Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-07-2021

Eleine - All Shall Burn
Jaar van release: 2019
Label: Black Lodge Records
Eleine - All Shall Burn
De symfonische metalwereld is overbevolkt, en niet zoín klein beetje ook. Soms lijkt het wel alsof er meer bands dan fans zijn, afgaande op de opkomst bij concerten en festivals. Toch is er ondanks het overmatige aanbod genoeg kwaliteit. Neem nu Eleine, een in 2012 door zangeres Madeleine "Eleine" Liljestam en gitarist Rikard Ekberg opgerichte band, die momenteel naast het kloppende hart van het duo bestaat uit gitarist Ludwig Dante, bassist Anton Helgesson en drummer Jesper Sunnhagen. Recentelijk bracht het kwintet de ep All Shall Burn uit. Niet via het eigen label Algoth Records, maar via Black Lodge Records. Het schijfje belandde op nummer 1 in de Zweedse rock/metalcharts.

De groep uit Landskrona maakt symfonische metal in het straatje van Nightwish en Epica, maar dan met melodieuze vocalen die aan Amy Lee (Evanescence) doen denken. Wat verder opvalt, is de oriŽntaalse invloed, die in zowel de zang als de orkestraties opduikt. Wat dat betreft is het logisch dat Myrath Eleine meeneemt als support-act tijdens de Europese tour van begin volgend jaar. Kijk ook maar eens naar de outfits van de frontvrouw in onderstaande clip, die behalve als zangeres als model door het leven gaat, maar dat terzijde.

Het nieuwe materiaal is zwaarder, bombastischer en voller dan voorheen. Toch ademt het songmateriaal voldoende. Enemies is een prima visitekaartje dat vrij snel blijft hangen. Verrassend zijn de geslaagde tempoversnellingen naar powermetalritmiek. Het rockende titelnummer is toegankelijker en bevat naast een memorabel refrein van Liljestam cleane zang van Ekberg, die overigens af en toe grunt in de eerste twee tracks.

De andere drie tracks op dit schijfje zijn experimenten. Allereerst is er een cover van Rammsteins Mein Herz Brennt. De beperkte eigen touch voegt niet veel toe aan het origineel, al moet gezegd worden dat met name Ekberg zeer dicht in de buurt komt van Till Lindemann. De orkestrale versie van Hell Moon (We Shall Never Die) (het origineel staat op het in 2018 uitgebrachte, tweede album Until We Die) en All Shall Burn zijn juist wel geslaagd. Ze krijgen door de orkestraties een filmisch karakter.

Met name de eerste twee tracks nodigen uit tot het verdiepen in de discografie van Eleine. De Rammstein-cover had achterwege gelaten mogen worden. Het is te hopen dat het kwintet voortbouwt op de eerste twee composities. Als dat gebeurt, kan de derde full-length wel eens een zeer sterke plaat zijn. Tot die tijd is All Shall Burn een zoethoudertje en kijken we met vertrouwen uit naar het optreden van Eleine in het voorprogramma van Myrath.

Tracklist:
1. Enemies
2. All Shall Burn
3. Mein Herz Brennt (Rammstein-cover)
4. Hell Moon (We Shall Never Die) (symphonic version)
5. All Shall Burn (symphonic version)

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 19 december 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]