Enquête

Wat is jouw favoriete song uit het jaar 1982?

Accept – Fast As A Shark
Accept – Princess Of The Dawn
Anvil – Metal On Metal
Asia – Heat Of The Moment
Golden Earring – Twilight Zone
Iron Maiden – Hallowed Be Thy Name
Iron Maiden – Run To The Hills
Iron Maiden – The Number Of The Beast
Judas Priest – The Hellion/Electric Eye
Judas Priest – You've Got Another Thing Comin'
Kiss – I Love It Loud
Manowar – Battle Hymn
Mercyful Fate – A Corpse Without Soul
Metallica – Hit The Lights
Motörhead – Iron Fist
Picture – Lady Lightning
Rainbow – Stone Cold
Rush – Subdivisions
Scorpions – Blackout
Survivor – Eye Of The Tiger
Vandenberg – Burning Heart
Venom – Black Metal
Whitesnake – Here I Go Again
Y&T – Forever
een andere kraker uit 1982

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 22-10-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Andy Cairns (Therapy?) - 58
  • Ben Sotto (Heavenly) - 43
  • David Coverdale (Whitesnake) - 72
  • Frank Ferreira (Helstar) - 58
  • Jeremiah Riley (Lucifixion) - 46
  • Rhett Forrester (Riot)† - 67
Review

Zao - The Funeral of God
Jaar van release: 2004
Label: Roadrunner Records
Zao - The Funeral of God
Stel je voor: God heeft het gevoel dat de mensheid hem volledig heeft verworpen en hij besluit om te verdwijnen. God ‘kiest’ er dus voor om te sterven en eeuwig te gaan slapen. Wat nu met de mensheid? Dit is in het kort de thematiek van deze nieuwe cd van Zao. Onzin of een geniaal concept? Dat moet iedereen voor zichzelf uitmaken en ik ga me in deze bespreking alleen maar toeleggen op de muziek. Wat hoe geniaal de thematiek en de teksten van een album ook kunnen zijn, zonder goede muziek gaan de teksten volledig verloren.

Is die muziek dan ook goed? Als je naar de discografie van deze band kijkt en naar het niveau van die oude cd’s, moet je wel bekennen dat deze band wel iets in zijn mars heeft. Begonnen als metalcorebandje en uitgegroeid tot een band met een eigen rijk geluid; het is niet zo veel bands gegund. De elf tracks op dit album klinken melodieus, aanstekelijk, experimenteel, apart en erg doordacht. Soms klinkt de vuiligheid van Carcass door (vooral de sound), soms de agressie van Nine inch Nails en bij vlagen doet dit album zelfs geniaal aan. Vanaf opener ‘Breath of the black muse’ tot slotstuk ‘Psalm of the city of the dead’ zit de luisteraar op het puntje van zijn stoel. De dynamiek en de kracht van de nummers zijn geweldig en de nieuwe ritmesectie tilt het niveau van de composities erg omhoog. De band is ook goed in herhaling (luister maar eens naar ‘The rising end’) zonder dat het saai wordt, van mij mogen die vieze melodieën langer blijven duren want ze werken bijna als een mantra.

Het enige, maar dan ook enige, wat jammer is aan deze plaat vind ik de cleane zang. Menig nu-metal bandje gebruikt cleane vocalen om melodie in de sound te brengen of als rustpunt. Maar waarom wordt er op ‘The funeral of God’ in godsnaam zo’n matig clean gezongen? Dat cleane gezang is helemaal niet essentieel in de nummers, als er al dan een goede cleane zanger in dit gezelschap was, dan zou het een verrijking van de al originele sound geweest zijn, maar nu belemmert het alleen maar het geheel. Maar misschien is dit ook maar een kwestie van persoonlijke smaak. Niettemin is dit de beste moderne metal cd die ik gehoord heb sinds het vorig jaar verschenen geweldige ‘Multiple Organ Harvest’ van het onderschatte Transport League.

Tracklist:
1. Breath of the black muse
2. The rising end
3. The last revelation
4. The last song from Zion
5. Live...From the funeral of God
6. The lesser lights of heaven
7. In times gone past
8. Praise the war machine
9. Truly, truly, this is the end
10. I lay sleepless in my grave
11. Psalm of the city of the dead

Score: 88 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 22 juli 2004

Zao - The Funeral of God
Reactie van XnegativeX op 22-07-2004 om 19:18u

Ik moet eerlijk zeggen dat ik hun album "ZAO" hier heb liggen maar die luister ik maar weinig. Toch zit ik er zwaar aan te denken om deze cd te gaan halen. Wat ik ervan gehoord heb klinkt erg vet en nog relatief origineel ook. En het verhaal achter de cd is wat mij betreft ronduit geniaal.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.