Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2020

Twilight Guardians - Sintrade
Jaar van release: 2006
Label: Spinefarm Records

Twilight Guardians - Sintrade

Toen ik het debuutalbum van Twilight Guardians op een verjaardagsfeest hoorde ben ik met enkele vrienden zeker een uur bezig geweest om alle clichés te analyseren. Liederen over koningen en krijgers, enkele regelrecht gejatte melodieën van Sonata Arctica en artwork dat zelfs voor een doorgewinterde Manowar fanaat lachwekkend over zou komen, hoe goed bedoeld het ook was, ik had bijzonder veel moeite de band serieus te nemen.

Gelukkig kwam hier met het 4 jaar later verschenen Wasteland, waarop de band zichzelf een redelijk eigen gezicht gaf, verandering in. Met Sintrade gaat de band verder waar het op het vorige album ophield en dit betekend een zanger die zich kan meten met grootheden als Timo Kotipelto (Stratovarius), nog altijd prachtige gitaarsolo’s, persoonlijkere teksten en enkele progressieve elementen. Een absoluut groot pluspunt is de afwisseling tussen langzame en snelle nummers, waardoor de kans op verveling minimaal is geworden.

Vesa Virtanen’s zangkwaliteiten groeien per album. In tegenstelling tot de meeste Finse bands gebruikt hij zijn stem niet voor het slaken van hoge gilletjes, maar voor lagere (en zeer mooie) zanglijnen die vooral bij de mid-tempo nummers wonderbaarlijk goed uit de verf komen. Het absolute hoogtepunt van het album komt echter in de vorm van een eigenaardige cover, namelijk La Isla Bonita van Madonna, waarop de band er wonderbaarlijk goed in slaagt een normaal zo zonnig nummer een nieuwe kille draai te geven. Het zal wel aan het Finse weer liggen…

Met Sintrade levert Twilight Guardians in ieder geval een hoogstaand product af dat bewijst dat er leven is na de groten der Finland. De stijgende lijn zit er in ieder geval net zoals bij Sonata Arctica het geval is goed in, daarom wil bij dezen mijn zegen uitspreken voor de toekomst en hopen dat het vierde album dezelfde kwaliteiten als Reckoning Night (wederom Sonata Arctica) zal bevatten. Power metal liefhebbers: wees gewaarschuwd!

Tracklist:
1. Throught the Stars
2. Wanderer
3. Skin to Skin
4. Still
5. My spoiled Reign
6. Never alone
7. Room of Shadow and Light
8. Flawless
9. La Isla Bonita
10. Inside

Score: 85 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 11 maart 2006

Koop dit album in

Meer Twilight Guardians:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Twilight Guardians - Sintrade
Reactie van Hans op 29-04-2006 om 21:41u
Score: 76 / 100

Gewoon lekkere melodieuze shit. Maarom een Madonna cover die eigenlijk toch wel erg veel op het origineel lijkt het hoogtepunt te noemen...