Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-09-2020

Domination Black - Judgement IV
Jaar van release: 2020
Label: Pride & Joy Music
Domination Black - Judgement IV
Uit Finland komt Domination Black, een symfonische metalband die sinds 2003 bestaat. Ondanks zijn lange bestaan is de formatie nooit echt doorgebroken. In 2005 en 2006 verschenen de eerste albums, maar vervolgens heeft het tot 2012 geduurd totdat de derde plaat het levenslicht zag. Pas nu zijn de Finnen toe aan de vierde full-length. De geschiedenis leert dat Domination Black een aantal keer op omvallen heeft gestaan. Drie jaar geleden zaten drie overgebleven bandleden om het kampvuur om wederom over de toekomst te praten. Ze wilden het toch nog niet opgeven, waarna op de akoestische gitaar de aanzet werd gegeven voor de openingstrack van het nieuwe album Judgement IV.

Het kwakkelende bestaan van de band voorspelt niet veel goeds voor de kwaliteit van de muziek. Toch heeft Domination Black op een aantal vlakken de zaakjes goed voor elkaar. Het album komt op productioneel vlak erg professioneel over en dat terwijl het grootste gedeelte is opgenomen in thuisstudio’s. Het geluid van Judgement IV is kraakhelder, wat ervoor zorgt dat de symfonische elementen goed uit de verf komen. Domination Black schrijft vooral compacte songs, die dankzij het goede geluid prettig in het gehoor liggen.

De nummers zijn echter weinig opvallend. De composities zijn te eenvoudig en missen avontuur. Tracks zoals Obsession en Through The World Perish hebben goede melodielijnen, maar dat is te weinig om écht indruk te maken. Bovendien bevat de plaat nauwelijks memorabele refreinen. Dat is toch wel een vereiste als je als band mikt op pakkende nummers. Het niveau van Judgement IV wordt wat omhoog getild door de goede solo’s van de gitaristen en de interessante zang van Matias Palm.

Een doorbraak zal er ook dit keer niet inzitten. Daarvoor is het materiaal te gewoontjes. Het album is alleen aan te raden voor mensen die niet genoeg kunnen krijgen van symfonische metal. Laten we hopen dat de bandleden met het volgende album laten horen wat ze écht in hun mars hebben. Er is in ieder geval potentie.

Tracklist:
1. The Judgement
2. Obsession
3. Center Of The Universe
4. Vat
5. Through The World Perish
6. Beyond The Shadows
7. This Endless Fall
8. Master Of Deception
9. Empire Of Lunacy
10. In The Abyss

Score: 68 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 10 augustus 2020

Koop dit album in

Meer Domination Black:

[ Terug naar de Album Reviews ]