Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-11-2020

Dark Funeral - Diabolis Interium
Jaar van release: 2001
Dark Funeral - Diabolis Interium
Ooit wilde ik redacteur worden bij de Aardschok/Metal Hammer, vooral om cdeetjes te kunnen reviewen die mij gratis werden toegespeeld :) Dat is er nooit van gekomen. Vandaag in de herkansing : mijn eerste review. Here we go...

Zo KOCHT ik dus v/d week de nieuwe CD van Dark Funeral. En goeie genade, wat een duivels geweld werd me door de oren gepompt! Het is dat een koptelefoon aan beide oren dient te worden geplaatst, anders waren m'n hersenen via 1 oor het andere uitgeblazen bij de luistersessie in de platenzaak. Het oudere echtpaar dat naast mij een Celtic Myst cd aan het luisteren was kreeg spontaan een anaalverstuiping toen mijn CD gestart werd door de shopmedewerker (mijn koptelefoon stond nogal hard). En na het zien van de cover van deze CD, die op de toonbank naast ze lag, deden ze snel een paar weesgegroetjes. Wat een mooie artwork is dat. Alleen daarvoor zou je al haast de CD kopen. Maar deze mensen dachten dat ze nu rechtstreeks naar de hel zouden gaan, slechts door het aanschouwen van zulk satanisme.

Deze blackmetal CD begint al goed met 'The arrival of Satan's empire'. De langgerekte schreeuw die zanger/bassist (of voor zijn vrienden 'Emperor') Magus Caligula aan het begin laat horen zet de toon voor de rest van de plaat. De slotzin van dit nummer 'I will cut the liar's throat; christian blood will fall to the ground' lijkt mij onnodig, want dat bloed zal wel vloeien uit de oren van de gelovigen na een minuutje Dark Funeral, en dat scheelt weer een zooi rechtzaken, met als leuke bijkomstigheid dus wat extra tijd voor drummer Matte Modin om de spieren wat los te gooien. Want even warmlopen is er voor deze trommelslager ook niet bij. Deze begint er namelijk meteen ongenadig wreed op los te hakken met retestrak drumwerk, in een tempo wat alleen geëvenaard kan worden door mijn moeder, die dit soort gebeuk vroeger met gemak met 1 hand op mijn achterwerk uitvoerde als ik op mijn zolderkamertje weer eens te hard mijn Metallica-plaatjes had gedraaid. Met de andere hand hield ze onverstoord d'r Libelle vast om een nieuw breipatroontje uit te zoeken.

Wat een techniek bezit deze drummer jongens. En dat praat ik niet over zijn hi-hat/snare en dubbele bassdrumcombinatie, zoals zoveel metaldrummers, maar hij geeft continue zijn gehele drumkit ervan langs. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat onze Zweedse vriend 's ochtends een paar glaasjes kerosine naar binnenslurpt bij zijn knäckebrØdjes.

De gitaristen Lord Ahriman en Dominion gooien er in het 3e nummer 'Godess of sodomy' Slayer-achtig gitaarsolowerk tegenaan die laatstgenoemdem niet veel beter hadden kunnen doen.

Alle nummers zitten eigenlijk baggervet en meesterlijk in elkaar. Maar toch mis ik iets....

In 1993 startte Lord Ahriman Dark Funeral, met als doel de meest brute en satanische muziek te maken die lucifer zelf nog de rillingen over zijn rug zouden doen lopen. Maar in mijn ogen kom je er niet met alleen snelle en ruige muziek neer te zetten, bijgestaan door heftig gebrul over de duvel. Dat kan beter. Zoals Cradle Of Filth met 'Midian' een bepaalde duistere sfeer neerzette bijvoorbeeld. Een sfeer de je kan opvatten als avantgarde of neigend naar commercie, maar toch goed om op je eigen manier te kunnen intrepeteren. Zij imponeerden vooral met de variatie in nummers, vocalen van engelachtige zangeressen en 'Mr. Hellraiser' Pinhead, maar vooral met het schilderachtig neerzetten van hun nummers. Haast alsof je een film aan het bekijken bent, die je in gedachten zo eng kunt maken als je zelf wilt. Dark Funeral laat dit alles achterwege.

Misschien laat ik me wel teveel leiden door bovengenoemd album van C.O.F., maar het is nu eenmaal zo, dat er eens een band komt, in welk muziekgenre dan ook, dat met een bepaald album een moeilijk te evenaren ijkpunt neerzet, en het hiermee moeilijk maakt voor andere bands om uit de schaduw van zo'n productie te kruipen.

Ondanks dit album, heb ik toch goeie hoop dat Dark Funeral de aangewezen band is om C.O.F. te overtreffen. Want laten we niet vergeten dat C.O.F. de boel nogal verromantiseerd, zoals velen vampieren als iets romantisch afschilderen. Zo zou D.F. een plaat kunnen maken, waarbij je je haast in de hel zou wanen.

Over het algemeen genomen toch een ontzettend sterke CD, met foutloos en schitterend productiewerk door Peter Tagtgren. Maar met bovenstaand in gedachten, en de jammerlijk korte duur van dit schijfje (36:20 minuten) geef ik een 8.

Score: 80 / 100

Reviewer: Ac!dFog
Toegevoegd: 10 november 2001

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Dark Funeral - Diabolis Interium
Reactie van een op 11-11-2001 om 21:54u
Score: 10 / 100

Wat ben jij een kansloze aap zeg. Neuk op met je Pink metal. En waarom die poser taal? met die zielige details over dat zogenaamde hardheid. Je luisterd die muziek toch niet om je oma te shockeren of wel zoms, ga eens echte BM luisteren in plaats van Dork Funeral.

Dark Funeral - Diabolis Interium
Reactie van een op 12-11-2001 om 09:49u
Score: 100 / 100

Wat bedoel je met poser taal? Dit noem je pas een leuke recensie. Ondanks ik de band alleen van naam ken, vind ik het leuk om te lezen. Dit is juist positief. Had ik deze recensie maar geschreven... Dit is typisch een opmerking van een klein kind......Je luistert die muziek toch niet om je oma te shockeren of wel zoms, ga eens echte BM luisteren in plaats van Dork Funeral......yeah right.... Mr. Die Alles Beter Weet (of Mr. Die Denkt Dat Zijn Smaak De Beste Is) Ten eerste; iedereen heeft zijn/haar eigen smaak en ten tweede is dit gewoon een mening van één persoon. Als je het beter kunt, nou doe je je best.

Dark Funeral - Diabolis Interium
Reactie van Een_Metalfan op 12-11-2001 om 23:58u
Score: 80 / 100

:)

Dark Funeral - Diabolis Interium
Reactie van Een_Metalfan op 13-11-2001 om 14:02u
Score: 80 / 100

Ze hebben wel eens een beter album afgeleverd ('Secrets of the black arts') maar toch niet te versmaden. Leuke recensie trouwens. En met D.F. waan ik me inderdaad in de hel, zij het dan als uitvoerder, niet als gegeselde. Lieden die menen dat er maar één soort black metal is begijpen de essentie ervan niet en zouden over moeten stappen naar George Michael of iets van dien aard. Necrolord.

Dark Funeral - Diabolis Interium
Reactie van ilTulipano op 01-01-2002 om 04:07u
Score: 70 / 100

wat dan ook... de demo blijf het beste, dat niveau hebben ze nooit meer gehaald. ook door de line up veranderingen natuurlijk. OPEN THE GATES!

Dark Funeral - Diabolis Interium
Reactie van Riptor op 12-02-2002 om 06:27u
Score: 70 / 100

Ik ben het helemaal met de recensist eens. Vet hard, gierend en dodelijk, het is inderdaad een groot minpunt dat de cd slechts 36:20 lang is. Zonde, als ze er nog 2 extra nummers in de zelfde stijl erbij hadden kunnen proppen, dan kreeg ie in ieder geval een dikke 9 van me. nu hou ik het bij een 7

Dark Funeral - Diabolis Interium
Reactie van Een_Metalfan op 26-05-2003 om 15:20u
Score: 90 / 100

Al van bij de eerste 10 sec. van deze plaat stond ik er al versteld van hoeveel longinhoud die magus caligula heeft! het eerste nr. heeft al een enorme impact en de teksten zijn alles behalve godslievend.Er zijn inderdaad maar weinig sfeervolle momenten en elk nummer is snoeihard geweld.Maar toch zijn er maar weinig bands die dan nog een goeie plaat leveren.Velen gaan dan op in een chaos.Deze plaat is een geweldige BM plaat! Hail Dark funeral

Dark Funeral - Diabolis Interium
Reactie van Wolfgard op 18-08-2003 om 18:07u
Score: 75 / 100

Aardige bm plaat, maar niet echt een kraker... ik slaap er geen seconde minder om als deze plaat niet zou zijn uitgebracht maar toch is het aardige cd Wolfgard

Dark Funeral - Diabolis Interium
Reactie van Illevarslende op 15-09-2004 om 22:17u
Score: 1 / 100

Ga toch dood!

Dark Funeral - Diabolis Interium
Reactie van Illevarslende op 15-09-2004 om 22:22u
Score: 1 / 100

noem je dat satanisme ??????? blackmetal is aan jou niet besteed.

Dark Funeral - Diabolis Interium
Reactie van Lord Leuber op 14-10-2004 om 19:58u
Score: 83 / 100

Geen trui of niet gezeik, dit is gewoon heerschende BM. Nee, het is niet het meest vernieuwende wat ooit het levenslicht heeft gezien, maar gaaf is het wel.

Dark Funeral - Diabolis Interium
Reactie van 'bones' op 21-12-2004 om 15:38u

even los van het album.........ik wordt zo moe van die zogenaamde ''kenners'' !!!! VOOR DE LAATSTE KEER ANTICHRISTEN IS NIET PER DEFENITIE SATANISCH!!!

Dark Funeral - Diabolis Interium
Reactie van nolofinwe op 27-02-2005 om 12:25u
Score: 85 / 100

geweldig album maar wat een vreselijke kankerreview zeg, alsof C.O.F uberhaupt al BM genoemt kan worden. alleen het noemen van de naam van die onwijze kutband in deze review is al een doodszonde. ik hoop dat satan je de hel niet in laat mongool! DARK FUNERAL OVERHEERSCHT U ALLEN!

Dark Funeral - Diabolis Interium
Reactie van Een_Metalfan op 15-08-2005 om 00:16u
Score: 65 / 100

Wat is er toch gebeurd na 'Secrets of the Black Arts'? Die plaat is echt meesterlijk. Toen Blackmoon en Themgoroth weg gingen na Secrets of the Black Arts hadden ze meteen moeten kappen. De latere albums brengen het niveau van de band echt omlaag. Ik zeg niet dat deze plaat slecht is, maar ik zou er nou ook niet voor naar de winkel rennen.

Dark Funeral - Diabolis Interium
Reactie van 13 op 30-09-2006 om 16:47u
Score: 93 / 100

Hun beste album ooit! vele vinden hun debuut geweldig alhoewel ik dta hun mindere album vindt. De kristal heldere productie , de angstaanjagende vocalen van Magus Caligula , de geweldige riffs van Lord ahriman is wat deze plaat een van de betere Black metal releases maken. Er zijn veel zogenaamde tr00 black metallers die Dark Funeral ene zwakke clown act vinden.Nou laat hun maar zanikken en koop deze dijk vna ene plaat!

Dark Funeral - Diabolis Interium
Reactie van satyr op 20-10-2006 om 10:47u
Score: 70 / 100

ik had het debuut album en dat vond ik echt wl lekkere black metal maar dit daar intege gaat echt wel irritere de songs zyn niet slecht maar het lykt wel altyd hetzelfde en na 1maand vind ik hier niks meer aan en zet ik liever nog eens de goede rakers zoals open the gates op

Dark Funeral - Diabolis Interium
Reactie van stygian op 09-01-2008 om 11:20u
Score: 65 / 100

tja ik vond het eerste nummer nog leuk, maar ik had het gevoel dat er muzikaal niet zo veel veranderde, i hate to say this maar de plaat verveelt me..

daarmee zeg ik absoluut niet dat het slechte muziek is maar ik hou het bij een nummertje

Dark Funeral - Diabolis Interium
Reactie van Artorius op 14-02-2010 om 15:43u
Score: 90 / 100

Dit album levert precies wat het artwork belooft: een enkele reis Hel. Naar mijn mening nog steeds het beste DF album ooit.

Dark Funeral - Diabolis Interium
Reactie van carlo op 01-05-2010 om 15:49u

Retestrak album ,goeie black !!!!!

Dark Funeral - Diabolis Interium
Reactie van DS op 10-06-2011 om 14:23u

Zeker geen slecht album !