Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

TheNightTimeProject - Pale Season
Jaar van release: 2019
Label: Debemur Morti Productions
TheNightTimeProject  - Pale Season
Bent u het warme zomerweer ook zo beu? Verlangt u naar de koude herfstdagen, waarin u zich onder het genot van een bitterzoet vloeibaar roesmiddel naar keuze kunt laven aan de melancholische klanken van bands als Katatonia, Sentenced en Lacrimas Profundere? Dan bent u met Pale Season, het tweede album van TheNightTimeProject, aan het goede adres. Deze band, die werd opgericht door Fredrik Norrman (inderdaad, voormalig gitarist van Katatonia en tegenwoordig vooral actief in October Tide), lijkt namelijk als twee druppels water op de oude hoofdband van de beste man. Debemur Morti zag er wel brood in en brengt het schijfje op de markt.

Pale Season biedt het soort onderkoelde melancholie waar Katatonia vooral ten tijde van Last Fair Deal Gone Down (2001) en Viva Emptiness (2003) patent op had. Niet verwonderlijk zijn dat ook de albums waarop Norrman te horen is. Met TheNightTimeProject bouwt hij vrijwel direct voort op de sound van die oude Katatonia-albums. De luisteraar krijgt acht tracks vol druilerige droefgeestigheid op zijn bord, perfect geschikt voor regenachtige raamstaardagen in het aangename schemerduister. Nevelige nostalgie verpakt in bitterzoete tristesse, visueel vormgegeven in een prachtige, gedetailleerde hoes die vooral in vinyluitvoering uitstekend tot zijn recht zal komen.

Na een kalme, sfeerverhogende opener in de vorm van Hound is het de track Rotting Eden die liefhebbers van Katatonia het meest zal bekoren met zijn stemmige, verstilde riffs, die subtiel doorspekt worden met kille elektronica-invloeden. Zelfs zanger Alexander Backlund lijkt het zalvende stemgeluid van Jonas Renkse zo goed mogelijk te willen nabootsen, hoewel hij een occasionele grunt niet schuwt. Met Binary lijkt TheNightTimeProject wel erg aan zelfplagiaat te doen, maar het hierop volgende Final Light is gelukkig spannender door zijn combinatie van fraaie, melancholische gitaarleads en stuwende drumritmes. Backlund kruipt hier wat meer uit zijn schulp en zingt expressiever dan in de vorige nummers, waardoor deze track als een zwaarmoedige variant van Dream The Electric Sleep klinkt.

Op de tweede helft van Pale Season durft TheNightTimeProject iets meer het experiment op te zoeken, bijvoorbeeld door middel van lichte postrockinvloeden. Dat maakt deze helft het sterkst. Twee tracks verdienen een eervolle vermelding. Zo maakt het progressieve, fraai opgebouwde Anti Meridian indruk. Het nummer refereert aan het kalme werk van Opeth door de mooie, korte solo op het hammondorgel, terwijl de subtiele ambient beats even aan de latere platen van Anathema doen denken. Het mooiste nummer op Pale Season is echter het epos Signals In The Sky, een spookachtig, beklemmend nummer dat wordt gedragen door het breekbare stemgeluid van gastvocaliste Heike Langhans (bekend van het magistrale Draconian).

Pale Season zal ongetwijfeld in de smaak vallen bij iedere liefhebber van melancholische klanken. De muziek mag dan niet al te origineel zijn, het geheel wordt wel met bijzonder veel gevoel voor smaak gebracht. TheNightTimeProject biedt wegmijmermuziek pur sang, maar mist wel de echte emotionele diepgang.

Tracklist:
1. Hound
2. Rotting Eden
3. Binary
4. Final Light
5. Embers
6. Pale Season
7. Anti Meridian
8. Signals In The Sky
9. Meridian

Score: 79 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 23 oktober 2019

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.