Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-09-2021

Amigo The Devil - Born Against
Jaar van release: 2021
Label: Liars Club
Amigo The Devil - Born Against
Amigo The Devil is het pseudoniem van Danny Kiranos. Onder deze naam maakt hij duistere folkrock die ondanks de afwezigheid van zware gitaarpartijen veel metalheads aanspreekt. Dit is voornamelijk te danken aan de duistere teksten. Deze gaan niet alleen veelal over persoonlijke problemen, maar ook over vreemde liefdesverhoudingen en seriemoordenaars, wat hem het label murderfolk heeft opgeleverd. Dit jaar komt de vriendelijke duivel met Born Against, de opvolger van het sterke Everything Is Fine (2018).

Ook op dit album worden we weer getrakteerd op een half uur aan gevoelige folk met een goede dosis zelfspot en humor. De charme van de muziek zit hem net als voorheen voornamelijk in de mooie, gevoelige stem van ‘The Devil’. Hij weet er op een oprechte manier kwetsbare emoties in te laten doorklinken, zoals in Another Man’s Grave en Letter From Death Row. Daarnaast verwerkt hij hier en daar ook lugubere humor, zoals in Murder At The Bingo Hall. Hij zet zichzelf hierbij neer als een goede tekstschrijver. Spelend met de Engelse taal weet hij zonder moeite te wisselen tussen leuke woordspelingen en gevoelige zinsneden die door de oprechtheid hard binnenkomen.

Instrumentaal is Born Against afwisselender dan zijn voorganger, al is de akoestische gitaar nog steeds het belangrijkste instrument. Daarnaast zijn er veel klassieke instrumenten, zoals viool en piano, te horen. Deze worden vaak ingezet om de emotionele lading van de muziek te versterken, zoals in Small Stone en Drop For Every Hour. Het toegevoegde koor past goed bij deze klassieke instrumentatie. Een goed voorbeeld hiervan is Different Anymore, waarin de subtiele koorzang doet denken aan Leonard Cohen. Quiet As A Rat is juist een veel minder subtiel nummer, dat door het haast carnavalachtige hoempa-ritme doet denken aan The Taxpayers.

Het wisselende karakter van het album zorgt er wel voor dat niet elk experiment even geslaagd uit de hoek komt. Vooral het korte Better Ways To Fry A Fish is een vreemde eend in de bijt. Het is eigenlijk amper een nummer en het misstaat tussen de andere composities. Ook Murder At The Bingo Hall valt erg op. Het klinkt vermakelijk, maar contrasteert door zijn opgewekte toon en haast vrolijke muziek met de andere, emotionele nummers.

Desalniettemin heeft Amigo The Devil opnieuw een heerlijk album afgeleverd. De nieuwe invloeden getuigen van experimenteerdrift en hoewel dat niet altijd even goed uit de verf komt, is die drang natuurlijk altijd toe te juichen. Daarnaast klinkt de sound waarmee hij bekend is geworden goed door in nummers als Another Man's Grave. Al met al is Born Against een fijn folkrock-album geworden dat ook nu weer de gemiddelde metalfan aan zal spreken.

Tracklist:
1. Small Stone
2. Quiet As A Rat
3. Murder At The Bingo Hall
4. Drop For Every Hour
5. Better Ways To Fry A Fish
6. Different Anymore
7. Another Man’s Grave
8. 24K Casket
9. Shadow
10. Letter From Death Row

Score: 75 / 100

Reviewer: Sam
Toegevoegd: 2 juli 2021

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]