Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-02-2020

Cult of Catharsis/Opus Forgotten - Split CD 2004
Jaar van release: 2004
Label: Aftermath Music
Cult of Catharsis/Opus Forgotten - Split CD 2004
Een band die niet meer actief is, maar de leden hebben onder andere gezeten/zitten in Taake, Einherjer en Aeternus. Nou, dat belooft wat. Helaas is het een beetje een deceptie als je het eerste gedeelte van de split van Cult of Catharsis en Opus Forgotten opzet.

De hoge verwachtingen die je door zulke namen krijgt worden mijns inziens niet ingelost bij het horen van dit schijfje. Het klinkt allemaal wat mak en standaard. Geen uitbarstingen of sterke dynamiek, het kabbelt allemaal een beetje voort. Het klinkt zeker allemaal leuk en aardig, maar weet de luisteraar niet mee te slepen.

De band probeert een epische sfeer te creëren mede door de krijs af te wisselen met een meer cleane variant van zang, echter is deze epiek maar bij vlagen merkbaar omdat de band niet iets werkelijk pakkends in huis heeft. Een wellicht wat stevigere productie had hier nog wat aan kunnen doen Al met al klinkt het best leuk, maar ergens is het allemaal al bekend en vaak genoeg gedaan.

Het tweede gedeelte van de spilt wordt verzorgd door Opus Forgotten, deze band is actief sinds 1994 en heeft sindsdien pas 1 EP uitgebracht, maar behoort tot de anonieme leden van de Norwegian Black Metal scene als ik de bijgevoegde labelinfo mag geloven. De band onderscheid zich door het gebruik van een viool in plaats van de gebruikelijke plastic piano. Op de een of andere manier krijg ik soms een beetje een apocalyptica gevoel hierbij, aangezien veel van de melodieën van de viool erg hierop lijken. De rest van de muziek heeft overigens weinig met Apocalyptica te maken; rossende old school black metal, met een redelijke maar niet glasheldere productie. IJzige riffs verbonden met een lekker snauwende zanger en pompende drums.

Hoewel de viool apart is in combinatie met oude black metal is het niet altijd even gewenst; er zijn momenten dat de viool ronduit irritant is. Dit zou men wat meer mogen uitbalanceren en de viool een ietwat uitgebreidere manier van spelen toekennen, want nu lijkt het vaak alsof er steeds hetzelfde gespeeld wordt.

De lezer zal opgevallen zijn dat ik met het gedeelte van Opus Nocturne meer in mijn nopjes ben dan met het Cult of Catharsis gedeelte. Wereldschokkend is het allemaal niet en de black metal wordt nou niet bepaald heruitgevonden, maar vermakelijk en luisterbaar is het zeker

Tracklist Cult Of Catharsis:
01. In Times of the Oath
02. Blade of the Prowler
03. Enter the Mist
04. Rage & Thunder
05. Lord of the Gallows

Tracklist Opus Forgotten:
06. Unleash the Fury
07. The Prophecy
08. Corpse of Divinity
09. Bloodfrozen Memories
10. Wish for Death
11. Demon of Destruction

Score: 70 / 100

Reviewer: Jan
Toegevoegd: 30 juni 2005

[ Terug naar de Album Reviews ]