Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-02-2020

Tool - Salival
Jaar van release: 2001
Label: Tool Dissectional
Tool - Salival
Voor de verandering dan maar eens een review van iets dat vrij recent is uitgekomen : "Salival".
Deze box bevat een cd en een dvd:vhs-cassette.

De cassette/dvd bevat vijf Tool-clips : "Hush", "Sober", "prison sex", "stinkfist" en "aenima". Diegenen die deze clips al hebben gezien, weten waaraan ze zich kunnen verwachten. Zeer artistieke, donkere en bizarre videos waar de band nooit in voorkomt en die naadloos aansluiten bij de (heerlijke) muziek.
Alleen de clip van "hush" is hierop een uitondering. Tool was dan ook nog totaal onbekend en moest het doen met (blijkbaar) zeer beperkte middelen. Toch is het een leuke en provocerende video geworden.

De cd bevat een paar live-liedjes en wat studio-outtakes. Na een intro waarin we Timothy Leary een (boeiende) uiteenzetting over "voor jezelf denken" horen geven, begint "Third eye", en live blijkt dit nummer nog krachtiger te zijn dan op plaat. De instrumenten klinken perfect en Maynard zingt, schreeuwt, fluistert en bezweert de sterren van de hemel. Hierna krijgen we een goeie ouwe rocker gepresenteerd, "Part of me". De song klinkt stevig en goed, net zoals op Opiate. Wat daarna volgt, is van een klasse zelden geëvenaard en (volgens mij) nooit overtroffen in de rockwereld, namelijk ¨Pushit". Tool veranderde de eerste vier minuten van deze song volledig en gooien er in het midden een percussie (tabla om precies te zijn)-solo in. Het einde is zo hard, intens en emotioneel dat je adem wordt afgesneden. Muzikanten ter wereld, verenigt u en luister. Hier kan iets van geleerd worden.

Voor mij bevat de cd daarna nog twee hoogtepunten, namelijk de peach (vroegere band van bassist Chancellor)-cover "You Lied" en de Zeppelin-cover "No Quarter", waar ze wat aan geschaafd hebben zonder hem oneer aan te doen. De rest van de cd zijn wat grappige studio dingetjes zoals "Message to Harry Manback 2" en een psychedelisch-instrumentaal live-nummer :"merkaba".

Dit alles komt in een zeer mooi verzorgde box en is misschien wat duur (ik had eerlijk gezegd ook liever een paar live-nummers meer gehad), maar het blijft Tool, en dat wil zeggen, je krijgt iets uniek, speciaal en kwalitatief zeer goed. Ik geef een 8, maar feitelijk zou ik een 8,5 willen geven.

Score: 80 / 100

Reviewer: Tim Cunningham
Toegevoegd: 31 december 2001

Koop dit album in

Meer Tool:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Tool - Salival
Reactie van Een_Metalfan op 02-01-2002 om 23:03u
Score: 70 / 100

mooi verzorgde box, maar inderdaad wat te duur voor wat je krijgt.