Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2021

Metalite - A Virtual World
Jaar van release: 2021
Label: AFM Records

Metalite - A Virtual World

Metalite heeft de vaart er goed in zitten. De productieve en gedreven eurodancemetalgroep werd in 2015 opgericht, in 2017 verscheen het debuutalbum Heroes In Time (2015), de opvolger Biomechanicals verscheen in 2019 en weer twee jaar later brengt AFM Records de derde full-length uit, de tweede met zangeres Erica Ohlsson.

In tegenstelling tot Amaranthe, hét grote voorbeeld van de Zweden, is Ohlsson de enige achter de microfoon. Dat zorgt voor een stuk minder vocale afwisseling en daarmee heb je direct een belangrijk probleem te pakken. Niet dat de zesendertigjarige frontvrouw het er matig van afbrengt. Integendeel, ze heeft nog nooit zo overtuigend geklonken als op A Virtual World en ze komt beslist met een aantal sterke refreinen, maar ze kan in haar eentje niet de hele plaat dragen. Bovendien zijn enkele zanglijnen bijna gekopieerd van Amaranthe. Zo lijken die in het titelnummer op die van Call Out My Name.

Daar komt bij dat de instrumentatie in dienst staat van de zang, net als op de vorige platen. Wat dat betreft klinkt Metalite zeer herkenbaar. Het tempo ligt doorgaans hoog. De muziek is zeer energiek en wordt met veel enthousiasme gebracht. De compacte songs zorgen voor een opbeurend gevoel. Amaranthe is wederom de belangrijkste inspiratiebron. Andere namen die in gedachten opkomen, zijn In Flames (riffs) en Battle Beast (toetsenspel). Hier en daar is er een opvallende keyboardmelodie of een gitaarsolo (zeer fraai en technisch hoogstaand exemplaar in Talisman), maar verder is de spotlight voor Ohlsson.

Ondanks het voorspelbare karakter en de herkauwde formule is dit derde album het best geproduceerde en uitgevoerde exemplaar. De bijdragen sluiten uitstekend op elkaar aan. Het is allemaal mierzoet, gepolijst en zeer strak gemixt, maar wat verwacht je anders bij dit type muziek? De mix is dik in orde, al hadden bepaalde bijdragen, zoals de gitaarsoli nog beter uitgelicht mogen worden.

De eerste helft van het album bevat de sterkste tracks. Tot en met Peacekeepers zit je mee te schommelen. Meer dan op de vorige twee platen is er afwisseling binnen de standaardopbouw (van couplet, refrein en brug). Het tragere The Vampire Song komt bijvoorbeeld op het juiste moment. Ook in Artificial Intelligence (met keyboard- en gitaarsolo’s) en het melodieus rockende Alone durft het kwintet een andere aanpak te hanteren. Verfrissend en hard nodig, want inwisselbaarheid ligt continu op de loer.

Samengevat zal de Metalite-fan tevreden zijn met dit degelijke album. De Zweedse groep verricht geen wonderen, kleurt heel keurig binnen de lijntjes van de melodieuze dance metal, maar voldoet aan de verwachtingen. Ken je de band nog niet en vind je Amaranthe wel tof? Zit je niet op vernieuwing te wachten en vind je overgeproduceerde muziek niet erg? Grijp dan de kans om deze energieke release van dit enthousiaste kwintet een draaibeurt te gunnen.

Tracklist:
1. A Virtual World
2. Cloud Connected
3. Talisman
4. Beyond The Horizon
5. Peacekeepers
6. The Vampire Song
7. We´re Like The Fire
8. Artificial Intelligence
9. Alone
10. Running
11. Synchronized

Score: 75 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 7 april 2021

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]