Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2020

Overkill - ReliXIV
Jaar van release: 2005
Label: Regain Records
Overkill - ReliXIV
Als speed/thrash metalband kun je op geen betere manier je twintig jarig bestaan vieren dan met een keiharde plaat. Zo ook het uit Amerika afkomstige ‘wrecking crew’ genaamd Overkill met inmiddels al weer hun veertiende studioalbum: ReliXIV.

Overkill is een band die door de jaren heen zeer consistent gepresteerd heeft wat betreft albums, maar zeker ook live altijd hun beste beentje voor hebben gezet. Het is dan ook niet echt verwonderlijk dat ook dit album weer perfect in elkaar zit met een geluid dat in het verlengde ligt van het ijzersterke album Killbox 13 uit 2003.

De vocalen van Bobby Blitz gaan door merg en been en de ruige gitaarriffs maken je vrijwel direct aan het headbangen. Een gouden combinatie met de donkere melodieën en teksten die het album rijk is. Voor de Overkill-liefhebbers die net als ik verzot zijn op het wat hardere beukwerk van de band, is ReliXIV ideaal, want op twee nummers na is het een uur lang stevige speed/thrashmetal in tegenstelling tot Killbox 13 waar wat meer langzamere nummers op leken te staan. Met name de nummers Within Your Eyes en A Pound of Flesh vallen in positieve zin op.

Tegen het einde zwakt het album wat af met de tracks The Mark en Play The Ace. Hoewel het niet echt slechte nummers zijn, missen ze de overtuigingskracht van de rest van het album. Dit geldt met name voor Play The Ace, want het bluesrock-achtige einde van The Mark zorgt nog voor een kleine verrassing.

Gelukkig slaat Overkill keihard terug in het slotakkoord met de aan de Ramones-denkende track Old School! Een hele verademing na Play The Ace. Old School is een ijzersterke meezinger die het verhaal van de band en met name hun beginjaren nog eens haarfijn uitlegt met de broodnodige ‘We never gave a fuck!’ tegen de critici. Een geweldig pretnummer zoals Overkill ze al meer gemaakt heeft tijdens hun lange carrière.

Ook ReliXIV staat net als eerdere Overkill uitgaven weer garant voor een stevige dosis metal. Een album geschikt voor oude en nieuwe fans en eigenlijk een must have voor elke liefhebber van speed/thrashmetal, want het is een album dat alle kwaliteiten van Overkill uit de afgelopen twintig jaar goed samenvat.

Tracklist:
1. Within Your Eyes
2. Love
3. Loaded Rack
4. Bats in The Belfry
5. A Pound of Flesh
6. Keeper
7. Wheelz
8. The Mark
9. Play The Ace
10. Old School

Score: 83 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 15 maart 2005

Koop dit album in

Meer Overkill:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Overkill - ReliXIV
Reactie van enforcer op 16-03-2005 om 20:18u
Score: 80 / 100

een solide OVER KILL plaat meer back to the roots nog dan KILLBOX 13...de productie is iets minder maar zeker niet slecht. gelukkig weer wat snellere nummers! KIKKE!

Overkill - ReliXIV
Reactie van vincent op 07-11-2005 om 15:55u
Score: 85 / 100

blijft lekkere muziek !!