Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-01-2021

Armed Cloud - Torque
Jaar van release: 2020
Label: MEY Productions

Armed Cloud - Torque

De Nijmeegse formatie Armed Cloud is geen onbekende in de progwereld, maar bij metalfans zal er mogelijk nog geen lampje gaan branden. Het debuutalbum Obsidian Desert leverde de heren in 2015 een plek op het podium van ProgPower Europe op. De opvolger Master Device & Slave Machines is in 2017 eveneens goed ontvangen. Een jaar later vertrok gitarist Wouter van der Veen en zijn plek in de band werd opgevuld door Kay Bouten, met als gevolg dat Armed Cloud nu wat steviger in de metalscene staat.

Vanaf het prille begin combineert Armed Cloud verschillende muziekstijlen in stevige progrock. Dat doen de heren nu weer. De wijziging in de line-up blijft echter niet zonder gevolgen. Wouter was naast de oprichter ook de belangrijkste songwriter van Armed Cloud. Ook dat stokje is ook overgenomen door Kay Bouten, met als gevolg dat dit album meer op de gitaren geörienteerd is dan de voorgangers. Het stemgeluid van frontman Daan Dekker (ex-Mother Bass) is de troefkaart van Armed Cloud, maar met Kay aan boord weet Torque vanaf de eerste luisterbeurt ook muzikaal te overtuigen. De stijl van Kay is technischer, waarbij hij de talenten van zijn collega’s optimaal benut.

De composities zitten sterk in elkaar. Er is ruimte voor lekkere solo’s waarin Kay Bouten en toetsenist Remco van der Veen zich lekker uitleven, de stevige ritmesectie bestaande uit drummer Rico Noijen en bassist Boris Suvee staat goed in de mix en Daan Dekker excelleert met zijn vocalen. Kortom, Torque is een heerlijke plaat en verveelt geen seconde. De single Heat Of Darkness is een krachtig visitekaartje. Het nummer staat als een huis en geeft een redelijke indruk van wat je kunt verwachten. Niet dat iedere track op de plaat dezelfde energieke boost bevat, want de nummers variëren van uptempo tot ingetogen. Bij vlagen doet het album als geheel wel wat denken aan Muse, maar ook Marillion komt in gedachten op.

Naast Heat Of Darkness, geschreven door Kay, behoort het groovende Big Bang Theory tot mijn favorieten. Het door Kay ontworpen killswitch-effect in de gitaarpartijen draagt bij aan het luisterplezier. Het funky Wound In My Heart is eveneens een sterke track, overladen met een emotionele sfeer. Het gevoel voor drama dat Armed Cloud kenmerkt, is zeker niet verdwenen. De epische afsluiter Awaiting The Sound Of The Chimes zal menig proghart sneller doen kloppen. Het albumthema, een weg vinden in een maatschappij waarin iedereen binnen de heersende norm moet passen, komt goed uit de verf in deze track. Recente gebeurtenissen die aanzetten tot haat, misleiding, oproer en zelfs geweld zijn goed verwekt in de lyrics. De andere nummers zijn ook zeker de moeite waard. Zo bevat de rockballad Under The Horizon, voorafgegaan door het instrumentale Cloud Overture, een fraai duet van Daan en toetsenist Remco.

Met Torque heeft Armed Cloud een sterk album afgeleverd. ”Prog genoeg voor de prog-liefhebber en ruig genoeg voor de metal-liefhebber”, zoals de band zelf aangeeft. Het artwork ziet er goed uit en de plaat is opgenomen met Erwin Hermsen (Pestilence, Pentacle, Inquisitor) in de Toneshed Recording Studio. Een vette sound is gegarandeerd. Torque is een aanrader voor liefhebbers van onder andere Fates Warning en Savatage.

Tracklist:
1. Torque
2. Heat Of Darkness
3. Big Bang Theory
4. Torque II
5. Cloud Overture
6. Under The Horizon
7. Wound In My Heart
8. Awaiting The Sound Of The Chimes

Score: 80 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 1 december 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]