Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Flotsam And Jetsam - The End Of Chaos
Jaar van release: 2019
Label: AFM Records

Flotsam And Jetsam - The End Of Chaos

Met The End Of Chaos en waarschijnlijk al het lelijkste artwork van het jaar trapt thrashveteraan Flotsam And Jetsam 2019 af. Ondanks dat dit al het dertiende album is, heeft de formatie onder leiding van zanger en enig constant lid Eric 'AK' Knutson nooit echt door kunnen breken bij het grote publiek. De vele bezettingswisselingen en stijlveranderingen hebben ervoor gezorgd, dat, zelfs na zoveel jaar, het typerende Flotsam And Jetsam-geluid nog altijd niet te benoemen valt. Niet dat dat iets zegt over de kwaliteit van de platen, want die is vrij constant en ook dit nieuwe album overtuigt moeiteloos.

Prisoner Of Time opent het album in hoog tempo met een stevige, instrumentale introductie, waarna Knutson volgt met snijdende coupletten en melodieuze refreinen. Het geluid is een snoeiharde smeltkroes van heavy en thrashmetal. De luisteraar wordt amper rust gegund, want het tempo houdt de groep de rest van het album er goed in.

Het dubbele gitaarwerk van oudgediende Michael Gilbert, die sinds 2010 weer deel uitmaakt van de groep, en Steve Conley is snel, strak en energiek. Enkele van de razendsnelle gitaarloopjes en -solo’s hebben progressieve elementen, bijvoorbeeld tijdens het rappe Prepare For Chaos en het exotische Slowly Insane. Daarnaast mogen het moddervette basgeluid van Michael Spencer en de opzwepende drums van de meest recente toevoeging Ken Mary niet onbenoemd blijven. Bovenal valt op hoe goed de instrumentalisten op elkaar zijn ingespeeld. Dat is een flinke vooruitgang ten opzichte van de directe voorganger Flotsam And Jetsam (2016). Het nieuwe materiaal klinkt compact, doelgericht en energiek. De groep heeft daarnaast veel oog voor melodie, waardoor het agressieve materiaal snel beklijft.

Zanger Knutson speelt op veilig door vrijwel het gehele album de zeer hoge uithalen te vermijden. Dat hij de hogere regionen echter nog altijd weet te bereiken, bewijst hij met de langgerekte refreinen van de afsluiter The End. Het album, dat aanvoelt als een hoosbui van kwaliteitsthrash, luidt hopelijk niet dat einde in. The End Of Chaos toont een band in optima forma.

Tracklist:
1. Prisoner Of Time
2. Control
3. Recover
4. Prepare For Chaos
5. Slowly Insane
6. Architects Of Hate
7. Demolition Man
8. Unwelcome Surprise
9. Snake Eye
10. Survive
11. Good Or Bad
12. The End

Score: 85 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 22 januari 2019

Koop dit album in

Meer Flotsam And Jetsam:

[ Terug naar de Album Reviews ]