Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

Midnight - Rebirth By Blasphemy
Jaar van release: 2020
Label: Metal Blade Records
Midnight - Rebirth By Blasphemy
Midnight is het soloproject van de Amerikaan Jamie Walters, die opereert onder het pseudoniem Athenar. De eerste demo van dit blackened thrashmetalproject verscheen al in 2003, maar de eerste langspeler liet tot 2014 op zich wachten. Athenar wilde eigenlijk alleen maar ep's en splits uitbrengen, maar na elf jaar veranderde hij toch van gedachten. Nu heeft hij duidelijk de smaak te pakken, want zes jaar later verschijnt de vierde full-length Rebirth By Blasphemy. De albums die Athenar zo rap uitbrengt, werpen duidelijk hun vruchten af. Midnight heeft onderhand namelijk aardig wat fans. Dit album wordt dan ook, als eerste van Midnight, uitgebracht door Metal Blade Records.

Door dit contract is waarschijnlijk meer geld vrijgekomen voor de productie. Deze is in vergelijking met de vorige albums namelijk verbeterd. De muziek klinkt gelikter en minder vuig dan op voorgaande platen. Dit zou voor sommige fans een afknapper kunnen zijn, aangezien Midnights geluid werd getypeerd door de punkinvloeden en de ruige productiekwaliteit. Aan de andere kant is de muziek een stukje toegankelijker geworden en neigt deze nu meer naar thrash metal dan punk. Het is maar net waar je voorkeuren en verwachtingen liggen of dit een verbetering of kritiekpunt is.

Gelukkig maakt Athenar nog steeds fijne, vurige blackened thrash metal. Vanaf opener Fucking Speed And Darkness is het duidelijk dat het lastig is stil om te blijven zitten. De gitaarsolo’s en aanstekelijke melodieën zorgen ervoor dat het nummer snel in je hoofd zit. De energie spat ervan af, maar ook van andere snelle nummers als Devil’s Excrement en Raw Attack. Er zijn ook genoeg midtemponummers. Tijdens onder andere Rising Scum en het titelnummer wordt het gas wat teruggenomen. De sfeer is grimmiger en de nadruk ligt meer op het gitaarwerk.

Dat Athenar erg houdt van de basgitaar is op dit album minder te horen dan op voorgaand werk. Desalniettemin zijn de baslijnen duidelijk aanwezig en geven deze de muziek een fijn punkrandje. Zijn gitaarwerk is uitstekend. Zowel de ritmepartijen als de solo’s zijn goed uitgevoerd en klinken afwisselend. Zijn rauwe stem werkt aanstekelijk en de teksten zitten zo in je hoofd. Hij articuleert goed en weet een fijne tussenweg te vinden tussen thrashy gegrom en blackmetalgekrijs. Hij lijkt zijn inspiratie te halen bij zangers als Cronos (Venom) en Tom Angelripper (Sodom).

Midnight heeft met Rebirth By Blasphemy een stap vooruit gezet. Nu Athenar heeft getekend bij een groot label, lijkt het erop dat hij klaar is voor een groter publiek. De geliktere productie en ietwat toegankelijkere nummers hebben ervoor gezorgd dat dit album eerder fans van Toxic Holocaust aanspreekt dan fans van Deströyer 666. Dit is uiteraard niet per se negatief. Rebirth By Blasphemy is namelijk een erg vermakelijk album, gevuld met vurige nummers.

Tracklist:
1. Fucking Speed And Darkness
2. Rebirth By Blasphemy
3. Escape The Grave
4. Devil’s Excrement
5. Rising Scum
6. Warning From The Reaper
7. Cursed Possessions
8. Raw Attack
9. The Sounds Of Hell
10. You Can Drag Me Through Fire

Score: 78 / 100

Reviewer: Sam
Toegevoegd: 17 februari 2020

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.