Enquête

Serj Tankian zou er geen probleem mee hebben als System Of A Down hem zou willen vervangen door een andere leadvocalist. Vind jij dat de groep Tankian moet vervangen?

Ja, als dat betekent dat er eindelijk een nieuw studio-album komt
Ja, als dat betekent dat de band vaker in de Benelux gaat optreden
Ja, want Tankians vocalen zijn sowieso de zwakke schakel in de band
Ik vind het best, want Tankians werk buiten SOAD is toch interessanter
Nee, Serj Tankian is een essentieel element van System Of A Down
Nee, de groep moet juist gitarist/vocalist Daron Malakian vervangen
Nee, de groep moet juist bassist Shavo Odadjian vervangen
Nee, de groep moet juist drummer John Dolmayan vervangen
Het maakt mij niet uit, ik blijf sowieso wel fan van SOAD
Het maakt mij niet uit, SOAD is toch allang over zijn hoogtepunt
Het maakt mij niet uit, ik heb überhaupt geen interesse in die band
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders Jivarp (Dark Tranquillity) - 51
  • Andrew Craighan (My Dying Bride) - 54
  • Andy Sneap (Sabbat) - 55
  • Daron Malakian (System Of A Down) - 49
  • Fredrik Åkesson (Opeth) - 52
  • Fredrik Hermansson (Pain Of Salvation) - 48
  • Jaska Raatikainen (Children Of Bodom) - 45
  • Martin Eric Ain (Celtic Frost)† - 57
  • Sal Abruscato (Life Of Agony) - 54

Vandaag overleden:
  • René Berg (Hanoi Rocks) - 2003
Review

Heart Healer - The Metal Opera By Magnus Karlsson
Jaar van release: 2021
Label: Frontiers Music Srl

Heart Healer - The Metal Opera By Magnus Karlsson

Magnus Karlsson is als muzikant en producer bij veel projecten en bands betrokken (geweest). De Zweed is de laatste tijd zeer productief. Vorig jaar verschenen het derde album van zijn project Magnus Karlsson's Free Fall, het debuut van Allen/Olzon en de dertiende full-length van Primal Fear. Alsof dat nog niet genoeg was, schreef hij ook nog de metalopera Heart Healer, die ontworpen, geregisseerd en gemonitord is door de Italiaanse Frontiers Music-baas Serafino Perugino.

Op The Metal Opera By Magnus Karlsson laat de Zweedse multi-instrumentalist zijn liefde voor orkestrale en filmmuziek horen, alsmede die voor jarentachtigrock en symfonische metal. Alles aan deze release klinkt groots en filmisch (Hans Zimmer). De orkestraties in Awake en Weaker behoren tot de beste die je binnen de symfonische metal tegenkomt. Ze staan prominent in de mix, zonder de metal-elementen helemaal weg te drukken. Zo zijn de vele gitaarsolo’s goed uitgelicht. De ritmesectie valt veel minder op en schikt zich in een ondersteunende taak.

De teksten van de tien tracks vormen een conceptverhaal, waarbij Adrienne Cowan (Seven Spires, Sascha Paeth's Masters Of Ceremony, Avantasia) de hoofdrol speelt. Ze wordt wakker zonder geheugen en weet niet waar ze is. Ze komt er al snel achter dat ze helende gaven heeft, maar iedere keer als ze iemand geneest, wordt ze zelf zwakker. Op haar ontdekkingsreis naar wie ze zelf is, ontmoet ze andere karakters. Die worden gespeeld door Netta Laurenne (Smackbound, Laurenne/Louhimo), Youmna Jreissati (Ostura), Ailyn (Her Chariot Awaits, ex-Sirenia), Noora Louhimo (Battle Beast), Margarita Monet (Edge Of Paradise) en Anette Olzon (The Dark Element, ex-Nightwish).

Het leidt vanzelfsprekend tot een vocaal divers album, want elk van de zangeressen heeft een onderscheidende zangstem. De hoofdrol voor Cowan is op haar buik geschreven. Dat onderstreept ze direct in openingstrack Awake (prachtig hoe ze de hoogte ingaat) en tegen het einde in het filmische Weaker. Ook de andere frontvrouwen brengen het er prima van af. Je kunt duidelijk horen dat ze het beste uit zichzelf halen.

Er is nauwkeurig afgewogen wie welke partij zingt. De overgangen tussen Youmna, Margarita, Netta in het zware Come Out Of The Shadows zijn groot, maar wennen wel. Datzelfde geldt voor het filmische Back To Life, waarin de scherpe vocalen van Margarita, de zwoele van Ailyn en die van Adrienne elkaar afwisselen. Die van Adrienne en Anette lijken veel meer op elkaar, zoals blijkt uit de melodieuze, toegankelijke rocker Who Can Stand All Alone. Ook in When The Fire Burns Out (Netta, Ailyn en Youmna) en de sterke rocker Evil’s Around The Corner (Noora en Adrienne) verlopen de transities soepel. In This Is Not The End, de grote finale van het omvangrijke werkstuk, nemen alle zeven zangeressen de microfoon ter hand. Die wisselwerking pakt goed uit.

Heart Healer is een prachtige metalopera. Je blijft geboeid luisteren dankzij de prima orkestraties en zeer fraaie bijdragen van de zangeressen. De elf bombastische composities doen nauwelijks voor elkaar onder. Ze zijn stuk voor stuk memorabel. Awake en Weaker zullen evenwel tot de topfavorieten behoren. Met de afsluiter This Is Not The End is er hoop op een vervolg op dit prachtige debuut. Het is zonder meer één van de meest overtuigende producties van Serafino Perugino en uiteraard Magnus Karlsson, die ondanks zijn hoge productiviteit kwaliteit blijft bieden.

Tracklist:
1. Awake
2. Come Out Of The Shadows
3. Who Can Stand All Alone
4. Back To Life
5. Into The Unknown
6. When The Fire Burns Out
7. Evil’s Around The Corner
8. Mesmerized
9. Weaker
10. This Is Not The End

Score: 86 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 28 maart 2021

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.