Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

15-05-2021

Seedy Jeezus - Polaris Oblique
Jaar van release: 2018
Label: Lay Bare Recordings

Seedy Jeezus - Polaris Oblique

Ze zijn er in groten getale; rockgroepen die beïnvloed zijn door de muziek uit de jaren zeventig. Er is meestal muzikaal weinig op aan te merken. Soms klinkt het geforceerd en niet altijd oprecht. Polaris Oblique, het tweede album van de Australische heavypsychgroep Seedy Jeezus, is eveneens een ode aan de muziek uit die tijd. Seedy Jeezus is echter een band waarbij je hoort dat de bandleden echt houden van seventies-rockmuziek. Belangrijker nog: de band schrijft liedjes met een ziel.

Seedy Jeezus is een powertrio zoals een powertrio moet zijn. Drummer Mark Sibson en bassist Paul Crick vormen als ritme-sectie het stevige fundament. Sibsons drumstijl is heerlijk explosief en krachtig. Crick is geen bassist die in dienst van de band speelt. Hij treedt regelmatig op de voorgrond met pakkende baslijnen. Dat gitarist (en tevens zanger) Lex Waterreus beïnvloed is door Jimi Hendrix, Rory Gallagher en David Gilmour is goed hoorbaar. Zijn (talrijke) gitaarsolo’s klinken ssoms bezeten zoals die van Hendrix, maar ook speels en bluesy zoals die van Gallagher en psychedelisch zoals die van Gilmour.

Dat de Australiërs houden van lange jamsessies is geen geheim. De songs op Polaris Oblique lenen zich dan ook uitstekend voor uitbreidere live-vertolkingen. De plaat herbergt met Intro – Polaris Oblique, Everything Is Alright, Oh Lord (Part Two) en Barefoot Travelin’ Man enkele opzwepende nummers die duidelijk in de richting van heavypsych gaan. Dripping From The Eye Of The Sun en Treading Water zijn twee prachtige, dromerige songs die overduidelijk geschreven zijn met Pink Floyd als blauwdruk. De absolute uitschieter is My Gods Are Stone. In het nummer zijn Isaiah Mitchel (Golden Void, Earthless) en Tony Reed (Mos Generator en tevens producer van deze plaat) als gastmuzikanten te horen. Het is een adembenemend mooi nummer dat van het begin tot het einde klopt.

Seedy Jeezus maakt échte muziek. Songs met een kop en staart. Liedjes waar een ziel in zit. De plaat heeft ondanks de diversiteit een heerlijke flow. Polaris Oblique is zonder twijfel jaarlijstmateriaal als het gaat om stevige psychedelische muziek. Klasse heren!

Tracklist:
1. Intro-Polaris Oblique
2. Everything Will Be Alright
3. 3 Million Light Years
4. My Gods Are Stone
5. Oh Lord (Part One)
6. Oh Lord (Part Two)
7. Dripping From The Eyes Of The Sun
8. Treading Water
9. Barefoot Travellin' Man

Score: 86 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 10 augustus 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]