Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2020

Bruce Dickinson - Tyranny of Souls
Jaar van release: 2005
Label: Mayan Records
Bruce Dickinson - Tyranny of Souls
Toen Bruce Dickinson in 1999 terugkeerde bij Iron Maiden waren de fans van zijn solo-materiaal in dubio. Aan de ene kant waren ze blij gestemd, omdat "the air raid siren" weer terug was bij zijn oude band. Aan de andere kant waren ze teleurgesteld, omdat dit wel eens het einde kon zijn van Bruce z'n solo-carriëre. Zijn laatste twee solo-albums werden namelijk vaak beter ontvangen dan wat Iron Maiden in de jaren '90 uitgebracht heeft. Na een jaar of 7 wachten is er dan eindelijk weer een nieuw solo-album van dhr. Dickinson.

Het album opent met een uptempo rocker Abduction, die zo van zijn album Accident Of Birth had kunnen komen. Heavy metal in z'n puurste vorm, zoals hij ook al maakte op z'n laatste twee solo-albums. Ook in die lijn zijn het Power Of The Sun (alleen jammer van die lelijke intro) en het zware Believil. Maar het album bevat ook rustigere momenten, waarop Bruce zingt met een mooie kalme stem, die hij bij Iron Maiden eigenlijk nooit laat horen. Het prachtige, semi-acoustische Navigate The Seas Of The Sun en het wat hardere River Of no Return zijn hier de beste voorbeelden van, en zijn ook de hoogtepunten van het album (wat toch al van vrij hoge kwaliteit is).

Op Tyranny Of Souls werkte Bruce weer samen met gitarist/producer/songwriter Roy Z. (Ramirez, voor de geïnteresseerden). Met Z. werkte Bruce ook al samen op The Chemical Wedding (1998), Accident Of Birth (1997) en het minder heavy metallige Balls To Picasso (1994). Door deze samenwerking heeft Bruce Roy Z. op de metalkaart gezet (Z. heeft sindsdien ook al onder andere Rob Halford en Judas Priest albums geproduceerd), en eigenlijk kun je ook stellen dat Z. Bruce weer op de heavy metal kaart gezet heeft. Een logische keuze dus voor Bruce om weer met Roy samen te werken. De "chemistry" tussen Bruce en Roy Z. was voorheen uitstekend, en ook op dit nieuwe album spat de spontaniteit van de nummers af. Nergens klinkt het geforceerd. Toch is misschien die spontaniteit ook hetgene waardoor het album net niet de kwaliteit van z'n voorganger behaalt. Daarop leken de songs toch iets beter te zijn uitgewerkt. Of komt het doordat Roy Z. nu alleen verantwoordelijk was voor de gitaren, in plaats van samen met Adrian Smith? Ondanks dat zijn de nummers wel gewoon erg goed.

7 jaar moesten we wachten, en het was het wachten waard. Niet het beste solo album van Bruce Dickinson, maar nog altijd gewoon zeer goed.

Tracklist:
1. Mars Within
2. Abduction
3. Soul Intruders
4. Kill Devil Hill
5. Navigate The Seas Of The Sun
6. River Of No Return
7. Power Of The Sun
8. Devil On A Hog
9. Believel
10. Tyranny Of Souls

Score: 86 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 22 mei 2005

Koop dit album in

Meer Bruce Dickinson:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Bruce Dickinson - Tyranny of Souls
Reactie van Een_Metalfan op 23-05-2005 om 20:09u

wie zit hier nou op te wachten,laat hij met iron maiden eens een goeie plaat maken.

Bruce Dickinson - Tyranny of Souls
Reactie van Rene op 23-05-2005 om 23:08u

Ook al zat er niemand op te wachten, dan nog is het zijn goed recht om een weer een solo-plaat te maken. Hij werkt gewoon graag met Roy Z., dus het is toch alleen maar leuk voor ze dat ze weer eens samen aan het werk konden.

Bruce Dickinson - Tyranny of Souls
Reactie van pettriek op 24-05-2005 om 20:53u

Niemand op te wachten? Dan is dat dan buiten mij gerekend kerel.

Bruce Dickinson - Tyranny of Souls
Reactie van seborik op 27-05-2005 om 10:59u
Score: 75 / 100

Goede plaat, maar ik had er eigenlijk wel wat meer van verwacht. Wel weer lekkere rocknummers, maar niet echt bijzonder na z'n laatste twee solo-albums. Het zware geluid bevalt me wel goed trouwens.

Bruce Dickinson - Tyranny of Souls
Reactie van gersen op 27-05-2005 om 18:03u
Score: 8 / 100

"wie zat hier nou op te wachten? " Nou, iedereen die ook als Maidenfan CHEMICAL WEDDING en ACCIDENT OF BIRTH betere Maiden platen vond dan alles wat Maiden sinds 1988 heeft uitgebracht. De laatste 2 Maiden albums zijn best aardig maat kunnen niet in de schaduw staan van CW en AOB. Ik hen het nieuwe album nu net 1 maal helemaal gehoord. Het is best goed. Erg goed waarschijnlijk maar het zal toch minder blijven dan de vorige 2 solo albums. Ik ben echter blij met een nieuwe Bruce + Roy Z. productie. Jammer dat adrian deze keer niet meedoet. Niet alleen voor het guitaarwerk ( denk maar eens aan de duelerende solo's op THE TOWER !) maar ook vanwege zijn compositorische inbreng. Bruce? Vlgende keer met Roy ook H weer vragen! Anyway thanks for the new album!

Bruce Dickinson - Tyranny of Souls
Reactie van Een_Metalfan op 29-05-2005 om 19:34u

Adrian speelt niet mee, omdat Bruce toch weer met hem samenwerkt met Maiden. Ik vind het wel lekker, een hele plaat alleen Roy Z!

Bruce Dickinson - Tyranny of Souls
Reactie van Warpiggy op 30-05-2005 om 12:01u
Score: 99 / 100

Beetje jammer dat het orsprokelijke idee om samen te werken met Geoff Tate (Queensryche) en Rob Halford (JudasPriest) is misgelopen, had ik wel willen horen. ga ik toch maar ff opzoek naar een opnamen van de tour in de US daar was iig GT aanwezig met Queensryche..........

Bruce Dickinson - Tyranny of Souls
Reactie van Jeroen op 24-06-2005 om 19:06u
Score: 97 / 100

Schitterende plaat. Hij doet net iets onder voor Accident of Birth (Wat mijn favoriet is), maar ik vind em wel een stuk epischer en beter dan The Chemical Wedding

Bruce Dickinson - Tyranny of Souls
Reactie van 96 op 04-07-2005 om 14:38u

dit is BRUCE DICKINSON. ik heb de cd al grijs gedraait. lekker mee zing met bruce. SUPER CD

Bruce Dickinson - Tyranny of Souls
Reactie van wiebemaiden op 04-07-2005 om 14:41u
Score: 97 / 100

bruce heeft het weer . een mooi nieuw solo album. ook ik heb de cd grijs gedraait. gewoon een super goede cd.