Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

Neal Morse - ?
Jaar van release: 2005
Label: InsideOut Music
Neal Morse - ?
Amper een jaar na het uitstekende album One levert rasmuzikant Neal Morse met dit nogal apart getitelde album alweer zijn derde solo-album na zijn vertrek bij Spocks Beard af. We kunnen wel concluderen dat de heer Morse prima in zijn vel zit nu hij geen (muzikale n tekstuele) concessies meer hoeft te doen, want ondanks zijn enorme werktempo, is ? wederom een buitengewoon interessant en genspireerd album geworden.

Met de opener The Temple of the Living God wordt de toon voor de rest van het album meteen gezet. Religie vormt nog steeds de belangrijkste inspiratie voor Morse, en ditmaal bestaan de teksten feitelijk slechts uit aaneen geregen Bijbel-citaten. Net als op de vorige albums stoort dit echter geen moment, integendeel: de teksten op dit album zitten veel doordachter in elkaar dan bij menig andere band het geval is.

De twaalf nummers op ? vormen eigenlijk n geheel en lopen dan ook naadloos in elkaar over, waardoor dit geen album is geworden om even snel een paar nummers van te doorlopen. Op muzikaal gebied hoeven we eigenlijk niets nieuws te verwachten: prachtige, ingetogen passages worden afgewisseld met fellere, instrumentale gedeeltes, waarbij de muzikanten alle ruimte krijgen zich volledig uit te leven. De soepelheid waarmee de nummers gecomponeerd zijn, zegt echter wel weer genoeg over het zr hoge niveau van deze man.

Kortom: Neal Morse doet op dit album wat de meeste luisteraars van hem verwachtten en waarschijnlijk ook hoopten: een intrigerend, tegelijkertijd toegankelijk en doordacht album afleveren, dat na n luisterbeurt al blijft hangen, maar desondanks ook na tientallen luisterbeurten even geweldig klinkt. En dt is een kwaliteit die niet veel albums bezitten.

Tracklist:
1. The Temple of the Living God
2. Another World
3. The Outsider
4. Sweet Elation
5. In the Fire
6. Solid as the Sun
7. The Glory of the Lord
8. Outside Looking In
9. 12
10. Entrance
11. Inside His Presence
12. The Temple of the Living God

Score: 90 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 10 februari 2006

Koop dit album in

Meer Neal Morse:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van ZardoZ op 10-02-2006 om 17:49u
Score: 90 / 100

Hmm, er is wat mis gegaan met m'n vorige post. Ik vind dit album persoonlijk veel sterker dan One, vooral omdat er volgens mij flink is geschrapt. Dit album duurt nog geen 60 minuten en dat is voor Neal Morse volgens mij een heuse mijlpaal ;) Daarnaast vind ik het muzikaal een stuk interessanter dan One. One vond ik teveel een herhalingsoefening t.o.v. Testimony.

Reactie van nakur op 11-02-2006 om 09:39u
Score: 92 / 100

Bij mij ging er ook iets mis... Beter dan One? Geen idee. Ik denk even goed, maar als ik ? beschouw als n enkel nummer is het wel het beste nummer wat Neal ooit heeft gemaakt, Spock's Beard inbegrepen! De plaat is compact, en er zijn geen fillers te vinden. Bovendien swingt het, grooved het en klinkt het allemaal zr energiek, iets wat One soms miste. De spetters vliegen van dit album af, en that's a good thing! Chirstelijk of niet Christelijk, Neal Morse weet me wederom te oderdonderen met bovengemiddeld goede muziek n puike lyrics. Ga dat kopen!

Reactie van Rubinho op 22-02-2006 om 09:32u
Score: 95 / 100

Reactie van Rubinho op 22-02-2006 om 09:34u
Score: 95 / 100

Hmm, mijn reactie heeft metalfan.nl een beetje ingekort. Hier wat ik wilde zeggen: Dit album is een bizar goeie plaat geworden. Hij heeft wel een hoog adhd-gehalte dus je moet hem wel met je volle aandacht luisteren, maar dat ben je waarschijnlijk al wel van meneer Morse gewend. Ik geniet enorm van de nummers op deze plaat, en dan vooral 'Another World', '12', en het laatste nummer, net als de eerste getiteld: 'The Temple Of The Living God'. Vooral die gitaarlijnen knallen erin en bezorgen me elke keer weer een brok in mijn keel. Echt zo'n stukje muziek waarbij je in jezelf zit mee te schreeuwen met de gitaren. Ik vind hem beter dan One, en eigenlijk zou ik hem naast Testimony willen zetten. Verder nog 1 woord over dit album: Geweldig!

Reactie van Jeroen op 12-07-2006 om 17:12u
Score: 86 / 100

Een prachtige plaat, maar ik vind het werkelijk zo ontzettend jammer dat er opeens zoveel christelijke invloeden in worden verwerkt. Natuurlijk draait het om de muziek en die is zoals gezegd fantastisch, maar hoe kan zo'n begaafd en slim figuur als Neal Morse toch zo diep zinken. Welja, zolang hij goede muziek blijft maken is het geen echt probleem..