Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-02-2020

Tool - Undertow
Jaar van release: 1993
Tool - Undertow
Ziezo, na deze zijn al de Tool-albums besproken. Dit was hun eerste echte album, aangezien Opiate een Ep is.

Albumopener "intolerance" zet onmiddellijk de tton. Je hoort dat de band gegroeid is ten opzichte van "Opiate". Alles is net een tikkeltje subtieler, Keenans zang is verbeterd, zacht en smekend wanneer het moet, soms hard uithalend.

De twee volgende tracks zullen bij veel mensen wel bekend zijn, namelijk "prison sex" en "Sober". Deze songs verschenen ook als single, bijgestaan door werkelijk verbluffende videoclips (zie mijn "Salival"-review). Het zijn beide zeer mooie songs, en met name "sober" bevat een huiveringwekkend middenstuk (met de onvergetelijke lyrics: "I am just a worthless liar, I am just an imbecile...").

Hierna volgt "bottom", een lange, harde song met lekker vette riffs, fantastisch werk van de ritmesectie en een middenstuk met Henry Rollins-spoken word. Zeer cool om te horen.

De ene supersong na de andere blijft volgen: "crawl away", "swamp song", "undertow" (lekker heavy met een fantastisch einde) en "4°". Ik kan ze uren ophemelen, maar dat is niet nodig, de meesten weten wel waar deze band voor staat: Kwaliteit met een grote K.

Na de song "Flood" ( met de eveneens fantastische lyric "This stone is not the rock I thought it would be") volgt "disgustipated". Ik vertel niet waarover deze "song" gaat, check de lyrics op hun website na en kom zelf tot een conclusie. Geef deze song tijd, laat hem groeien, eens je er mee weg bent, is hij een drug van de gevaarlijkste soort.

Tool is gewoon een unieke band. Je kan al hun albums achter elkaar plaatsen en je ziet hun evolueren zonder hun roots te verwaarlozen. Echte kunstenaars.

Tracklist:
1. Intolerance
2. Prison Sex
3. Sober
4. Bottom
5. Crawl Away
6. Swamp Song
7. Undertow
8. 4°
9. Flood
10. Disgustipated

Koop deze cd nu bij Bol.com

Score: 90 / 100

Reviewer: Triad
Toegevoegd: 16 januari 2002

Koop dit album in

Meer Tool:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Tool - Undertow
Reactie van MrBlond op 06-06-2002 om 18:03u
Score: 9 / 100

Songs worden langer, alles wordt wat meer "moody", kortom: Dit is de plaat waaruit bleek dat Tool geen eendagsvlieg was, en een band was om zeker in de gaten te houden. Hier opvolgende platen klinken net iets gedetailleerder, maar deze plaat is mijns inziens het aggressiefst. Absoluut de moeite van het kopen waard, alleen al voor het fantastische, Sabbath-achtige intro (4 minuten) van Flood!

Tool - Undertow
Reactie van MrBlond op 06-06-2002 om 18:25u
Score: 90 / 100

correctie, die score van 9, dat moet natuurlijk 90 zijn, capiche!!??