Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-02-2021

TransAtlantic - Bridge Across Forever
Jaar van release: 2001

TransAtlantic - Bridge Across Forever

“Bridge across forever” is het tweede album van Transatlantic. Een “supergroep” met leden van Dream Theater, Marillion, Spock’s Beard en Flower Kings. Vorig jaar werd al de CD SMPTe (spreek uit: Semptie) uitgebracht. Nu is er dan de opvolger “Bridge Across Forever”. De CD kent maar 4 nummers, maar die variëren in tijd van 5.30 tot een half uur (afsluiter Stranger in your Soul). Maar de nummers zijn weer onderverdeeld in diverse subnummers.

“Bridge Across Forever” is een progressief rockalbum met de wortels duidelijk in de jaren 70, terwijl ook duidelijk invloeden van bovenstaande bands hoorbaar zijn. Vooral Dream Theater (in opener Duel with the devil) en Marillion (Stranger in your soul) zijn duidelijk te herkennen. Kwalitatief is de CD van een erg hoogstaand niveau. Maar je zou niet anders verwachten van de heren Stolt, Trewavas, Morse en Portnoy. Het is ook een erg gevarieerde CD. Van rustige zweverige stukken met een kinderkoor via jazzy/fusion achtig jaren 70 werk met saxofoon naar heavy gitaarrifs. In de titelsong bevat de CD een mooie ballad, een hoogtepunt op de CD. En alles volgt elkaar op in snel tempo. Als je de CD aan het eind nog door laat lopen krijg je nog een artistiek werkje te horen.

De progrockers onder ons kunnen niet buiten dit album. Zeker als je van bovenstaande bands houd. Voor wie het echt heftige werk de voorkeur heeft valt dit album wat minder te genieten. Maar klasse heeft het zeker. Liefhebbers van progressieve rock als Yes, King Crimson en bovenstaande bands kunnen dit album blind aanschaffen. Zij kunnen dan ook minimaal een punt optellen bij onderstaande score.

Tracklist:

1. Duel With The Devil
i. motherless children
ii. walk away
iii. silence of the night
iv. you're not alone
v. almost home
2. Suite Charlotte Pike
i. if she runs
ii. mr. wonderful
iii. lost and found pt. 1
iv. temple of the gods
v. motherless children/if she runs (reprise)
3. Bridge Across Forever
4. Stranger In Your Soul
i. sleeping wide awake
ii. hanging in the balance
iii. lost and found pt. 2
iv. awakening the stranger
v. slide
vi. stranger in your soul

De onderstaande link is van de officiele TransAtlantic website, maar er is ook een mooie Fansite op www.smpte.org.uk

Koop deze cd nu bij Bol.com

Score: 70 / 100

Reviewer: Novascottia
Toegevoegd: 10 november 2001

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]