Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2020

Within Temptation - Resist
Jaar van release: 2019
Label: Vertigo/Spinefarm
Within Temptation - Resist
Een pauze doet een mens goed, zo bewijzen de heren en dame van Within Temptation. Ze stonden eind vorig jaar gemotiveerd op het podium in 013 te Tilburg. Vlak voor de periode waarin de bandleden even afstand namen van de band was dat wel eens anders. Sharon den Adel richtte zich, nadat ze na afloop van de Hydra-tour een writersblock constateerde, op haar gezin en haar (inmiddels overleden) vader. Samen met haar soloproject My Indigo werkte dat cathartisch. Ook de mannen gingen hun eigen weg. Ruud Jolie kwam bijvoorbeeld met een nieuwe release van For All We Know. Het even iets anders doen leverde nieuwe energie op.

Within Temptation liet in Tilburg vijf songs horen van Resist, het nieuwe album dat in eerste instantie voorafgaand aan de drie shows in de textielstad zou uitkomen, maar vanwege productieproblemen werd uitgesteld. Zowel de recente optredens als het nieuwe album laten een positieve indruk achter. Resist is een heel sfeervolle, vernieuwende plaat met een mooi contrast tussen de engelenzang van Sharon en de donkere, zware instrumentatie.

Er zit een diepte in de sound die voor een specifiek gevoel en karakter zorgt. Om dit te bereiken, is in de studio flink gesleuteld en er zijn allerlei effecten (onder andere veel reverb en delay) toegepast. Futuristisch en urban geeft de band zelf aan. Modern is wellicht ook een goede omschrijving. Dankzij de zanglijnen is de basis popmuziek, maar de instrumentatie zorgt voor een heavy ondertoon. Onder de oppervlakte komen allerlei diep in de mix liggende elementen naar voren. Zo zijn er dubstepgeluiden in The Reckoning en een koor in onder meer Endless War en Supernova. In laatstgenoemde zijn er ook vioolpartijen. Die toevoegingen en diepte maken het interessanter om het album vaker te draaien en steeds weer iets nieuws te ontdekken.

Hoewel de muziek nog altijd groots en bombastisch klinkt, is er wel een verschuiving. De symfonieën uit het verleden hebben grotendeels plaatsgemaakt voor gelaagde elektronicaritmiek en -klanken. De bewerkte gitaarpartijen liggen diep in de mix en spelen daardoor een beperkte rol, al werkt de waas wel karakterversterkend. Slechts in het afsluitende Trophy Hunter treden de gitaarpartijen wat meer op de voorgrond, maar verwacht geen soleerwerk of hoogstaande, technische uitspattingen. De instrumentatie staat namelijk vooral in dienst van de zang. Het aantal bpm van de songs ligt relatief laag. Hoewel het wel lekker geweest zou zijn als er hier en daar een sneller nummer tussen zou zitten ten dienste van de diversiteit, stoort het niet. Meerdere nummers, waaronder In Vain, Mercy Mirror en Mad World, hebben namelijk een lekkere vibe.

Opvallend is dat sommige teksten politiek getint zijn. Iets waaraan Within Temptation zich voorheen niet waagde. Daarnaast is opmerkelijk dat Sharons zanglijnen veelal popgericht zijn. In Endless War geeft ze het geheel met haar ritmiek een reggae-tintje en aan het einde van Raise Your Banner gaat ze prachtig de hoogte in. Ook op andere momenten zorgt ze veelvuldig voor memorabele zanglijnen. Ze roept op tot actie omdat de wereld dat nodig heeft. Ze krijgt daarbij hulp van Jacoby Shaddix van Papa Roach (in The Reckoning), Anders Fridén van In Flames (in Raise Your Banner) en Jasper Steverlinck van Arid (in Firelight).

Resist begint dus uitstekend en bovendien houdt de succesvolle groep, die al meer dan twintig jaar actief is, het momentum vast met Supernova en Holy Ground. Laatstgenoemde komt met zijn pop-zang in de buurt van Amaranthe. Daarna volgt In Vain, dat minder impact heeft. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat veel nummers op dezelfde structuur teruggrijpen. Na vijf tracks ben je wel eens toe aan iets anders en dat gebeurt met deze op pop gefocuste track niet tot nauwelijks. Gelukkig doorbreekt Firelight de sleur met een verfrissend, hypnotiserend, soul-achtig geluid. Na het iets minder opvallende Mad World, dat overigens wel uitnodigt tot meebewegen, volgt het prima Mercy Mirror, dat vooral punten scoort vanwege het mooie refrein. Voor het bombastische Trophy Hunter (deels met militaristische Rammstein-ritmiek) geldt in mindere mate hetzelfde.

Within Temptation komt na een welverdiende pauze dus verfrissend terug met een zeer aangenaam en modern album, waarvan bijna alle composities een single hadden kunnen zijn. Resist bevat zowel herkenbare elementen (donkere instrumentale ondertoon van de heren en hemelse zang van Sharon) als een vernieuwende aanpak met de focus op elektronica en pop. Samen met de diepte in de sound en de tekstuele focus op politiek zorgt dit voor een album met een specifieke karakteristiek. Wat meer variatie had absoluut geen kwaad gekund, maar er staan ruim voldoende memorabele nummers op waarmee Within Temptation zijn fans tevreden stelt en nieuwkomers zal verwelkomen.

Tracklist:
1. The Reckoning (Featuring Jacoby Shaddix)
2. Endless War
3. Raise Your Banner (Featuring Anders Fridén)
4. Supernova
5. Holy Ground
6. In Vain
7. Firelight (Featuring Jasper Steverlinck)
8. Mad World
9. Mercy Mirror
10. Trophy Hunter

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 21 januari 2019

Koop dit album in

Meer Within Temptation:

[ Terug naar de Album Reviews ]