Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2023?

Aeternus - Philosopher
Angra - Cycles Of Pain
Autarkh - Emergent
Bad Wolves - Die About It
Carnation - Cursed Morality
Earthside - Let The Truth Speak
Gama Bomb - Bats
Gnaw Their Tongues - The Cessation Of Suffering
Green Lung - This Heathen Land
Helmet - Left
Hinayana - Shatter And Fall
Mephorash - Krystl-Ah
Night Crowned - Tales
Panopticon - The Rime Of Memory
Sadus - The Shadow Inside
Serenity - Nemesis AD
Shylmagoghnar - Convergence
Spiritbox - The Fear Of Fear
Suffocation - Hymns From The Apocrypha
Tarja - Dark Christmas
Thorium - Extraordinary Journeys Pt. 1
Thronehammer - Kingslayer
Till Lindemann - Zunge
Xoth - Exogalactic
een ander studio-album dat in november verscheen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  4 december:
 • Babymetal
 • 5 december:
 • Paul Di'Anno, Nightride, Electric Gypsy en Nocturnall
 • 7 december:
 • Atreyu
 • Eindhoven Metal Meeting Warm-up Evening
 • Living Colour
 • 8 december:
 • Beyond God
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Floor Jansen en Anneke van Giersbergen
 • Gorgoroth, Aeternus, Impalement en Aran Angmar
 • Living Colour
 • Paul Di'Anno, Noturnall en Electric Gypsy
 • 9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • The Amity Affliction, Comeback Kid, Alpha Wolf en Mugshot
 • Ye Banished Privateers
 • 10 december:
 • Danko Jones en Radkey
 • Living Colour
 • Till Lindemann
Geen concerten bekend voor 04-01-2024.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Frank Boeijen (The Gathering) - 50
 • Jan S. Eckert (Masterplan) - 58
 • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 47
 • Kristian "Necrolord" Wåhlin (Diabolique) - 52
 • Mina Caputo (Life Of Agony) - 50
 • Morten Veland (Sirenia) - 46
 • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 52
 • Piero Paravidino (Mesmerize) - 51
 • Robert Balci (Stormwitch) - 53

Vandaag overleden:
 • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Interview

Zao
Met Jeff Gretz
Door Kristof
Geplaatst in juli 2006
Zao heeft een eigenwijs en extreem geluid dat enkel geschikt is voor muziekliefhebbers met een open geest. Het negende(!) album getiteld The Fear Is What Keeps Us Here ligt nu in de winkels en we praten met nieuwbakken drummer Jeff Gretz over deze Amerikaanse mathcoreband. Een vrij serieus gesprek over de de holle muziekwereld, geloof en de line-up problemen.

Zao

Het nieuwe album is The Fear Is What Keeps Us Here getiteld. Dat in combinatie met het artwork is best uitdagend te noemen. Geen problemen gehad in eigen land?

Neen. Waarom ook? Laat ik dit duidelijk zeggen, de foto op de cover stelt geen Irakees voor. Het is geen boerka. De zwarte figuur is een abstracte uitbeelding van ‘angst’. We hebben het nooit gezien zoals jij het interpreteert, maar misschien is het resultaat toch zo geworden… Maar we hebben dus geen kritiek ontvangen.

Ok. Dat is duidelijk. Is muziek voor jullie vermaak of hebben jullie het gevoel dat jullie de wereld voor een deeltje kunnen veranderen?

De wereld veranderen is teveel. Ik denk dat muziek zoiets nooit kan bewerkstelligen. Het is ook niet echt vermaak, we maken gewoon muziek omdat we het graag doen. Het vermaakt ons! Maar toch doen we het omdat we het moeten doen. Zonder muziek te maken zouden we miserabele mensen zijn.

Zao heeft elke week een andere line-up. Is Zao niet meer een project dan een echte band?

Zao - The Fear Is What Keeps Us HereZeker niet. Het heeft alleen zeer lang geduurd voor we een stabiele line-up hadden. Een deel van het probleem was ex-drummer Jesse Smith. Niets tegen hem trouwens, maar toen de originele leden hem niet meer wilden en hij een nieuwe blik muzikanten opentrok, was het alsof de gekken het gekkenhuis overnamen. Stel je voor dat je een bedrijf hebt en iedereen verlaat je en jij start opnieuw met een groep vrienden die jij niet kent, maar die wel elkaar kennen. In een dergelijke situatie is het altijd zo dat die kleine groep gaat samenklitten en revolteren tegen de baas. Het is toch raar dat je een buitenstaander dreigt te worden van je eigen band?

Jesse wilde weg van de metalkant, terwijl de rest de metalrichting wilden inslaan. Hij verliet de band en de band nam alles over. Het vorige album Funeral Of God is eigenlijk het begin van een nieuwe band. We hebben altijd de intentie gehad om een echte band te zijn en het feit dat we nog bestaan is toch een teken dat we er allemaal erg in geloven.

Ik vind Funeral Of God met afstand jullie beste album. Wat vind jij er eigenlijk van?

Iedereen in de band beschouwt dat album als een overgangsplaat. Het was een experiment om eens een conceptalbum te maken. Zao komt na een val op zijn voeten terecht. Er staan wat geweldige dingen op. Maar ook wat minder geweldige zaken. Maar iedereen is blij dat het bestaat. Het is een belangrijk stuk van de Zao puzzel.

Veel mathcorebands breken door, maar jullie niet. Hoe komt dat?

We zijn klootzakken. Niet dat we zo gemeen zijn, maar we hebben de neiging om het spelletje niet mee te spelen. ‘Zij’ gaan plots met de ‘hot producer’ een plaat opnemen en maken dan een album die is ‘gemaakt’ voor een bepaald publiek. Wij kloten de boel liever op. En dat is niet de manier om populair te worden. Maar daar berusten wij in. Als het komt, dan komt het. Maar ik voel me niet slecht dat we niet groot zijn omdat we wel kunnen doen wat we zelf willen.

Over producers gesproken. Steve Albini (o.a. Nivana) is toch niet van de minste. Wat voor man is hij?

Vrij geweldig. Hij is cynisch over de muziekindustrie zoals wij dat ook zijn. Hij maakt het type plaat dat wij willen maken, dus het opnemen was meer als vrienden wat rondhangen. We zaten gewoon wat te praten over muziek, politiek, sport enzoverder. Het was een zeer relaxte atmosfeer en we gaan wellicht terug naar hem. Alle muzikale beslissingen maakten wij en hij zorgde ervoor dat alles wat we wilden uitkwam. We hebben het album dus eigenlijk zelf geproduceerd. Alle beslissingen waren ook al genomen voor we zijn studio binnen stapten.

Jullie hebben de nieuwe plaat volledig gratis op internet gezet als stream. Voorstander van het downloaden?

Ik heb niet echt een opinie. Ik download zelf niet veel omdat ik van de oude school ben. Ik wil het fysieke object in mijn hand houden met het artwork. Ik vind ook dat muziek luisteren met een pc debiel is. Er zijn mensen die al een grafschrift schrijven voor het fysieke medium, maar ik denk niet dat die ooit zal sterven. Internet is een fantastische promotiewijze, maar muziek via internet distribueren is onbetrouwbaar. Ik zit er allemaal dus niet met in.

Veel mensen blijven maar zeiken over de christelijke roots van Zao. Nog geen spijt dat je ooit het Bijbelse woord via de band hebt verkondigd.

We hebben inderdaad zeer veel bullshit gehad. Maar het gaat weer over eerlijk zijn. Onze christelijke periode was een eerlijke periode. Het gaat ook over een tijd wanneer er geen christelijke metal of hardcorescène bestond zoals die er nu is. Nu, kan je er zeer veel geld mee verdienen…Zao kreeg bierflesjes naar het hoofd en dat soort gedoe. Maar naarmate de bandleden ouder werden en hun geloof meer volwassen werd, is geloof een meer persoonlijke zaak geworden. Zao praat er niet meer over, laat dat maar aan andere bands over. We hebben allemaal verschillende geloven en dat is persoonlijk. Ik denk dat er mensen schuw zijn van de band omdat ze denken dat het allemaal ‘jezus dit’ en ‘jezus dat’ is en dat de shows dienen om niet-gelovigen te bekeren. Het kan niet verder van de waarheid vandaan zijn! Als het wel een dergelijke band was, zou ik er niet inzitten.

Zao

Ik las dat jullie beïnvloed zijn door Nick cave. Hij is een van mijn grote helden, maar ik zie hoor niet hoe hij jullie heeft beïnvloed.

Meer tekstueel dan iets anders. Zijn donkere aspect van schrijven kennen wij ook wel. Hij is een van de muzikanten die we allen goed vinden in de band. Vooral zijn werk met The Birthday Party, dat we muzikaal beter vinden dan zijn Bad Seeds. Zanger Daniel zijn grootste tekstuele inspirator.

Jullie hebben een dvd uitgebracht met de geschiedenis van de band die in Europa echter niet te verkrijgen is. Wat staat er zoal op dat dvd’tje?

Ik denk dat die dvd ‘region free’ is. Het is een drie uur durende documentaire die de complete geschiedenis van de band onder handen neemt, vanaf de bijbelse periode tot de huidige bezetting. Het verklaart waarom de muziek en de line-up zijn veranderd. Elke vraag die je maar voor Zao kunt verzinnen, wordt verklaard. Daarom die absurde speelduur.

Tijd om eens in Europa langs te komen.

God. Ik hoop het echt. Nog één US tour en ik trek al mijn haar uit.

Nog een laatste boodschap?

Koop meer dan één exemplaar van de cd zodat we niet meer voor de tiende keer in één jaar tijd in Amerika moeten touren.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.