Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-02-2020

Thenighttimeproject - Thenighttimeproject
Jaar van release: 2016
Label: Aftermath Music Norway
Thenighttimeproject - Thenighttimeproject
“Writing has become a nighttime project.” Gitarist Fredrik ‘North’ Norrman schreef de songs voor zijn nieuwe project aan het einde van de dag, omdat hij dan niet gestoord werd door onder andere zijn kinderen. De gitarist die van 1994 tot in 2010 deel uitmaakte van Katatonia ging na zijn vertrek direct weer aan de slag met October Tide en kon bepaalde ideeën daar niet kwijt. Hij vond zanger Tobias Netzell (In Mourning) en drummer Nicklas Hjertton (ex-Mandylon) bereid om samen te werken. Het resultaat is het zelfgetitelde debuut van Thenighttimeproject, dat begin dit jaar verscheen.

Hierop is een combinatie van donkere en melancholische pop en rock te horen, afwisselend elektronisch (Dissolve en het zeer fraaie Oneiros) en met standaard instrumenten (The Annual Loss en het doomy Amends, met de bas even in een hoofdrol). De invloeden van Katatonia zijn duidelijk hoorbaar in meerdere nummers, zoals in Caustic Reflection, maar Thenighttimeproject is doorgaans een nog wat softere versie daarvan. Niet minder sfeervol overigens, getuige het fantastische Empty Signs, met fraai gelaagde harmonieuze zanglijnen. Met name in de late uren is dit een erg fijne plaat om bij te relaxen.

Tobias heeft een rustgevende stem. Zijn stem ligt prettig in het gehoor, al zal zijn ademzachte zang in Dissolve niet bij iedereen in de smaak vallen. Ook de muziek doet het rustig aan. Slechts op enkele momenten komt de metal even doorzetten. In The Annual Loss bijvoorbeeld, de stevigste track op deze release, die deels te vergelijken is met Enslaved ten tijde van Isa. Doorgaans is de muziek echter aangenaam rustig, met veelal kalmerend getokkel en kalmerende leads die doordrenkt zijn van effecten. De atmosferische keyboardpartijen zijn daar een mooie aanvulling op. Soms zijn de tracks opgebouwd rond een enkel idee, zoals het mooie Among Reptiles.

Dit debuutalbum is een erg prettige en rustgevende release die zich primair richt op sfeer, maar waarbij er tevens op muzikaal gebied voldoende fraais te ontdekken valt. Het zorgt voor de nodige memorabele momenten. Het is een nachtelijke soundtrack die het beste te beluisteren is vlak voor het slapen gaan. Een aanrader voor fans van Katatonia, Anathema en het recente Klone.

Tracklist:
1. The Annual Loss
2. Oneiros
3. Caustic Reflection
4. Dissolve
5. Among Reptiles
6. Empty Signs
7. Amends
8. Desert Prayers

Score: 81 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 17 april 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]