet te hebben. Ohja, als extraatje vindt u op Scarlet Evil, Witching Black de cover van Manowars Demon`s Whip, geheel in Necromantia-stijl. Voor het album is deze uitvoering, als u het mij vraagt, geen bijster onmisbare toevoeging, maar ach, u zult er ook geen traan om laten. Ik ook niet.

Tracklist:
1. Devilskin
2. Black Mirror
3. Pretender to the Throne (Opus I: The Usurper's Spawn)
4. The Arcane Light Of Hecate
5. Scarlet Witching Dreams
6. The Serpent And The Pentagram
7. Pretender to the Throne (Opus II: Battle at the Netherworld)
8. Spiritdance
9.Demon`s Whip (Manowar cover)

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 11 oktober 2006

Koop dit album in

Meer Necromantia:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Necromantia - Scarlet Evil, Witching Black
Reactie van Ed op 11-10-2006 om 22:37u
Score: 8 / 100

goh een oudje, ik heb nog een gelimiteerde oplage (1000 stuks) van deze cd met een ijzer ding op de voorkant. Ik zat er vlak bij... nummer 652, bijna evil ;)