Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

02-06-2020

Jordan Rudess - Wired For Madness
Jaar van release: 2019
Label: Music Theories Recordings
Jordan Rudess - Wired For Madness
Een paar maanden geleden kwam het nieuwe Dream Theater-album Distance Over Time uit. Daarop gaat de Amerikaanse progmetalband relatief toegankelijk te werk. Slechts in enkele tracks is er ruimte om de individuele technische kwaliteiten te demonstreren, zoals in het afsluitende Pale Blue Dot. Dat is dan ook direct de favoriete compositie van toetsenist Jordan Rudess, die met Wired For Madness zijn twaalfde solo-album uitbrengt.

De tweeënzestigjarige Amerikaan experimenteert daarop volop met elektronica en rock en kan zijn creatieve ei veel meer kwijt dan bij Dream Theater. Dat blijkt direct uit het tweedelige, ELP-achtige titelnummer van meer dan een half uur, dat uit verschillende secties bestaat met een overkoepelend scifi-concept. De overige tracks zijn compacter.

Het titelnummer vliegt alle kanten op. Prog, metal, brass, jazz, fusion, rock, filmmuziek, moderne elektronische muziek (vooral in het tweede deel, dat ook seventiesmuziek en klassiek bevat): alles komt voorbij. Uiteraard op verschillende synthesizers, keyboards en een hammond. Daardoor ontstaat een veelzijdig, maar ook moeilijk te doorgronden tweeluik. Daar komen de gastbijdragen nog eens bij. Die zijn van drummers Marco Minnemann, Rod Morgenstein en Elijah Wood, gitaristen Vinnie Moore, Guthrie Govan, Joe Bonamassa en John Petrucci en vocalisten, waaronder James LaBrie.

Na de twee kolossen komt de release af en toe in rustiger vaarwater met de piano-georiënteerde AOR-song Off The Ground, het bluesy Just Can’t Win en de melancholische, Floydiaanse jarenzeventigballad Just For Today. Off The Ground is de meest toegankelijke track en bevat een catchy refrein. Daartegenover staan de twee instrumentale composities Drop Twist en het funky Perpetual Shine.

Wired For Madness is een demonstratie van het veelzijdige vakmanschap van Jordan Rudess (en gastmuzikanten). Het vergt veel luisterbeurten om deze release op waarde te schatten. De samenhang ontbreekt, maar op instrumentaal vlak reikt de Amerikaan tot grote hoogten. Wired For Madness is vooral interessant voor liefhebbers van technisch hoogwaardig toetsenwerk.

Tracklist:
1. Wired For Madness - Part 1
Wired For Madness, Pt 1.1 (Bring It On)
Wired For Madness, Pt 1.2 (Out Of Body)
Wired For Madness, Pt 1.3 (Lost Control)
2. Wired For Madness - Part 2
Wired For Madness, Pt 2.1 (Entering Delirium)
Wired For Madness, Pt 2.2 (The Other Side)
Wired For Madness, Pt 2.3 (Cosmic Chaos)
Wired For Madness, Pt 2.4 (Angels In The Sky)
Wired For Madness, Pt 2.5 (I'll Be Waiting)
Wired For Madness, Pt 2.6 (Human Kaleidoscope)
Wired For Madness, Pt 2.7 (Infinite Overdose)
3. Off The Ground
4. Drop Twist 6. Just Can’t Win
7. Just For Today
8. Why I Dream

Score: 75 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 20 april 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]