Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Dio - Killing The Dragon (re-release)
Jaar van release: 2020
Label: BMG
Dio  - Killing The Dragon (re-release)
Ronnie James Dio is al bijna elf jaar niet meer onder ons, maar geregeld komt er nog wat nieuws van de man uit. Ditmaal gaat het om oud werk in een opgefrist jasje. De laatste vier albums van Dio zijn het afgelopen jaar namelijk opnieuw verschenen in stevige digibooks met een bonus-cd. Nooit verkeerd natuurlijk, al ziet niet iedereen de latere werken van de kleine man met de grote stem als hoogtepunten uit zijn omvangrijke discografie.

Killing The Dragon (2002) kan wat mij betreft wel de boeken in als één van de leukere Dio-platen. De cd barst bijna uit z'n voegen van typische metalclichés. Niet dat de zanger in het verleden heel erg de tekstuele diepte in ging, maar op Killing The Dragon maakt hij het wel erg bont. De muziek is bijna net zo voorspelbaar. Toch stoor ik me daar niet aan, omdat het album als één groot eerbetoon aan het genre voelt. Misschien dat de nummers een tikje sneller en meer (power) metal zijn dan op enkele andere platen. Verder zoek je verschillen met een vergrootglas.

Dio zingt bovendien ijzersterk. Dat doet hij natuurlijk op vrijwel alle platen waar hij aan mee heeft gewerkt, maar songs als Along Comes A Spider en Better In The Dark happen door de geweldige zang wel erg lekker weg. Dio durfde zelfs een nummer Rock & Roll te noemen. Van mij mag het. De robuuste riffs gaan heerlijk samen met de uitstekende vocalen.

Fans van de zanger hebben het album natuurlijk al lang in huis. Voor hen is dan ook vooral de tweede cd in deze heruitgave interessant. Daarop staat een aantal goed opgenomen tracks van de Killing The Dragon-tournee. Leuk, want net als op de bonus-cd van Angry Machines tref je wat nummers aan die je op geen enkele reguliere live-cd vindt.

Zijn er dan geen minpunten? Niet echt. Of het moet de hoes zijn. Die is mooi, maar de originele cover is toch wat stoerder. Als je die wilt zien, moet je even in het goed verzorgde boekje bladeren. Al met al is dit een prima re-release en verplichte kost voor iedereen die de overleden zanger een warm hart toedraagt.

Tracklist:
Disc 1
1. Killing the Dragon
2. Along Comes A Spider
3. Scream
4. Better In The Dark
5. Rock & Roll
6. Push
7. Guilty
8. Throw Away Children
9. Before The Fall
10. Cold Feet

Disc 2
1. Holy Diver (Live)
2. Heaven And Hell (Live)
3. Rock & Roll (Live)
4. I Speed At Night (Live)
5. Killing The Dragon (Live)
6. Stand Up And Shout (Live)

Score: 83 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 20 februari 2021

Koop dit album in

Meer Dio :

[ Terug naar de Album Reviews ]