Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2021

Metalite - Biomechanicals
Jaar van release: 2019
Label: AFM Records
Metalite - Biomechanicals
"Het kwintet doet er verstandig aan te proberen een eigen identiteit te creëren met meer variatie in de zanglijnen en de structuur van de tracks. Als Metalite daarin slaagt, zet het zichzelf definitief op de kaart." Zo eindigde de review van Heroes In Time (2017) van Metalite, die we twee jaar geleden plaatsten. De eerste full-length van het Zweedse collectief is een aardig visitekaartje, maar heeft het vijftal muzikanten in twee jaar aan de verbeterpunten gewerkt?

Er is wel het een en ander veranderd. Emma Bensing heeft de band verlaten. De positie achter de microfoon is overgenomen door Erica Ohlsson. De nieuwe frontvrouw heeft net als haar voorgangster een melodieuze popstem, maar er zit wat meer power in. In het titelnummer laat ze kortstondig een wat stoerder stemgeluid horen. Net als Bensing komt Ohlsson met veel prettige zanglijnen. Het tweede dat is veranderd, is de productie en mastering. De muziek klinkt voller en dynamischer dan op het debuut. Dat zorgt voor een wat minder vlakke luisterervaring.

De speelstijl is echter niet veel veranderd. De zangmelodieën en die van de keyboards bepalen nog altijd de toon. De baspartijen en de gitaarpartijen spelen een veel beperktere rol, al zorgen ze wel voor een metalsausje over de europop. De songs klinken energiek, levendig en opbeurend, zoals we van Metalite gewend zijn. Bovendien liggen ze makkelijk in het gehoor en kun je met name Far From The Sanctuary, het titelnummer en Mind Of A Monster gelijk meezingen.

Het enige probleem blijft het gebrek aan afwisseling, of het moet je niet storen dat het vijftal muzikanten veel naar dezelfde structuren en melodielijnen teruggrijpt. Het tempo ligt doorgaans hoog. Slechts Breakaway doet het rustiger aan. Dat is een welkome afwisseling. Bovendien komt daarin een gitaarsolo voorbij, net als in Far From The Sanctuary en World On Fire. Aan het einde van de plaat staan een paar minder opvallende tracks, die net als de andere de invloeden van Beast In Black, The Unguided, Kamelot en met name Amaranthe verraden.

Biomechanicals is beslist een verbetering ten opzichte van Heroes In Time. Zeker op productioneel en technisch gebied. De melodieuze popzang van Erica Ohlsson went snel en past goed bij de energieke en moderne pop metal. De sterkste visitekaartjes zijn Far From The Sanctuary, het titelnummer en Break Away. De licht verteerbare tracks liggen prettig in het gehoor, maar de Zweden vallen wel vaak terug op dezelfde structuren en melodielijnen, waardoor de aandacht van de luisteraar kan verslappen. De euro metal is te formulair om de gehele speeltijd te blijven boeien en een grote impact binnen de scene te hebben. De songs van Metalite zijn vooral lekker als tussendoortje.

Tracklist:
1. Far From The Sanctuary
2. Apocalypse
3. Biomechanicals
4. Warrior
5. Mind Of A Monster
6. World On Fire
7. Eye Of The Storm
8. Breakaway
9. Social Butterflies
10. Rise Of The Phoenix
11. Victory Or Death

Score: 76 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 25 november 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]