Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-11-2020

Canterra - Heartmachine
Jaar van release: 2020
Label: Kick The Flame Publishing

Canterra - Heartmachine

We hadden onszelf 2020 heel anders voorgesteld. Zeker degenen met grootse plannen. De bandleden van Canterra bijvoorbeeld, die zouden gaan touren met Turilli/Lione Rhapsody en Cellar Darling. Dit ter promotie van Heartmachine, de tweede full-length van de Duitse gothicmetalband. Die tour kan de prullenbak in, maar gelukkig komt van uitstel geen afstel.

Laten we eerst eens kennismaken met de oosterburen. In 2006 besluiten ze onder de naam Oleum samen muziek te maken en in 2010 brengen ze onder de naam Avatar de ep Echoes Of Fear uit. In 2011 komt er de tweede naamsverandering. Er wordt veel opgetreden, maar het duurt tot 2016 voordat de eerste full-length First Escape uitkomt. Daarop laat het kwintet een mix horen van door de jaren negentig geïnspireerde gothic rock en melodieuze metal.

Op Heartmachine komen zangeres Korinna König, bassist Tom Steudel, drummer Max Krüger en gitaristen Hendrik ‘Harry’ Zantop en Hannes Otto overtuigender voor de dag. Dat heeft onder andere met de productie van Lacrimosa-gitarist Jan Peter Genkel te maken. Hij laat het geheel krachtiger, voller, dynamischer en moderner klinken. De sterke openingstrack A Lifetime, waarbij een videoclip is verschenen, heeft daardoor veel power.

Het vijftal muzikanten lijkt zelfverzekerder dan ooit. Dat kun je niet alleen aan de spierballeninstrumentatie horen, maar ook aan König, die een melodieuze zangstem heeft. Ze zingt de hoge noten zuiver, maar ze is op haar sterkst in haar comfortabele middenbereik. Als ze de hoogte in gaat en kracht moet zetten, wil dat nog weleens ten koste gaan van de articulatie. Daardoor is het op die momenten lastiger om de teksten te volgen, zoals in het refrein van No Bitter End. Een ander minpunt zijn de extreme vocalen in Fear Me – Fast, die niet op hun plaats voelen.

Zoals wel vaker bij dit soort muziek zijn de spots gericht op de zangeres. De in vergelijking met het debuut zelfverzekerdere König heeft een prettig in het gehoor liggende zangstem en komt met veel memorabele zanglijnen. Soms wat braaf, zoals in The Day, maar daarna is er gelukkig de powerballad Another Tear, die veel meer te bieden heeft. Vooral de opbouw naar de prachtige climax, met prima soleerwerk van Harry, verdient een compliment.

Heartmachine toont de progressie van een groep gemotiveerde muzikanten. Men is er nog niet helemaal, maar de speeltijd van ruim een half uur is voorbij voordat je het weet. A Lifetime, de titeltrack en Another Tear zijn de beste visitekaartjes en ook de cover When The Rain Begins To Fall (origineel van Jermaine Jackson & Pia Zadora) mag er zijn. Als Canterra voortbouwt op deze sterke songs en de minder geslaagde elementen op de volgende release achterwege laat, ligt er een mooie toekomst in het verschiet voor de Duitsers.

Tracklist:
1. A Lifetime
2. Heartmachine
3. No Bitter End
4. The Day
5. Another Tear
6. Revolution
7. When The Rain Begins To Fall (Jermaine Jackson & Pia Zadora-cover)
8. Fear Me – Fast

Score: 72 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 3 september 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]