Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Vader - The Art Of War
Jaar van release: 2005
Label: Regain Records
Vader - The Art Of War
18-08 is voor een raszuivere Vaderfan ongeveer hetzelfde als dat 11-09 voor een willekeurige New Yorker betekent. Die dag van dit jaar overleed Vader's kerndrummer "Doc" onder (nog steeds) de meest mysterieuze omstandigheden, daarmee een gapend gat tussen de topbeukeraars achterlatend.

Nu, 3 maanden later, herdenken de Vaders hun compaan en collega met een LP die de naam "The Art Of War" heeft meegekregen. U ziet het, beste lezer, geen geween, geen zak en as, maar oorlog, kogels, bloed en dood. Na alle tegenslagen ontketent Polens bekendste death metalband haar diepste venijnen. De kriegmachine is gesmeerd en de band gaat de strijd aan met alles wat los en vast zit, als er maar te strijden valt. En tegelijkertijd speelt Vader ook handig in op werelds grootste probleem, hedentendage. Het mes snijdt zodoende aan meerdere kanten, en reken maar, reken maar, waarde lezer, dat het mes snijdt. Reken maar van yes.

Sterker nog, van "The Art Of War" kan met gemak gezegd worden dat dit het meest extreme is wat de band tot nu toe heeft uitgebracht. Slechts 4 nummers, dat is de oogst (afgezien van een intro en een intermezzo), maar de oogst is deze keer voldoende om een heel volk mee te voeden, vis en brood worden overbodig. Vader's tunes of war reiken ver en klinken hard. De 4 nummers die de LP rijk is zijn snel, genadeloos en net zo doeltreffend als een leeggeschoten machinegeweer. Dat laatste, daar doen de drums op "The Art Of War" overigens zeer sterk aan denken. De nieuwe drummer Darek (die Vader voor Docs dood ook al live ter zijde stond) drukt met zijn drumgeluid een duidelijke stempel op de band. De drums razen, beuken en knuppelen een gat in elk trommelvlies maar klinken tegelijkertijd minder massief dan voorheen. Vader is hiermee een pijlsnelle band geworden die de luisteraar vliegensvlug weet te overrompelen.
Ook de artwork verschilt aanzienlijk met die van de voorgaande platen. De wezens die de visuele kant van de plaat domineren doen erg aan de "machines" uit "The Matrix" denken en sluiten daarmee naadloos op het thema en de inhoud van de plaat aan. Evenals de huiveringwekkende intro waarin onder de begeleiding van onheilspellende muziek heel wat kogels worden afgevuurd.

Hoewel de innovatieve progressie dan ook Vader bereikt lijkt te hebben klinkt de band verder gewoon weer als "Vader". De vertrouwde solo's blijven natuurlijk niet achterwege, hoewel ze duidelijk terrein hebben moeten inleveren voor het beukgeweld. En ook de herkenbare stem van Peter, zijn manier van vocaliseren en de ritmische opbouw van de nummers zijn niet weg te denken uit het Vaderkamp. Vader zal eigenlijk altijd wel Vader blijven, hoewel deze EP wellicht ook mensen weet te bereiken die voorheen weinig van Vader moesten hebben.

Sowieso doet elke death metal liefhebber er goed aan om zich de oren vol oorlogslood te laten pompen. En ondertussen kijk ik halsreikend uit naar de komende full-length van Vader. Want als deze ontwikkelingen worden voortgezet zou het zomaar zo kunnen zijn dat Vader het beest weer in ere herstelt. En dat zou beslist geen slechte zaak zijn.

Tracklist:
1.Para Bellum
2.This Is The War
3.Lead Us!!!
4.Banners In The Wind
5.What Colour Is Your Blood
6.Death In Silence
7.This Is The War (videoclip)

Score: 93 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 11 november 2005

Koop dit album in

Meer Vader:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Vader - The Art Of War
Reactie van trooper op 12-11-2005 om 14:02u

onmiddelijke aanschaf dus

Vader - The Art Of War
Reactie van Een_Metalfan op 15-11-2005 om 20:29u
Score: 88 / 100

godver, kost maar een tientje. geen geld!

Vader - The Art Of War
Reactie van Terrorizer op 25-11-2005 om 17:30u
Score: 95 / 100

Eindelijk binnen! Ik luister hem nu voor de 5e keer, hij blijft super. Ik kan niet wachten op de nieuwe plaat! Geweldig!

Vader - The Art Of War
Reactie van G op 13-12-2005 om 00:02u
Score: 95 / 100

Wat een geweld op deze cd, ze hebben echt alles uit de kast gehaald. Fantastisch !

Vader - The Art Of War
Reactie van satyr op 23-10-2006 om 10:08u

kan iemand me zegge of dit de moeite waard is voor te kopen??

Vader - The Art Of War
Reactie van Bla op 23-10-2006 om 11:06u
Score: 93 / 100

lees de review en de reacties eens, flapdrol!

Vader - The Art Of War
Reactie van KoenM op 27-05-2007 om 22:40u
Score: 92 / 100

In mijn optiek het beste wat deze band heeft afgeleverd ondanks de erg beperkte speelduur. Maar dat mag niet deren, want in minder dan een kwartier ben je volledig overrompeld. Een continu uitermate hoog niveau weten ze te handhaven. Fantastisch!

Vader - The Art Of War
Reactie van Joachim op 25-04-2008 om 21:28u
Score: 94 / 100

Geweldige Ep, kort maar alles verpulverend.