Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-09-2020

Lady Beast - The Vulture's Amulet
Jaar van release: 2020
Label: Reaper Metal Productions
Lady Beast - The Vulture's Amulet
Wie houdt er nu niet van een stevige pot traditionele metal? De mannen en dame achter het uit Pittsburgh, Pennsylvania afkomstige Lady Beast in ieder geval wel! Een band die zijn nieuwe album aftrapt met een track genaamd Metal Machine laat immers weinig over aan de verbeelding met betrekking tot waar deze groep de mosterd haalt. En mocht u nog twijfelen over de verering van oude helden in het genre, dan zal de prettig nostalgische, stoere, ‘metal-as-fuck’ albumhoes u waarschijnlijk over de streep trekken. U raadt het: The Vulture’s Amulet heeft als voornaamste doelstelling het laten herleven van vervlogen tijden.

Het vijftal achter Lady Beast creëert sinds 2009 met veel plezier en vakmanschap authentieke heavy/speed metal à la Metal Church, het oude Iron Maiden en – recenter – Kobra And The Lotus en Huntress. Boegbeeld van de band is frontvrouw Deborah Levine, die de overwegend snelle en vinnige nummers vol enthousiasme aan elkaar zingt. Haar stemgeluid is niet groots, maar zeker acceptabel – en haar bezieling maakt veel goed. Het is echter vooral het flitsende, snedige gitaarwerk van het duo Christopher "Twiz" Tritschler en Andy Ramage dat de aandacht van de luisteraar trekt. Het tweetal schudt de ene na de andere stoere, authentieke metalriff uit de mouw. Voor een smeuïge solo meer of minder draaien ze ook hun hand niet om.

Naast de krachtige opener bevat The Vulture’s Amulet meer dan genoeg vertier. Neem het stoere The Gift. De track is gecentreerd rondom een pront basgitaarritme dat zo van een icoon als Steve Harris zou kunnen komen en wordt verder opgeluisterd door krachtige, ondersteunende riffs en een epische sfeer. Ook het fijne titelnummer staat vol met ronkend riffwerk en melodieuze loopjes. Maar hoezeer het stemgeluid van Levine ook onderdeel is van de sound van Lady Beast, het volledig instrumentale Transcend The Blade gaat er toch vandoor met de eretitel. De track roept vreugdevolle herinneringen op aan Transylvania (van het debuutalbum van Iron Maiden) en vormt het onbetwiste hoogtepunt van het album.

Lady Beast weet één belangrijke valkuil te vermijden. Waar veel hedendaagse retrobands die speed metal willen spelen alleen oog hebben voor snelheid, begrijpt dit gezelschap dat een goede track niet louter voortjakkert. Catchy ‘hooks’ en een episch, makkelijk mee te zingen refrein zijn minstens zulke goede randvoorwaarden. Aan die voorwaarden weet Lady Beast te voldoen op dit aimabele plaatje. The Vulture’s Amulet is uiteindelijk dan ook vooral een heel léuk album om te beluisteren. Natuurlijk: degenen die in de jaren tachtig fervent aan het tape-traden waren, zullen geen originele noot terugvinden op deze plaat. De pret is er echter niet minder om.

Tracklist:
1. Metal Machine
2. Runes Of Rust
3. The Gift
4. Sacrifice To The Unseen
5. Betrayer
6. The Champion
7. Transcend The Blade
8. The Vulture's Amulet
9. Vow Of The Valkyrie

Score: 80 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 18 augustus 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]