Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Thyrfing - Farsotstider
Jaar van release: 2005
Label: Regain Records
Thyrfing - Farsotstider
Voor ik mij aan het nieuwe album van deze bekende vikingband waagde, heb ik de vorige vier werkjes nog eens aandachtig beluisterd. Zoiets is zeer interessant, want zo bemerk je de evolutie die Thyrfing doormaakt. Het titelloos debuut uit 1998 was nog vrij simpel van opzet zodat de heren pas doorbraken met de legendarische opener ‘Prelude/Storms of Asgard’ van ‘Valdr Galga’. De beste melodieuze vikingmetalhymne aller tijden? Op de derde plaat ‘Urkraft’ bouwden ze hun status uit en opvolger ‘Vansinnesvisor’ is dankzij een magistrale sfeer het magnum opus van deze Zweden.

Het nieuwe ‘Farsotstider’ (Engelse vertaling is ‘Times Of Plague’) valt niet echt te vergelijken met het vorige werk. ‘Höst’ en ‘Baldersbalet’ zouden niet misstaan op ‘Vansinnesvisor’ maar het overige materiaal is vooral hard en ritmische georiënteerd. De death en black invloeden zijn nog nooit zo duidelijk uit de modder gekomen, de folk-invloeden zijn minimaal aanwezig, de sfeer is grimmiger, de teksten zijn voor het eerst volledig in het Zweeds, de opbouw van de nummers is meer experimenteel en zanger Thomas Väänänen heeft nog nooit zo smerig geklonken. Vooral het tweede deel van het album is erg geslaagd en tot mijn groot jolijt is de ruggengraat van ‘Elddagjämning’ zowaar een verslavend slepende Hypocrisy-riff. Vrolijke vikingmetal? Neen, Thyrfing heeft vooral een erg stoer metalalbum gemaakt!

Elke extreme metalfan moet ‘Farsotstider’ maar eens beluisteren. En herbeluisteren want dit is toch wel een groeiplaat die je pas na meerdere luisterbeurten bij de keel grijpt. De meningen zullen sterk verdeeld zijn over dit opus maar niemand kan ontkennen dat Thyrfing steeds een eigen weg volgt en niet kiest voor gemakkelijk succes. En dat verdient respect.

Tracklist:
1. Far at Helvete
2. Jag Spår Fördärv
3. Farsotstider
4. Höst
5. Själavrak
6. Elddagjämning
7. Baldersbalet
8. Tiden Läker Intet

Score: 82 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 30 november 2005

Koop dit album in

Meer Thyrfing:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Thyrfing - Farsotstider
Reactie van pagan op 20-12-2005 om 21:42u
Score: 90 / 100

een van de beste metalalbums van het jaar.de beste van thyrfing tot nu toe.

Thyrfing - Farsotstider
Reactie van Ankrhim op 08-01-2006 om 17:14u
Score: 90 / 100

Op nieuw een super plaat van Thyrfing. Hij is in mijn ogen wat ingetogener. Maar het komt erg goed uit de verf..

Thyrfing - Farsotstider
Reactie van satyr op 25-10-2006 om 10:08u
Score: 83 / 100

goed album maar zeker niet hun beste

Thyrfing - Farsotstider
Reactie van Een Metalfan op 01-11-2006 om 10:19u

Super goed album, weg met die irritante keyboards!