Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-02-2020

Tool - Opiate
Jaar van release: 1992
Tool - Opiate
De eerste kennismaking met deze ondertussen legendarische band, gebeurde via Opiate, hun EP. De plaat bevat "maar" zes liedjes, die allemaal vrij kort blijken te zijn (zeker voor Tools huidige normen). Desalniettemin is hij het waard gekocht, beluisterd en gehuldigd te worden, want ik denk dat ieder beginnend bandje zo een cd zou willen uitbrengen.

Bij het eerste nummer "Sweat" is het al goed raak. De song is kort, krachtig, zwaar. Een stuk dynamiet. Toch vinden we hier reeds de basis voor de toekomst (harde riffs, bezwerende melodie en een stukje double bass drumming dat kan tellen). Ook Maynards tekst en zang zit meteen goed. Het grijpt je bij de keel en laat je met moeite los.

"Hush" is Tools kortste song (tenzij je de experimentele stukjes op "Aenima" en "Lateralus" als liedjes beschouwt) en gaat over vrije meningsuiting. De gitaarriff is hier dominant. "Part of me" draagtal de zaden van een nummer zoals "Schism" in zich. Er zitten een paar zeer ongebruikelijke maten en ritmes in dit nummer, waardoor het moeilijk is om simpel met je hoofd mee te "bangen".

De twee daaropvolgende nummers "Cold and Ugly" en "Jerk-Off" zijn live-nummers. Maynards korte introducties voor de songs zijn grappig en cool. De liedjes laten tevens horen hoe intens Tool toen reeds was. We worden om de oren geslagen met riffs, verbijsterend mooie melodieën, veel ongelofelijke drumslagen en bas die soms beukt en op andere momenten (het middenstuk van "Jerk-Off") de band op gang houdt. En, zoals altijd, de stem van Maynard die alles overdondert met zijn uithalen. Het laatste liedje "Opiate" mag, voor mij althans, in elke top-tien aller tijden staan. Maynard zingt over verkrachtende priesters terwijl de band op z'n gewone manier voortspeelt. Wat ze de laatste twee minuten echter tonen, is van een ongeëvenaard kaliber. Nadat Maynard letterlijk brult "rape you", is de band vertrokken. We krijgen een soort een mengeling van metal met sjamanistische invloeden, want de hypnotiserende drums in combinatie met de beukende bas en gitaar, zorgen voor een zelden geziene "wall of sound". Het album bevat ook nog een "hidden track" die erg leuk is om naar te luisteren.

Deze Ep is meer waard dan de meeste andere "volwaardige" cd's bij de platenboer. Wees niet bang om teleurgesteld te zijn, en koop hem.

Tracklisting:
1. Sweat
2. Hush
3. Part Of Me
4. Cold And Ugly (live)
5. Jerk Off (live)
6. Opiate

Koop deze cd nu bij Bol.com

Score: 90 / 100

Reviewer: Tim Cunningham
Toegevoegd: 20 december 2001

Koop dit album in

Meer Tool:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Tool - Opiate
Reactie van Een_Metalfan op 21-12-2001 om 14:10u
Score: 70 / 100

Nog niet zo goed als Aenima, maar het gaat zeker de goeie kant op.

Tool - Opiate
Reactie van MrBlond op 06-06-2002 om 17:51u
Score: 8 / 100

Een zeer essentiele (hmmmm.... ik haat dit woord) nu-metalplaat, al is het alleen maar omdat het de eerste in z'n soort is, daarbij aan toe voegend dat ik niet weet of Helmet's Meantime eerder of later verscheen. Doet er niet toe, hier is eigenlijk op te horen dat Tool vanuit een soort hardcore/punk/metal-idioom begonnen is en dat er gaandeweg steeds meer Floydiaanse invloeden erin geslopen zijn. Een aanrader!

Tool - Opiate
Reactie van MrBlond op 06-06-2002 om 18:26u
Score: 80 / 100

foutje bij de score.....ooooooops